Vágólapra másolva!
Az Ír Labdarúgó Szövetség hivatalosan is bejelentette, hogy lemondott posztjáról Mick McCarthy szövetségi kapitány. A november 20-i, Görögország elleni barátságos találkozón Don Givens, az utánpótlás-válogatott trénere ül majd a kispadon. A hírek szerint a megüresedett posztra olyan nevek merültek fel, mint John Toschak, John Aldrigde és David O'Leary.
McCarthy sajtótájékoztatón jelentette be távozását Fotó: EPA

Hat éve irányította az ír labdarúgó-válogatottat Mick McCarthy, aki az őt ért sorozatos támadások miatt kedden bejelentette lemondását. A szakvezető úgy érzi, a világbajnokság előtt történt Roy Keane-affér, és az elveszített két Eb-selejtező miatt az ír sajtó "boszorkányüldözést" folytat, amelynek ő csak áldozata lehet.

"Meghoztam egy olyan döntést, amellyel utólag bevallom, megkönnyebbültem. Az én személyes elhatározásom volt. Azt hiszem, mindenkinek, de főleg a csapatnak ez a legjobb. Nagyon büszke vagyok az elvégzett munkámra, arra, amit elértem. Élveztem minden percet. Már a Svájc elleni vereség után éreztem, ez így nem mehet tovább. Nem egy hirtelen reflex mindez, hosszú ideje gondolkodom a távozáson" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján az exkapitány.

A sajtó azon felvetésére, vajon a Keane-ügy mennyire befolyásolta döntését, illetve a közvélemény alakulását, így felelt: "Ez nem Mick McCarthy vagy Roy Keane köztársasága. A döntést a jó csapat miatt hoztam meg akkor. Sajnálom, hogy legjobb játékosunk nem szerepelhetett a világbajnokságon. És szomorú, hogy egy ilyen ügy befolyásolhat valakit, aki játékosként és menedzserként is mindent megtett az országért. Mint én. Emlékszem, amikor a világbajnokságról hazatértünk, százezrek vártak bennünket, mára megváltozott minden."

McCarthy már tárgyalt is az ír szövetség képviselőivel a szerződésbontásról, s a százezer angol fontos végkielégítésről. A skót The Herald úgy tudja, a november 20-i, Görögország elleni barátságos találkozón Don Givens, a 21 éven aluliak szakvezetője irányítja majd a válogatottat. Az új szakvezetőt jövő márciusig, a Grúzia elleni Eb-selejtezőig választja majd ki a szövetség.

Eb-selejtezők, 10. csoport/sport/focivilag/2002090510csoport.html

A bukmékerek a legnagyobb favoritnak Joe Kinneart, a Luton Town trénerét tartják, de felmerült többek között az egykori Real-tréner, a walesi világvándor, John Toshack, az egykori klasszis csatár, a Tranmere Rovers korábbi menedzsere John Aldridge, az egykori leedsi sikerkovács, David O'Leary és az exmiddlesbrough-i Bryan Robson neve is.

Pincési László