Vágólapra másolva!
Az osztrák lapok egy nappal a 2008-as labdarúgó-Eb helyszínének kijelölése előtt arról írtak, hogy mi minden szólhat a svájci-osztrák közös rendezés mellett s mit remélhet egy kontinensbajnokságtól Ausztria gazdasága.

A Die Presse című lap azt emelte ki, hogy "nagy jópont" lehet az illetékesek szemében a két országra jellemző remek közbiztonság, ráadásul Ernst Strasser belügyminiszter ezen túlmenően is mindent el szándékozik követni az esemény zavartalan lebonyolítása érdekében.

Ami a gazdaságot illeti: ha a svájci-osztrák közös pályázatra esik az UEFA választása, akkor Ausztriában az építőiparra 2003-2005 között mintegy 152 millió eurónyi többletberuházás vár, ami éves szinten 750 plusz munkahelyet jelent. A másik nagy nyertes az idegenforgalom lenne, ahol a többlet a számítások szerint 100-150 millió euró volna, s az Eb idején többezer munkahely keletkezne. Az osztrák szakértők azonban úgy vélik, hogy jelentős plusz hasznot remélhetnének a reklámpiac szereplői és a sportszponzorálásban közreműködők is, mintegy 50-90 millió értékben.

A Der Standard című lapban Heinz Palme, aki a korábbi osztrák pályázatot is gondozta, s jelenleg a 2006-os vb németországi szervező bizottságánál dolgozik, úgy vélekedett: az UEFA érdeke az, hogy a tervezés, a politikai, az infrastrukturális és a társadalmi szerkezet terén a lehető legnagyobb biztonságot tudja garantálni, s e téren vitathatatlanul Svájc és Ausztria közös pályázata a leginkább megalapozott. Ugyanakkor célzott rá, hogy az európai szövetség vezetésének szavazási magatartása kiszámíthatatlan.

Palme szerint nagyon sok szempont játszhat közre a döntésben, s nem is feltétlenül pályázatban foglaltak számítanak majd, hanem az, hogy mit mennyire foglal el központi helyet a kandidáló ország életében a foci, milyen szép jövőképeket tudnak bemutatni, s mennyire kötelezik el magukat az Eb mellett a politikusok.

Futball-Eb 2008: a pályázók kislexikona/sport/focivilag/20021210futballeb.html

A szakembernek meggyőződése, hogy Svájc és Ausztria nyeri el az Eb rendezési jogát, de elismerte: ő már három évvel ezelőtt is azt hitte, hogy a spanyolok lesznek a befutók, aztán mégis Portugália lehet 2004-ben az Eb házigazdája. Mindenesetre Ausztria akkor is jól jár, ha nem itt tartják a 2008-as tornát, mert már az előző osztrák-magyar közös pályázat nyomán is felépült egy-egy új stadion Innsbruckban és Salzburgban.