Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgó mérkőzések bojkottját mérlegelik az Angliában játszó neves fekete bőrű focisták, ha nem sikerül megfékezni a stadionokban uralkodó idegengyűlöletet.

A hét elején számos érintett futballista fordult a brit Kick It Out nevű, idegengyűlölet elleni harcra "szakosodott" szervezethez hatékony fellépést sürgetve azután, hogy Anglia szombati Szlovákia elleni Eb-selejtezője alatt Pozsonyban a hazai szurkolók rasszista bekiabálásokkal sértegették Emile Heskey-t és Ashley Cole-t.

Sir Herman Ouseley, a szervezet elnöke Londonban bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben sor kerül a színesbőrű játékosok találkozójára, amelyen megvitatják, mit tegyenek az egyre gyakoribbá váló rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Sir Herman közölte: néhány játékos, köztük Thierry Henry, az Arsenal és a francia válogatott csatára már támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, hogy a színesbőrű játékosok ne játsszanak a kontinensen addig, amíg az UEFA nem hoz hatékony intézkedéseket az idegengyűlölet ellen.

"Nem csak a hét végén Pozsonyban történtekről van szó. Számos fekete bőrű játékost minden alkalommal folyamatosan gyaláznak, amikor Európában játszik. A legtöbb futballista nem akar a bojkott radikális eszközéhez folyamodni, mert a labdarúgást tartja hivatásának, és eddig szemet hunyt az esetek fölött. Mostanra azonban betelt a pohár" - hangoztatta Sir Herman. Hozzátette: a Kick it Out egyeztetni fog a profi játékosok érdekvédelmi szervezetével és az Angol Labdarúgó Szövetséggel is a kérdésről.

Mi is a rasszizmus?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=47722

Ashley Cole, az angol válogatott játékosa megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Pozsonyban nemcsak a nézők gyalázták a feketebőrű játékosokat, hanem a hivatalos közreműködők is. "Valahányszor kimentem bedobást végrehajtani, a pályamunkások sértegetése fogadott" - mondta.