Vágólapra másolva!
Nem bánta meg, hogy a svéd Norrköpping labdarúgó csapatához szerződött, ám bántja, hogy csak most, válogatottunk stockholmi Eb-selejtezője előtt érdeklődnek iránta itthonról. Pedig vallja, hogy a svéd bajnokság jóval erősebb a magyarnál, a teljesítményével is meg vannak elégedve, ám bosszús, hogy magára hagyatottsága miatt. Ettől függetlenül Rabóczki Balázs - ugyanis róla van szó - egyáltalán nem sértődött vérig, amit az is jelez, hogy csupa jót mondott a magyar válogatottról az őt faggató skandináv újságíróknak.

- Miként megy a sora a Norrköppingnél?
- Nem panaszkodhatok, megbecsülnek, jól megy a védés is, a Djurgarden elleni meccs kivételével nem ment el rajtam pont. De hogy ne a messziről jött ember szavait érezzék ki a mondandómból, le lehet ellenőrizni, hogy a helyi lapok többször megírták, a bajnokság legjobb kapusai között tartanak számon, s ezzel a produkciómmal a svéd válogatottban is helyem lehetne. Vagyis csodálkoznak, miért nem kaptam eddig meghívót otthonról.

- Ön szerint miért nem?
- Mert egyszerűen tudomást sem vesznek rólam. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy Király és Babos is jobb nálam, sőt mindkettő világklasszis kapus, ám legalább egyszer illett volna megbizonyosodni az én produkciómról is. Már csak azért is, mert a svéd erősebb bajnokság a magyarnál, jobb körülmények közé kerültem, csak a futballra kell koncentrálnom, egyedül a cudar hideget nehéz megszoknom. Azaz fél év után sem bántam meg, hogy Svédországba szerződtem. Egyébként itt egy edzés olyan, mint odahaza az alapozó időszakban, például a Norrköppingnél az a szokás, hogy a meccs után két nappal két edzés szerepel a programban, ami máshol elképzelhetetlen, mivel éppen ekkor szokott kiütközni a játékosokon a fáradtság. Itt ezt a szót, hogy fáradtság, nem ismerik.

- A szombati Eb-selejtező előtt gondolom sokat faggatták a svéd újságírók is...
- Hetek óta ezt teszik, s ilyenkor mindig megkérdezik, miért nem vagyok kerettag a magyar csapatban. Emiatt csalódott vagyok magam is, mégis csupa jót mondtam Gellei Imre együtteséről. Ráadásul ezúttal nem is kellett hazudnom, mivel előrelépés tapasztalható a válogatottunkat illetően. Ugyanakkor hiba lenne abból kiindulni, hogy a svédek Lettországban csupán 0-0-ra voltak képesek, a mieink pedig barátságos mérkőzésen győztek Izlandon, elvégre a tét nélküli meccseknek a nemzetközi porondon nincs túl nagy jelentősége. A svédek is így gondolkodnak, optimistán készülnek a szombati 90 percre, s bizony csapatépítésben és fizikális felkészültség terén lényegesen előrébb tartanak nálunk. Ljungberg biztosan játszik, elsősorban tőle és Ibrahimovictól várják a gólokat. Pontszerzésünk bravúr lenne a javából, s mindent egybevetve, ez is bőven benne van a pakliban.

- Mivel Hedman, az első számú svéd kapus sérült, rutintalanabb kollégái mennyire tudják majd pótolni a Celtic hálóőrét?

SMS-tudósítás a svéd-magyarról/sport/magyarfoci/20021007smstudositas.htmlSzombaton folytatódnak az Eb-selejtezők/sport/focivilag/20021010szombaton.html

- Nem ezen múlik majd a három pont sorsa, ebben biztos vagyok. Igaz, Svédországban is ez a központi téma mostanság, de Isakson, a Djurgarden portása remek formában véd, nem véletlen, hogy a közelmúltban a Juventusnál is szerződése volt, Van der Sar és Carini mögött volt harmadik számú kapus.

- Jelent-e valamit ön számára, hogy Szűcs Lajos sérülése után a magyar kapitány önt jelölte biztonsági tartaléknak?
- Jólesett a gesztus, de nem felhőtlen az örömöm. Gellei Imre szövetségi kapitány ugyanis amióta Svédországban védek, egyszer sem érdeklődött felőlem, vagyis nem is tudhatja, milyen formában vagyok. A meghívásom egyszerűen annak szól, hogy itt játszom. Sajnos semmi másnak.

Bánki József