Vágólapra másolva!
Szombaton fontos összecsapás vár a magyar és a svéd labdarúgó-válogatottra, a két együttes az Európa-bajnoki selejtezőn újabb állomásán, Stockholmban csap össze egymással. A vendéglátók gondjait a már ismert kapusproblémán kívül az is nehezíti, hogy a Henrik Larsson visszavonulása után keletkezett űrt ki tudja majd betölteni a támadósorban.

Már az október elejei kerethirdetés sem okozott nagy örömöt a szakvezetésnek és a svéd szurkolóknak, amikor kiderült, kényszermegoldásként két olyan kapust kénytelen nevezni a szakvezetés, akik összesen egy alkalommal öltötték magukra a háromkoronások mezét.

Szombaton folytatódnak az Eb-selejtezők/sport/focivilag/20021010szombaton.html

A csapat elsőszámú hálóőre, Magnus Hedman, és tartalékja, Magnus Kihlstedt egyaránt sérült, míg az augusztus 21-i, Oroszország elleni mérkőzésen csereként pályára lépő Mattias Asper olyan rossz formában van, hogy akkor már inkább a rutintalanoknak szavazott bizalmat a Lars Lagerbäck, Tommy Söderberg kapitánypáros. Így került a keretbe Andreas Isaksson, a Djurgaarden kapusa, aki eddig egy alkalommal védett, még márciusban, Svájc ellen. Dick Last (Örgryte) annyira újonc, hogy eddig még korosztályos szinten sem szerepelt a válogatottban.

"Még nyitott a kapuskérdés" - írja a Svenska Dagbladet, s a cikk szerzője is azzal a kérdéssel nyitja meg polémiáját: a 21 éves Isaksson vagy a 33 esztendős Dick Last kapjon-e bizalmat? "Évek óta csak vágyakozunk arra, hogy végre lehetőséget kapjunk" - mondta Last. Lennart Ljung kapusedző pedig nem tette le egyikőjük mellett sem a voksát, mondván, mindketten remekül dolgoznak, s képesek arra, hogy kiélezett helyzetben, a mélyvízben is kitűnő teljesítményt nyújtsanak.

SMS-tudósítás a svéd-magyarról/sport/magyarfoci/20021007smstudositas.html

Amit a svédek fontosnak tartanak: az Arsenal középpályása, Fredrik Ljungberg végre egészséges, ez még azt a tényt is feledteti, hogy a csapatkapitány, a Cerlticben játszó Johan Mjällby porcsérülés miatt nem játszhat. A helyi lapok azonban nem őket tartják a találkozó kulcsemberének, hanem Zlatan Ibrahimovicot (Ajax), aki a svéd napilapok legnagyobb sztárja, emiatt a szakvezetés próbálja is megvédeni az újságírók rohamától. Az Aftonbladetben például azt nyilatkozta, nem szereti a körülötte lévő nagy felhajtást. Nem véletlenül lett a cikk címe: "Zlatan: Túl sok volt!"

Az Expressen szintén szalagcímében említette a nyurga csatárt, aki kijelentette, senki sem érezheti biztonságban magát a svéd válogatottól. "Nagyon nehéz bekerülni egy ilyen jó csapatba, pláne nehéz megtartani a helyet a kezdőben. A magyar együttesről szinte semmit nem tudok, egyedül Babos Gábort ismerem, tudom, hogy ő a NAC Bredában játszik. Néhány héttel ezelőtt lőttem is neki gólt a bajnokságban" - nyilatkozta Ibrahimovic.

A 4. csoport állása/sport/focivilag/200209054csoport.html

Nagy kérdés, hogy a Henrik Larsson visszavonulása után keletkezett űrt ki tudja majd betölteni. A lapok úgy vélik, Zlatan mellett a másik támadó az a Jörgen Pettersson lehet, aki utoljára a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon szerepelt a csapatban. Az Aftonbladet című lap mindenesetre ő rá szavaz, megemlítve, hogy az FC Köbenhavn csatára utoljára 2000-ben, a Törökország elleni Eb-meccsen játszott a válogatottban, amelyben eddig 26 meccsen hétszer bizonyult eredményesnek.