Vágólapra másolva!
A nyugat-európai együttesek egyre inkább igyekszenek lecsapni az ifjú tehetségekre, és kiterjedt megfigyelőhálózatuknak köszönhetően egyetlen tálentum sem maradhat rejtve előttük. A legújabb "csodagyerek" a tizenhét esztendős svájci Philippe Senderos, akire több sztárklub is kivetette hálóját, de úgy tűnik, hogy a Liverpool szerezheti meg a védőt.

Szó se róla, Senderos nemzetisége valóban lenyűgöző. Az 1985. február 14-én Genfben született labdarúgó - aki nem csak svájci, hanem spanyol útlevéllel is rendelkezik - kilencéves kora óta futballozik a Servette-ben, és szinte mindig egy-két korosztállyal magasabban szerepelt. Három évvel ezelőtt, 14 évesen például a Servette junior C csapatával, a tizenhat esztendősek között nyert bajnoki címet, egy évvel később (tehát amikor tizenöt éves volt) az U19-es korosztályban lett aranyérmes a genfiekkel.

Természetesen a korosztályos válogatottakba is meghívást kapott, és a nemzeti tizeneggyel idén jutott fel a csúcsra. A 17 éven aluliak Európa-bajnokságán, Dániában ugyanis csapatkapitányként ő vehette át az elsőségért járó trófeát. A svájci válogatott a selejtezőkkel együtt összesen nyolc meccset játszott, és a Senderos által vezényelt hátsó alakzat mindössze két gólt kapott. Különösen az utolsó fázisban volt lenyűgöző a teljesítménye, hiszen a negyeddöntőben (a grúzok ellen), az elődöntőben (az angolokkal szemben) és a döntőben (Franciaország volt az ellenfél) a svájci csapat egyetlen gólt sem kapott.

A külföldi sztárklubok minden bizonnyal ekkor figyeltek fel rá, és Senderost azóta már hírbe hozták a Real Madriddal, a Bayern Münchennel, az Arsenallal, a Manchester Uniteddel és a Liverpoollal is. A játékosnak ez sem szállt a fejébe, sőt: alig múlt tizenhét éves, de máris alapembere a Servette-nek. A svájci bajnokságban eddig lejátszott 17 fordulóból 16 alkalommal pályára lépett, és védő létére már három gólt szerzett, a Luzern ellen rögtön kétszer talált be.

Biztos tagja az U21-es válogatottnak is (17 és fél évesen!), amely az eddigi két Eb-selejtezőn, Senderossal a védelem tengelyében, nem kapott gólt. A legutóbbi válogatott mérkőzésen a lelátón ott ült a Liverpool másodedzője, Phil Thompson is, és minden bizonnyal csupa jót mondott a játékosról főnökének, Gerard Houllier-nek, hiszen a francia mester a minap személyesen is találkozott Senderosszal. A genfi Hotel Pentában lezajlott találkozó csak mintegy negyvenperces volt, ahol a tréner meghívta a fiatal focistát egy januári próbajátékra, az Anfield Roadra. A Vörösöknél jelenleg a védelem tengelyében éppen egy svájci focista, Stéphane Henchoz szerepel (a finn Sami Hyypiävel együtt), és könnyen elképzelhető, hogy Houllier már az ő pótlására nézte ki honfitársát.