Vágólapra másolva!
A Győr eddigi remek szereplésben - sőt, a tavalyi bennmaradás kiharcolásában is - döntő érdemeket szerzett Szanyó Károly. A technikás futballista, újpesti nevelésként megjárta Debrecent, az osztrák Ried, a német Lübeck és az izraeli Kirjat együttesét is, majd a Rába-partján kötött ki, ahol komoly szeretet övezi.
Sztrár Sport
Szanyó, a Rába-parti frontember

A válogatottságra áhítozó Szanyóval röviden múltról és jelenről is beszélgettünk.

- Melyik volt pályafutása legjobb idénye?
- 1996, amikor az Újpesttel is remekeltünk és kijutottunk az atlantai olimpiára. Legjobb meccsem pedig a Skócia elleni, amelyen gólt rúgtam, gólpasszt adtam, s utóbbival kerültünk ki Atlantába.

- Karrierje mélypontja?
- Debrecenben játszottam, s egy sérülés miatt fél évet ki kellett hagynom, amit nagyon nehezen viseltem.

- Ki volt a legjobb futballista, aki ellen valaha játszott?
- A brazil Roberto Carlos.

- Külföldi csapatai közül hol érezte magát a legjobban?
- Az osztrák Riednél, de Izraelben is, hiszen sehol nem szeretik úgy a futballistákat, mint arrafelé.

- Nem bánja, hogy eljött Újpestről?
- Soha nem akartam eljönni a liláktól, de méltatlanul mellőztek, mindez Nagy László vezetőedző leváltása után történt. Persze azóta is tartom a kapcsolatot egykori játékostársaimmal, így Véber Gyurival, Jenei Sanyival, Kovács Zolival, Tamási Zolival, de a többiekkel is mindig jól kijöttem.

- Megeshet, hogy karrierjét a "violáknál" fejezi be?
- Ez minden vágyam, ráadásul a szurkolók is szeretnek, hiszen amikor a Győrrel Újpesten játszottunk, erősen megtapsoltak, ami nagy szó a liláknál.

- Gondolta volna, hogy Győrben is ilyen népszerű lesz?
- Álmomban sem, s nagyon jólesett, amikor egy szurkolói ankéton az egyik drukker kijelentette, mindenkinek úgy kellene hajtania, mint Szanyónak, pedig neki nincs is győri kötődése.

- Nem bántja, hogy remekül szerepelnek, mégis kevés a néző a lelátón?
- Nem örülünk ennek, ám megpróbálunk olyan megoldásokat és eredményeket produkálni, amivel kicsalogatjuk a szurkolókat a stadionba.

- Mi az ETO legnagyobb erénye?
- Az egység, ebben rejlik az erőnk.

- Legkedvesebb edzői?
- Garami József, Nagy László, Tamási Zsolt.

- Fia mennyire motiválja a meccseken?
- Abszolút mértékben, hiszen az ötéves Márk képe van a pólómon, amit a góljaim után mutogatok is ország-világnak. Mellesleg a családban is imádják a futballt, apu Almásfüzitőn futballozott, sőt, hatéves kisöcsém is jár már focioviba, akárcsak a fiam.

- Gondolom a válogatottságról sem mondott még le.
- Látja ez fájó pont az életemben. Legalább egyszer szeretném felhúzni a nemzeti színű mezt, bár tudom, a válogatás a kapitány felelőssége. Az enyém meg az, hogy minél jobban futballozzak. Remélem, egyszer mégis megadatik számomra a hőn áhított válogatottság.

Bánki József