Vágólapra másolva!

A hét világválogatottja (2002. november 11-17.)

Az elmúlt hét talán legfontosabb eseménye az európai labdarúgásban a Bajnokok Ligája első csoportkörének befejeződése volt, és a legnagyobb meglepetést az FC Basel és a Lokomotiv Moszkva okozta továbbjutásával, nem csoda, hogy mindkét klub képviselteti magát az álomtizenegyben. Érdekes még a csatársor összeállítása, hiszen mindkét focista öt gólt ért el az elmúlt héten, ám meglehetősen egyenlőtlen elosztásban: a belga Lawaree egy meccsen produkálta ezt a mennyiséget, míg az angol Alan Smith az ötből négyet rúgott egy találkozón.
Jürgen Macho (osztrák, Sunderland FC): A furcsa nevű portás valójában csak a harmadik számú kapusnak számít a Fekete Macskáknál, ám Myhre és Sörensen sérülése miatt a Liverpool ellen ő állt a kapuban. A hálóőr bravúrt bravúrra halmozott, és nagy szerepe volt abban, hogy a Sunderland pontot rabolt az Anfield Roadon.
Lionel Scaloni (argentin, RC Deportivo): A spanyol együttes két nagyon fontos mérkőzést nyert a múlt héten: a Bajnokok Ligájában a Milan ellen diadalmaskodott idegenben, és ezzel bejutott a legjobb 16 közé, majd a bajnokságban a Barcelonát győzte le. Scaloni az előbbi meccsen még csak remek teljesítményével vétette észre magát, a katalánok ellen viszont már gólt is szerzett.García Calvo (spanyol, Atlético Madrid): A fővárosi együttes újoncként is stabil középcsapatnak számít a Primera Divisiónban, és ezt az Espanyol elleni találkozón is bebizonyította. A madridiak idegenben gyűjtötték be a három pontot, és a győztes gólt a középhátvéd, García Calvo szerezte, aki a spanyol válogatott keretnek is tagja.Gabriel Schurrer (argentin, Real Sociedad): A spanyol listavezető baszk csapat a Real Madrid otthonában lépett pályára, és a királyi gárda álomcsatársora ellen is sikerült megőriznie kapuját a góltól. A védelemből különösen az argentin Schurrer emelkedett ki, aki szinte alig hibázott a találkozó során, és egy alkalommal kis híján gólt is fejelt.Gael Givet (francia, AS Monaco): A nagyhercegség csapata az utóbbi időben egyre jobban szerepel, és a tréner, Didier Deschamps egyre több fiatal játékost épít be a csapatba. A 21 esztendős balhátvéd immár alapembernek számít a Monacóban, és az Ajaccio ellen a múlt héten az utolsó percben szerzett győztes találatot.
Antonio di Natale (olasz, Empoli): Az újonc gárda támadó középpályása ellenállhatatlan formában futballozik mostanában. A játékos a Reggina elleni bajnokin mesterhármast ért el, amivel a góllövőlista első helyére ugrott, olyan nevek mellé, mint Totti és Vieri. Hamarosan közelebbről is megismerkedhet ezekkel a sztárokkal, hiszen Giovanni Trapattoni meghívta őt a válogatottba a törökök elleni mérkőzésre.Hakan Yakin (svájci, FC Basel): A helvét együttes az idei szezon legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy kiharcolta a továbbjutást a Bajnokok Ligájában a Liverpool kárára. A mindent eldöntő, utolsó mérkőzésen a svájciak az első félidőben ellenállhatatlanul futballoztak, és különösen Yakinnak ment jól a játék, a válogatott futballista három gólpasszt is adott.Dmitrij Loszkov (orosz, Lokomotiv Moszkva): Az orosz vasutascsapat számára az elmúlt hét talán a legfontosabb volt a klub történetében. A Lokomotivnak a Bajnokok Ligájában sikerült továbbjutnia, köszönhetően az FC Bruges elleni hazai győzelemnek, majd a bajnokság utolsó fordulójában is győzött, és ezzel a CSZKA-val azonos pontszámmal az élen végzett. A csapatkapitány Loszkovra mindenesetre nem lehetett panasz, hiszen ő mindkét meccsen gólt szerzett.Daniel Bierofka (német, Bayer Leverkusen): A gyógyszergyáriak csak nem tudnak feljebb lépni a Bundesligában, a hét végén is csupán egy döntetlenre futotta az erejükből. Klaus Toppmöller mester azzal viszont elégedett lehetett, hogy a nyáron igazolt fiatal Bierofka remekül helytállt a Mönchengladbach ellen, és két gólt is szerzett.
Alan Smith (angol, Leeds United): A nemzetközi kupamérkőzéseken gólt szerezni mindig nagy dicsúséget jelent, és ha ezek a találatok továbbjutást érnek, akkor még inkább ez a helyzet. Smith a Hapoel Tel-Aviv ellen azonban nem egyszer vagy kétszer, hanem négyszer volt eredményes, vagyis tulajdonképpen egymaga lőtte tovább csapatát. A támadó ráadásul a hét végi bajnokin is betalált, de ott csak egyszer, a Leeds pedig 4-2-re kikapott a Boltontól.Axel Lawaree (belga, SW Bregenz): Már Smith gólpókere is egyedülálló teljesítmény volt, de az osztrák SW Bregenz belga támadója, Lawaree még ezt is felülmúlta, hiszen a csatár ötször volt eredményes az SV Salzburg, vagyis Sáfár Szabolcs ellen. A játékos eddig sem állt rosszul a góllövőlistán, de ezzel a kvintettel az élre ugrott Ausztriában.