Vágólapra másolva!
Amióta Adam Crozier lemondott az angol szövetség főtitkári posztjáról, szinte naponta születnek az újabb találgatások arról, hogy a válogatott mestere, Sven-Göran Eriksson is követheti. A svéd szakvezetőnek ugyanis Crozier volt a fő támogatója, kérőben pedig amúgy sincs hiány: Erikssont az elmúlt napokban kapcsolatba hozták már az olasz válogatottal, a Bayern Münchennel és a Barcelonával is.

Ha Crozier nincs, akkor Erikssonból valószínűleg soha sem lett volna angol szövetségi kapitány: az FA korábbi vezetői ugyanis túlságosan is konzervatívak voltak ahhoz, hogy akár csak eszükbe jusson egy külföldi tréner kinevezése. Croziert azonban csak az érdekelte, hogy a lehető legjobb szakembert találja meg a válogatott számára, és mivel úgy ítélte meg, hogy ez Eriksson, nem foglalkozott a kritikusokkal. Nem csoda, hogy amikor a svéd legnagyobb sikerét aratva 5-1-es győzelmet aratott a németek elleni világbajnoki selejtezőn Münchenben, másodpercekkel a lefújás után már Crozier is ott volt a kispad mellett, hogy elsőként gratuláljon a szövetségi kapitánynak, és persze kiélvezze a sikert.

Most, hogy már nem Crozier áll az FA élén, sokak szerint meggyengült Eriksson pozíciója a válogatott élén, különösen, hogy asszisztense, Steve McClaren is elköszönt a nemzeti csapattól, mert a jövőben csak klubjára, a Middlesbrough-ra szeretne koncentrálni. Ráadásul a legutóbbi eredmények sem Eriksson mellett szólnak: a Macedónia ellen, hazai Európa-bajnoki selejtezőn elért 2-2-es döntetlen után a szakembert meglehetősen sokan kritizálták, és az angol bulvársajtó is "rászállt", alaposan kitárgyalva az Anglia-szerte ismert tévés személyiséggel, Ulrika Jonsonnal való viszonyát. Az FA elnöke, Geoff Thompson éppen ezért hamarosan személyesen is beszélni fog Erikssonnal, és bár a tréner kijelentette, hogy esze ágában sincsen lemondani, a szövetség egyik hivatalnoka szerint "az alapján, ami az elmúlt hetekben történt, semmi sem lepne meg".

Eriksson válthatja Van Gaalt a Barcelona kispadján/sport/focivilag/20021107eriksson.html

Ha Eriksson valóban távozna, akkor valószínűleg nem tartana sokáig a számára új állást találni. Az elmúlt napokban a Bayern Münchennel, a Barcelonával és az olasz válogatottal is kapcsolatba hozták, nem minden alap nélkül. A squadra azzurra irányítására most már kevés az esély, mivel az olasz szövetség megerősítette Giovanni Trapattonit a kispadon, pedig sokak szerint Eriksson számára ez lett volna az ideális feladat, hiszen korábban éveken keresztül dolgozott Olaszországban. A Bayern Münchennél az utóbbi hetek rossz eredményei (különösen a Bajnokok Ligájából való korai kiesés) nyomán merült fel annak a lehetősége, hogy Ottmar Hitzfeldet felállítják a kispadról, és a német Sportbild összeállítása alapján Eriksson is ott lehet az esetleges utódok között.

Mindenki Hitzfeld ellen fordult/sport/focivilag/20021105mindenki.html

Hitzfeld sorsa valószínűleg a hét végén dől el, amikor a bajorok a Dortmunddal mérkőznek, a Barcelona szakvezetője, Louis van Gaal pedig a november végén sorra kerülő, Real Madrid elleni szuperrangadóig marad biztosan a helyén. Ha azonban addig nem javul a katalánok helyzete a bajnokságban (a Barca jelenleg csak a nyolcadik a Primerában), és a királyi gárda ellen sem tudnak nyerni, akkor könnyen elfogyhat Gaspart elnök türelme, és ebben az esetben Eriksson lehet az első számú jelölt.