Vágólapra másolva!
A labdarúgó UEFA-kupa második fordulójának első mérkőzésén a Ferencváros 0-0-s döntetlent ért el a Bundesliga kilencedik helyén álló Stuttgart ellen. A zöld-fehérek jóval több helyzetet dolgoztak ki riválisuknál, ám vagy a magyar támadók hibáztak, vagy a kissé nehezen belelendülő, ám egyébként jól védő Ernst kapus hárított. Szerdán egyébként további húsz összecsapást rendeztek a második számú európai kupában. Érdekesség, hogy csak az Üllői úton nem láthattak gólt a nézők.
Forrás: MTI
Kuranyi nem igazolta hírnevét, itt éppen Kriston viszi el mellette a labdát
Fotó: MTI
UEFA-kupa, 2. forduló, 1. mérkőzés:

Ferencváros - Stuttgart 0-0


Ferencváros:

Stuttgart:
sárga lap:

A negyedik percben Tökölit Szili szöktette a jobb oldalon, a csatár elfutott a szélen, középre adott, de a zöld-fehér játékosok közül senki sem érkezett középen, így semmi nem lett az akcióból. Három perccel később Lipcsei harmincméteres indítását a balszélen Szkukalek vette át, lefutotta védőjét, de egy másik stuttgarti játékos mellett már nem tudott elmenni a szlovákiai légiós.

A tizedik percben Tököli ugrott ki a védők mögül, Meira lerántotta, de csak sárgát kapott. A szabadrúgást Lipcsei végezte el: csavart lövése megtréfálta a vendégek védelmét, Dragóner mozdult ki a védők közül, de már nem tudott beleérni a labdába, amely Ernst ölében landolt. Két percre rá Tököli került helyzetbe, egy csel után jobbal lőtt, de nyolcméteres löketét könnyedén fogta a stuttgarti hálóőr.

Nyolcpercnyi "szünet" után egy jobb oldali beívelést a Stuttgart kapusa akarta lehúzni, Gera viszont felugrott vele együtt, a labda ki is csúszott Ernst kezéből, de másodjára megkaparintotta azt. A huszonnegyedik percben nagy lehetőséget szalasztott el az FTC: Szili indította a sokat mozgó Tökölit a jobbszélen, a támadó éles beadása kicsúszott Ernst kezéből, végül a védők felszabadítottak Gera elől. Mindössze fél perccel később újra Tököli kapott gyönyörű labdát a tizenhatoson belül, egy csel után nyolc méterről, ballal lőtt, az eddig sokat bizonytalankodó stuttgarti kapus ezúttal bravúrral védett.

A harmincharmadik percben maradt ki az első stuttgarti helyzet: Meira egy kényszerítő után kilépett a Fradi-védők mögül, tiszta helyzetben lőtt, Szűcs védett parádésan - annak ellenére, hogy a partjelző lest jelzett.

A félidő végéig számottevő esemény már nem történt a pályán, azonban az elmondható, hogy a játékrész első felében egy lelkes, lendületes Fradit láthatott a közönség, az utolsó húsz percben viszont már inkább a Stuttgart uralta a terepet.

A második játékrész FTC-helyzettel kezdődött: a negyvenkilencedik percben Lipcsei végzett el szögletet a jobb oldalról, a berobbanó Gera földre fejelt labdája centikkel pattant a kapu fölé. Az ötvenhetedik minutumban Szkukalek futott el a jobb oldalon, beadását azonban szögletre mentették a stuttgartiak. A sarokrúgás után Dragóner fejelt, Ernst hatástalanított.

Gera bolondította a stuttgarti védőket a hatvanegyedik percben a bal oldali alapvonaltól két méterre, cselsorozata után "cimbalomszögből" lőtt, a kapus és a kapufa azonban mentett. Három percre rá Tököli a tizenhatoson belül jobbal "elküldte" védőjét, ballal lőtt, Ernst védett - újra csak hatalmas lehetőség maradt kihasználatlanul.

Gólt szerzett a Stuttgart: Hleb passzolt Balakovhoz, aki elfutott a jobb szélen egészen az alapvonalig, beívelését Tiffert csukafejessel a kapuba juttatta... A partjelző azonban felemelte zászlaját, ugyanis Balakov már kintről kanalazta vissza a labdát a gólt így nem érő fejes előtt.

A hetvennegyedik minutumban Gera dekázgatott a stuttgarti tizenhatos sarkánál, majd gyönyörű mozdulattal átemelte a labdát védőjén, Kristonhoz passzolt, a középpályás azonban nem érte utol az indítást, a labda kigurult a vendégek kapuja mellett.

Tizennégy percig nem láthatott helyzetet a publikum. A lefújás előtt nem sokkal Szkukalek futott el a balszélen, védője testtel lökte (a bíró nem látott szabálytalanságot), s emiatt a zöldek középpályása nem tudta beadni a labdát.

Hajrá Fradi!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26900Ki nyeri az UEFA-kupát?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36582

A játékvezető jelezte: öt percet hosszabbít. Tököli kevergetett újra csak a balszélen, viszont nem bírta lecselezni védőjét, ezért inkább visszagurított Gerának, aki egy stuttgartit talált fejen - sajnos ebből az akcióból sem lett semmi, a végeredmény 0-0 maradt. Nem lesz könnyű dolga a zöld-fehér együttesnek a németországi visszavágón.

Garami József, a Ferencváros edzője érthetően csalódott a döntetlen és a sok kihagyott helyzet miatt: "Hetven percig a csapat nagyszerűen játszott, volt is négy-öt jó helyzetünk, amelyek sajnos ma kimaradtak. A végén már kapkodtak a játékosaim, idegesek voltak, nem tudtunk úgy játszani, ahogyan kellett volna. A második játékrészben Hleb beállása sokat lendített a német csapaton. Sajnálom, hogy nem rúgtunk legalább két gólt, mert megérdemeltük volna."

Felix Magath, a Stuttgart vezetőedzője szerint reális az eredmény: "Nagyon nehéz mérkőzés volt, futballistáim a Bundesligában nincsenek hozzászokva a Ferencváros által mutatott kemény játékhoz. Úgy érzem, igazságos eredmény született, s örülök, hogy kedvező pozícióból várhatjuk a második találkozót."

A mérkőzés visszavágójára november 12-én kerül sor.

Az [origo] olvasói a mérkőzés előtt optimisták voltak: a 7248 voksoló közel egyharmada (30,8 %) úgy vélte, hogy a zöld-fehér együttes előnnyel fog Stuttgartba utazni. A szavazók jelentős hányada Stuttgart-sikert prognosztizált (24,6 %), közel ezerháromszázan (17,8 %) pedig eltalálták a végeredményt, illetve azt, hogy a Fradi döntetlenre végez a német gárdával. Több mint ezren (14,1 %) a Bayernt "szólították fel rettegésre" (azóta kiderült: a bajorok kiestek nemcsak a BL-ből, de az UEFA-kupában sem folytathatják), s a legkevesebben (12,7%) bíztak abban, hogy komoly előnyt fog kiharcolni a Ferencváros. Sajnos igazuk lett...

Juha Pál

[origo]