Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a Svédország elleni idegenbeli fellépéssel kezdte meg az Eb-selejtezők sorozatát, melynek célja a 2004-es, Portugáliában rendezendő Európa-bajnokságon történő részvétel. Gellei Imre csapata nagyszerű teljesítménnyel 1-1-es döntetlent ért a jóval esélyesebb svéd válogatott otthonában.

Eb-selejtező, 4. csoport:
Svédország - Magyarország 1-1 (0-1)
Stockholm, 36000 néző
vezeti: Stark (német)
Svédország: Isaksson - Antonelius (M. Jonsson, 67.), Jakobsson, Mi. Svensson, Mellberg - Linderoth, Andersson, A. Svensson, Alexandersson (Kallström, 59.) - Ibrahimovic (Allbäck, 76.), Ljungberg
Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Gyepes - Fehér Cs., Lipcsei, Lisztes, Dárdai, Lőw - Tököli (Fehér M., 59.), Kenesei (Gera, 70.)
gól: Ibrahimovic (76.), illetve Kenesei (4.)
sárga lap: Ibrahimovic (41.), Linderoth (53.), Mi. Svensson (85.), illetve Lipcsei (24.), Fehér Cs. (37.), Lisztes (39.)

Forrás: EPA
Kenesei korai gólja fontos pontot ért a válogatottnak Fotó: EPA

A magyar válogatott valamivel 14 óra után érkezett meg a mérkőzés helyszínére, majd délután fél három körül a házigazdák együttese is befutott. A találkozót megelőző himnuszokat követően a német Stark játékvezető sípjelére indult útjára a labda.

4. perc: Fehér Csaba lódult előre a jobb oldalon, beadását Kenesei Krisztián mintegy 10 méterről továbbította a hálóba, így a magyar válogatott megszerezte a vezetést (0-1).

6. perc: A magyar válogatott alaposan meglepte a svédeket, hiszen hamar szerzett gólt követően ismét a Gellei-csapat veszélyeztett: ezúttal Lőw beadását követően Tököli fejese kerülte el Isaksson kapuját.

A korai gól visszavetette a házigazdákat, érezhetően tanácstalanná vált a kék-sárga alakulat. Meglehetősen tétován jöttek előre a svédek, a 16. percben azonban megfagyott a vér a magyar szurkolók ereiben, hiszen A. Andersson esett el a 16-oson belül, a játékvezető azonban nagyvonalúan továbbot intett.

Az első félidő feléhez közelítve kezdtek feljönni a hazaiak, egyre többet birtokolták a labdát, míg a magyar válogatott erejét ebben az időszakban elsősorban a védekezés emésztette fel.

24. perc: Lipcsei Péter már másodszor szövegelt a játékvezetőnek, aki megunta a magyar játékos reklamálását, és sárga lapott adott a Ferencváros középpályásának.

28. perc: Az első igazán nagy svéd helyzetet követően M. Svennson fejesét Tököli a gólvonalról mentette szögletre.

32. perc: Az első magyar szögletet könyvelhettük el, azonban nem sikerült veszélyes helyzetet kialakítani a sarokrúgásból.

35. perc: Ljungberg ugrott ki a védők közül, azonban Király Gábor remekül robbant ki kapujából és óriási bravúrral hárította az Arsenal játékosának lövését.

37. perc: Ismét egy magyar sárga, ezúttal a gólpasszt adó Fehér Csaba kapott figyelmeztetést.

39. perc: Újabb sárga, ezúttal Lisztes Krisztiánnak.

Forrás: EPA
Lipcsei és Andersson párharca hűen tükrözi a küzdelem hevességét Fotó: EPA

Az első játékrész hajrájában fáradni látszott a magyar csapat, így egymás után gyűjtötték be a sárga lapokat a vendégjátékosok. A svédek egyre erősödő nyomását szabálytalanságokkal próbálta ellensúlyozni válogatottunk.

A félidő végén egy percet hosszabbított a német játékvezető, ezt szerencsére átvészelte a magyar válogatott, így egygólos előnnyel vonulhatott pihenőre a Gellei-csapat. Az első 45 percben 54%-ot birtokolta a labdát a svéd válogatott, míg 46%-ban a magyar gárdánál volt a labda.

46. perc: Alexandersson indult előre, lövését Király Gábor lábbal hárította.

53. perc: Linderoth kapott sárga lapot, így ebben a tekinteben 3-2-re "jöttek fel" a svédek.

57. perc: Andersson beadását követően Király Gábor hatalmas bravúrral védte Alexandersson fejesét, a kipattanót Ibrahimovic küldte kapura, a labda a bevetődő Lipcseiről szögletre vágódott.

62. perc: Ismét szöglethez jutott a magyar válogatott, Kenesei beadását Svensson vágta az alapvonalon kívülre. A zalaegerszegi csatár második sarokrúgását követően Dárdai lövése megpattant egy svéd védőn, Isaksonn azonban hárított.

67. perc: Szabadrúgáshoz jutott a svéd válogatott, mintegy 25 méterre a magyar kaputól, Kallström lövése azonban elkerülte a kaput.

70. perc: Egy gyors magyar kontratámadást követően Dárdai jócskán fölé lőtt.

76. perc: Egy jobb oldali beadást követően Ibrahimovic fejese utat talált a kapuba, ezzel kiegyenlített a hazai csapat (1-1).

A gólszerzés közben Ibrahimovic megsérült, helyére a világbajnokságon is látott Allbäck állt.

A játékvezető három perc hosszabbítást jelzett a rendes játékidő leteltét követően, ezt a magyar válogatott hősies védekezéssel kibekkelte, így bravúros pontszerzést könyvelhetett el a Rasunda-stadionban.

Gellei Imre, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült pontot szerezni Svédországban. Az első félidőt úgy kezdtük, ahogy megálmodtuk, s a gól után is voltak lehetőségeink. A második játékrész nagy részében védekeztünk, a svédek pedig óriási erőfeszítéseket tettek az egyenlítésért, s ez végül sikerült is nekik. Úgy érzem, hogy a két ellentétes félidő után igazságos döntetlen született."

Lars Lagerbäck, a svéd labdarúgó-válogatott egyik szövetségi kapitánya: "Az első 25-30 percben túlságosan passzívak voltunk, több helyezkedési hibát is elkövettek a játékosok. A második félidőben kifejezetten jól futballozott a csapat, úgy gondolom, hogy a helyzetek alapján győzelmet érdemeltünk volna."

Az [origo] olvasó pesszimistának bizonyultak a mérkőzés kimenetelét illetően. A 9576 voksoló 36,1%-a szavazott arra, hogy lemosnak bennünket a svédek, míg 30,7%-uk úgy vélte: bedarálják a hazaiak a magyar csapatot. 19,3% gondolta azt, hogy ikszre jók lehetünk, míg 13,9%-uk a bravúros győzelmet sem tartotta elképzelhetetlennek.