Vágólapra másolva!
Gólzápor árasztotta el Európa futballpályáit a hétvégén, míg Argentínában a nyitószakasz csúcsrangadóját játszották az utolsó előtti fordulóban. Cipruson egy bírói ítélet, Portugáliában a Benfica és a Boavista kupakudarca, Ausztriában pedig az Austria hazai veresége borzolta a kedélyeket.

Nem tudni, hogy mi történt a hétvégén Európa futballpályáin, de tény, hogy a különböző nemzeti bajnokságokban valóságos gólesőnek lehettek szemtanúi a nézők és a máskor szokatlan eredmények most egyáltalán nem számítottak ritkaságnak.

Összesen tíz olyan gárda volt, amely öt vagy annál több gólt szerzett, mesterhármasból pedig hatot jegyezhettek fel a krónikások. A csúcsot természetesen a belga RC Genk érte el, amely 9-0-ra verte a KV Mechelent, a gólokon mindössze két focista osztozott: Kevin Vandenbergh, az egykori legendás csatár, Edwin Vandenbergh fia háromszor talált be, míg az előző idény gólkirálya, Wesley Sonck hatszor. Utóbbival egyébként beállította a belga rekordot, amit éppen Edwin Vandenbergh tartott.

De mesterhármast szerzett még Belgiumban a RAEX Mons támadója, Cédric Roussel, valamint a Germinal Beerschot csatára, Quansah is - utóbbi együttese idegenben nyert 6-1-re a Charleroi ellenben.

Dániában a Bröndby IF, illetve norvég középpályása, Morten Wieghorst tett ki alaposan magáért: a koppenhágai csapatnak végre sikerült azt a látványos támadófutballt bemutatnia, amit a tréner, Michael Laudrup a szezon eleje óta ígér, s ennek a Farum BK látta a kárát. A Bröndby 7-1-re diadalmaskodott, Wieghorst pedig egymaga négyszer volt eredményes.

Szintén hatgólos különbséggel nyert Görögországban az Olimpiakosz (az áldozat az Ionikosz volt), Jugoszláviában pedig a Hajduk Kula (a Mogren Budva ellen), de ezeken a meccseken egyetlen focista sem tudott három gólt szerezni, mint ahogyan nem volt mesterhármas Salzburgban (ahol Sáfárék 5-2-vel intézték el az SV Riedet) és Plovdivban (a Botev 5-1-re verte a Dobrudzsa Dobricsot) sem.

Bulgária: mesterhár-masok futószalagon/sport/focivilag/20021111futball.htmlSvájc: gólrekord és nézőcsúcs/sport/focivilag/20021104futball.html

Szlovéniában három együttes is ötször talált be, de csak ez egyik tudott győzni: a Primorje Ajdovscina 5-0-ra nyert az NK Ljubljana ellen, az Era Smartno és a Maribor Pivovarna Lasko viszont a hét vége legtöbb gólt hozó találkozóján 5-5-re végzett egymással.