Vágólapra másolva!
Az AS Románál a bajnokság kezdetén csak problémák voltak: a csapat első két találkozóját elveszítette, Fabio Capello pedig kijelentette, hogy mivel a klub elnöke nem igazolta le a kérésének megfelelően Edgar Davidsot, így maximum a negyedik helyet vehetik célba. Ezt követően a Farkasok valamelyest magukhoz tértek, de legutóbbi három találkozójukból egyet sem tudtak megnyerni, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Capello helyesen mérte fel az erőviszonyokat, még ha ez Franco Sensinek nem is tetszik.
Forrás: EPA
Davidsot szerette volna Capello, de a holland nem lett az AS Romáé Fotó: EPA

Az AS Roma mestere, Fabio Capello még júliusban kijelentette: a tökéletes játékoskerethez csak Edgar Davids hiányzik. A holland középpályás helyett azonban "csak" Josep Guardiola érkezett a klubhoz, akit Capello szintén nagyra tartott, ám továbbra is Davidsot szerette volna csapatában látni. A Farkasok elnöke, Franco Sensi a nyáron ugyan megpróbálta leigazolni a hollandot a Juvéból, ám a torinóiak a fővárosi gárda minden ajánlatát visszautasították - a Roma hatmillió eurót plusz a brazil Limát ajánlotta fel.

Amikor az átigazolási időszak augusztus 31-én lezárult, úgy tűnt, hogy Davids marad a Juvénél, ám miután az olasz liga ismét megnyitotta a "mercatót", a Farkasok elnöke, Franco Sensi ismét támadásba lendült. A hírek szerint a rómaiak új ajánlata 11 millió euróról szólt, amelynek összértéke ugyan valamivel kisebb volt, mint a nyári ajánlat, ám ez teljesen érthető, hiszen Davidsot a Bajnokok Ligájába már csak januárban lehetett volna benevezni. A torinóiakra nézve így is kedvezőbbnek tűnt a transzfer, hiszen több pénzhez juthattak volna, ám a Zebrák nem engedtek, sőt klubigazgatójuk, Luciano Moggi még tréfálkozott is a rómaiakkal, mondván, ha csak ennyit tudnak felajánlani Davidsért, akkor minden bizonnyal anyagi gondjaik vannak, ebben az esetben pedig szívesen megveszik tőlük Francesco Tottit vagy Walter Samuelt.

Ilyen előzmények után indult útjára a Serie A mostani szezonja, amit a Roma katasztrofálisan kezdett. Első két találkozóján ugyanis egyaránt vereséget szenvedett a fővárosi klub, és különösen az újonc Modena elleni hazai fiaskó volt fájó. Ezt követően valamivel javultak az eredmények, de ez szinte kizárólag a csapatkapitánynak, Tottinak volt köszönhető, aki valósággal a vállán vitte a gárdát. Az egymás után aratott három győzelem óta azonban az együttes megint szenved, legutóbbi hat találkozójából csak egyet tudott megnyerni, és bár vereséget is csak egyszer szenvedett, a sok döntetlennek köszönhetően egészen a kilencedik helyig csúszott vissza a tabellán.

A legnagyobb csalódást talán az egyetlen komoly nyári igazolás, Guardiola okozta. A transzfer aláírásakor a tréner és a futballista nem győzte dicsérni egymást, felváltva igyekeztek meggyőzni a drukkereket, hogy együttműködésük mennyire jó lesz a Roma számára. Mára azonban nagyon úgy tűnik, ezek csak frázisok voltak, mert a katalán drukkerek egykori kedvence sehogyan sem találja a helyét a Farkasoknál.

Regginában ért el döntetlent a Chievo/sport/focivilag/20021201regginaban.htmlA Serie A állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20021130aserie.html

Guardiola akkor sem kapott lehetőséget a fővárosi együttesben, amikor a csapatkapitány és játékmester Totti sérülés miatt nem játszhatott, válaszként pedig nyilvánosan kritizálta a tréner által alkalmazott taktikát. "A Romának nincs is egy meghatározott szisztémája, és ez a játékstílus nem teszi lehetővé, hogy támadó futballt produkáljunk" - mondta, majd pedig kijelentette, hogy legszívesebben visszatérne Bresciába. "Természetesen még korai lenne a távozásomról beszélni, de ha a helyzet nem változik, akkor decemberben meglátjuk, mit tehetek. Az biztos, hogy szívesen játszanék ismét a Brescia mezében, mondjuk Matuzalem és Appiah partnereként." Utóbbi azonban valószínűleg akkor sem valósulhat meg, ha Guardiola valóban visszatér Bresciába, hiszen a hírek szerint a Farkasok éppen Stephan Appiah-t kérnék cserébe. A ghánai középpályás egyelőre a szezon egyik legnagyobb felfedezettjének számít.

A számok azonban azt mutatják, hogy az igazi problémák inkább a védelemben vannak, az előző idényben oly remekül szuperáló hátsó alakzat ugyanis jelenleg csak árnyéka önmagának. A Farkasok a legutóbbi pontvadászatban mindössze öt alkalommal kaptak egynél több gólt - a mostani bajnokságban ez már hétszer fordult elő, mindössze 11 találkozó alatt, és a gárda eddig egyik összecsapást sem úszta meg bekapott gól nélkül! A "leggyengébb láncszemnek" sokak szemében a francia Jonathan Zebina tűnik, aki a Lazio elleni városi derbin valóban elképesztő dolgokat mutatott be, de a többiek sem képesek ugyanarra a teljesítményre, mint az előző szezonban. Az sem segíti a védelem dolgát, hogy szinte hétről hétre más összeállításban kell szerepelnie, a bajnokságban már Cufré, Sartor, Dellasz és Aldair is pályára lépett a tavaly állandónak tűnő Zebina-Samuel-Panucci trió mellett.