Vágólapra másolva!
A szurkolók napok óta felháborodottan számolnak be a keddi, Stuttgart elleni németországi UEFA-kupa mérkőzésen őket ért atrocitások miatt - pénteken aztán Szeiler József, a Ferencváros Labdarúgó és Sport kft. ügyvezető igazgatója is  hivatalos levélben fordult az UEFA-hoz, és reagált mindarra, ami a Stuttgart-Ferencváros mérkőzés előtt, illetve alatt történt az UEFA ellenőrének hivatalos jelentése szerint.

A ferencvárosi vezető által jegyzett levél nehezményezi többek között azt, hogy az UEFA ellenőre egyoldalúan és bizonyos tények elhallgatásával írta meg jelentését, így a hivatalos dokumentum több olyan állítást is tartalmaz, mely hátrányos a Ferencvárosra, illetve annak szurkolóira nézve.

Szeiler József elmondta, hogy a levél megírására azért most került sor, mert a Ferencváros csak most kapta kézhez a hivatalos jelentést.

"Megkaptuk az UEFA jelentését, meghallgattuk számos szurkolónk személyes beszámolóját, illetve írásos információt kértünk a stuttgarti rendőrségtől is. A hozzánk beérkezett információk alapján kiderült, hogy az UEFA ellenőre jelentésében konzekvensen úgy tévedett, hogy az a Ferencvárost, illetve a magyar szurkolókat hátrányosan érinti" - kezdte Szeiler. "A Ferencváros természetesen tudomásul veszi azt, ha bármely ország hivatalos szervei fellépnek azok ellen a szurkolók ellen, akik törvénybe ütköző cselekedetet hajtanak végre, illetve magatartásukkal megsértik a hatályos törvényeket. Ezeket a cselekedeteket, illetve végrehajtóikat a Ferencváros elítéli, és semmiféle közösséget nem vállal azokkal, akik törvénysértéseket követnek el. Kedden Stuttgartban történhettek ilyen esetek is, ugyanakkor tudomásunk van arról is, hogy számos, a mérkőzésre kilátogató magyar szurkolóval szemben indokolatlan és jogilag is támadható intézkedéseket foganatosítottak a helyi rendezők, illetve hatóságok. Éppen ezért az UEFA-nak megküldött levelünkben nyomatékosan felhívtuk a figyelmet arra, hogy számos olyan intézkedésről van tudomásunk, melyek indokolatlanok, és megmagyarázhatatlanok, illetve jeleztük azt, hogy a rendezők, valamint a hazai szurkolók részéről egy sor olyan provokáció érte a magyar szurkolókat, amelyről az UEFA ellenőre említést sem tett."

Az UEFA-nak küldött levél többek között a következőket tartalmazza: "Szeretnénk felhívni a tisztelt illetékesek figyelmét arra, hogy klubunk már a sorsolást követően azonnal kapcsolatba lépett a VfB Stuttgart vezetőivel a két mérkőzés minél békésebb, zavartalanabb lebonyolítása végett. A Ferencváros az európai futballban talán egyedülálló gesztusként meghívta Budapestre a VfB Stuttgart kabalafiguráját, a Fritzle névre hallgató krokodilt. A meghívás egyértelműen a két szurkolótábor békés egymás melletti szurkolását hivatott elősegíteni. A stuttgartiak örömmel tettek eleget a meghívásnak, és a budapesti mérkőzés előtt a Ferencváros 15 ezer nézője vastapssal köszöntötte a krokodilt, amely végig együtt szurkolt az FTC kabalafigurájával, a Zöld Sassal.

Ilyen előzmények után meglepve tapasztaltuk, hogy Stuttgartban a mérkőzés alatt több, a Ferencvárost gyalázó transzparens került kiakasztásra a stadionban, melyek mindegyikéről fényképfelvétellel rendelkezünk. Angol nyelven kiírásra került a 'Fuck Fradi' felirat, magyarul pedig a következő volt olvasható: 'Széttépünk benneteket a levegőben!' illetve 'Az Újpest alattvalói vagytok.'

Szurkolótáborunk ezekre a provokációkra sem reagált, és a mérkőzés alatt lelkesen buzdította saját csapatát. A ferencvárosi szektorból valóban bedobásra került ugyan két petárda, de ez elenyésző volt ahhoz képest, hogy Budapesten égő füstbombát dobtak a német szurkolók a gyepre.

Az UEFA ellenőri jelentésében a fenti, fényképekkel dokumentálható transzparensek nem szerepelnek, ahogyan az sem, hogy a ferencvárosi szurkolók az előírásokkal ellentétben ugyanazon a bejáraton léphettek be a stadionba, ahol a németek, és a két szurkolótábor között a rendezői hiba ellenére sem történt atrocitás, mivel a magyar szurkolók akkor sem reagáltak a provokációkra.

A fentieknél sokkal súlyosabb és sértőbb azonban az az érthetetlen tény, hogy a német rendezők magyar nemzeti zászlókat koboztak el a bejáratnál a szurkolóktól, és az intézkedésre semmi magyarázatot nem adtak. Szurkolóink számára rendkívül megalázó volt mindez, különösen azok után, hogy az elkobzott zászlók némelyike a földre került, ahol a lovas rendőrök, és rendezők tapostak rajta.

Ilyen előzmények után a Ferencváros szurkolói érthetően ingerült hangulatban voltak, de a találkozó során ennek ellenére békésen és sportszerűen buzdították csapatunkat, és a vereség után is fegyelmezetten, rendben hagyták el a stadiont és a várost.

Az UEFA ellenőre által készített jelentés beszámol arról, hogy a mérkőzés előtt számos magyar és német szurkolót állítottak elő a hatóságok, mivel egy állítólagosan tervezett verekedésről volt tudomásuk. Szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy az ellenőri jelentésben téves adatok szerepelnek, mivel az ellenőr több előállított magyar szurkolóról tesz említést, mint a stuttgarti rendőrség hivatalos jelentése, ugyanakkor kevesebb német szurkolóról, mint a rendőri beszámoló. A jelentés szerint a legveszélyesebbnek tartott ferencvárosi szurkolók közül harminc embert busszal azonnal útnak indítottak Magyarországra. Szurkolóink és a stuttgarti rendőrség is arról informáltak bennünket, hogy mindez nem felel meg a valóságnak, mivel a szurkolókat a találkozó alatt fogva tartották, és csak utána indultak haza. Mindez a tényekhez tartozik, ahogyan az is, hogy a rendőrség egy feltételezés alapján állított elő közel negyven ferencvárosi szurkolót, akik így nem láthatták a mérkőzést. Az előállítottak között volt hölgy is, illetve olyan szurkoló, akiről egyáltalán nem feltételezhető, hogy erőszakos cselekedetre lehetne képes.

A fentiek mellett arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az előző két fordulóban a ciprusi Limasszol és a török Kocaelispor elleni mérkőzéseken egyetlen alkalommal sem fordult elő rendbontás, pedig szurkolóink mindkét alkalommal elkísérték idegenbe is a csapatot. A Limasszol elleni hazai mérkőzést követően az Üllői úton a két szurkolótábor fanatikusai a lefújás után sálakat, és zászlókat cseréltek, és megtapsolták egymást. Igaz, ennek előzményeként a vendégszurkolók egyáltalán nem provokálták a ferencvárosi szurkolókat.

ftc.huhttp://www.ftc.hu/Hajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26900

Szeretnénk leszögezni, hogy a Ferencváros elítél minden olyan cselekedetet, mely sérti bármely ország törvényeit, illetve az európai, és a nemzetközi labdarúgó szövetség szabályait. Azokkal a szurkolókkal szemben jogosnak tartjuk a határozott fellépést, akik áthágják a törvényeket, de nem tartjuk megengedhetőnek, ha ártatlan szurkolókat ér diszkrimináció. Azt gondoljuk, hogy az sem megengedhető, ha a hivatalosan kiküldött ellenőr tájékozatlanságból, indiszponáltságból, vagy bármely más okból bizonyos tényeket figyelmen kívül hagy, másokat viszont felnagyít, vagy tévesen közöl.

Kérjük a fentiek szíves figyelembevételét, és kérjük, hogy az esetek tárgyalásakor a fenti tényeket méltányolni, illetve az UEFA ellenőri jelentést mindezekkel korrigálni szíveskedjenek."

Bánki József