Vágólapra másolva!
A Tottenham Hotspur együttese kiválóan kezdte a szezont, hiszen a londoniak négy forduló után az élen álltak a Premier League-ben, és három játéknappal később is a dobogón tanyáztak. Azóta azonban alaposan visszaesett a gárda teljesítménye, és leginkább a támadósorban akadnak gondok, hiszen a legutóbbi tíz találkozó felén a Spurs egyáltalán nem tudott gólt szerezni. A klub ezen a problémán a chilei Marcelo Salas leigazolásával próbál segíteni, akit már a nyáron is szerettek volna megszerezni.
Forrás: EPA
Hamarosan a White Hart Lane lehet Salas új otthona Fotó: EPA

A Spursnél az előző szezonban a Les Ferdinand, Teddy Sheringham csatársor volt az első számú gólfelelős, de mivel mindkét támadó pályafutása a vége felé jár (mindketten 36 esztendősek az idén), a jövő szempontjából ez nem volt valami bíztató. A keretben rajtuk kívül még a norvég Steffen Iversen és az ukrán Szerhij Rebrov szerepelt támadóként, utóbbi futballista azonban a tréner, Glenn Hoddle számára olyan, mintha nem is létezne, a két évvel ezelőtt fontmilliókért szerződtetett focista csak a tartalékok között kap játéklehetőséget, és nemrég átadólistára is tették. Nem csoda, hogy a szakvezető a nyáron elsősorban a csatársort szerette volna megerősíteni, de első számú kiszemeltje, a chilei Marcelo Salas akkor még kijelentette: marad a Juventusban, és megpróbálja beverekedni magát a kezdő tizenegybe. A bajnokság kezdetekor tehát egyetlen új csatár sem érkezett a Spurshöz, majd nem sokkal a pontvadászat elindulása után a gárda megszerezte a Leeds United focistáját, Robbie Keane-t.

Érdekes, hogy Keane érkezése előtt jobban ment a csapatnak, mint az ifjú ír támadóval. Az első négy fordulóban ugyanis a Tottenham három találkozót nyert, és a negyediken sem kapott ki, így ekkor az élen állt a Premier League-ben. Keane a hatodik fordulóban mutatkozott be újdonsült csapatában, és bár gólt nem tudott szerezni, az együttes győzött, és továbbra is a dobogón foglalt helyet. Ezt azonban két vereség követte, rúgott gól nélkül, ami után ugyan két megnyert találkozó következett (ráadásul Keane mind a Blackburn, mind a Bolton ellen betalált), ám a következő négy találkozón csak egy pontot szerzett a gárda, és gólt is csak egyet ért el. Az ír támadó mindegyik találkozót végigjátszotta, csatártársa pedig minden egyes alkalommal Sheringham volt, a keretben található másik két támadó, Iversen és Ferdinand csak elvétve, csereként lépett pályára. Márpedig két csatárral meglehetősen nehéz végigjátszani egy teljes idényt. Ferdinandot hiába szerette volna kölcsönvenni a másodosztályú Wolverhampton Wanderers, Hoddle nem engedhette el, hiszen egy sérülés esetén alig maradt volna bevethető támadója.

A Premiership állása/sport/focivilag/20021130apremiership.htmlA Serie A állása/sport/focivilag/20021130aserie.html

A jobb szereplés érdekében tehát a klubnak mindenképpen új támadóra lenne szüksége, és jó hír volt a szakvezető számára, hogy az egyesület vezetőségének sikerült új forrásokat felszabadítania az esetleges igazolásokhoz. A Tottenham összesen 75 millió fontos kölcsönt vett fel két vezető angol pénzintézettől annak érdekében, hogy létrehozzanak egy futball-akadémiát, fejleszthessék a stadiont, a White Hart Lane-t, valamint a klub edzőpályáját. Az aréna jelenleg 36 ezer fő befogadására alkalmas, amit nyolcezerrel szeretnének megnövelni, és a White Hart Lane infrastruktúráján is javítani akarnak. Mindez, együtt az edzőpálya fejlesztésével és a tervezett utánpótlás-központ létrehozásával a számítások szerint 65 millió fontba kerülne, a fennmaradó tízmillió tehét Hoddle rendelkezésére áll.

A szakvezető pedig továbbra is Marcelo Salast látná legszívesebben csapatában, és most már a chilei focista is hajlik arra, hogy komolyan elgondolkozzon a londoniak ajánlatán. A csatárnak ugyanis nem sikerült beverekednie magát a Juventus kezdő tizenegyébe: az előző idényben térdsérülése miatt nem játszhatott, a nyáron pedig nem tudta meggyőzni Marcello Lippi mestert arról, hogy komolyan számításba vegye. A Juve leigazolta a Parmától Marco di Vaiót, és jelenleg általában ő alkotja a csatársort Alessandro del Pieróval. Az uruguayi Marcelo Zalayeta is egyre több lehetőséget kap, és ott van még a keretben az előző idény gólkirálya, David Trézéguet is, aki sérülése miatt ebben a szezonban csak elvétve lépett pályára. Salas ugyan a Serie A-ban 12 forduló alatt kilencszer pályára lépett, de csak hat alkalommal volt kezdő, és csupán egy összecsapást játszott végig, amivel természetesen igen csak elégedetlen. A Matador úgy érzi, hogy ennél többre hivatott, és a minap kijelentette: "A Barcelona és a Tottenham is szeretne leigazolni, és bár a Juventus a világ egyik legpatinásabb klubja, kezd elfogyni a türelmem."

A katalánok érdeklődéséről eddig nem lehetett sok mindent hallani, a Tottenhaméról viszont annál inkább: Hoddle minden bizonnyal még mindig nagyon élénken emlékszik arra a két gólra, amit Salas a chilei válogatott színeiben rúgott a Wembley-stadionban az angoloknak. A háromoroszlánosok szövetségi kapitányát akkor ugyanis Glenn Hoddle-nak hívták.