Vágólapra másolva!
Az Austria Wien vezetőedzője lesz a két éve doppingbotrányba keveredett német Christoph Daum. Ezt az APA osztrák hírügynökség jelentette Peter Svetits klubigazgatóra hivatkozva.

Az ügy érdekessége, hogy a trénert - akit a közelmúltban hírbe hoztak a Sturm Grazzal és az iráni válogatottal is - legutóbb a Sahtyor Donyeck vezetősége szerette volna szerződtetni. A 48 éves német szakember az ukránok meghívására a helyszínen kísérte figyelemmel az Austria Wien elleni keddi UEFA Kupa-mérkőzést, de úgy látszik, inkább az 1-0-s veresége ellenére 5-2-vel továbbjutó osztrákok teljesítményére volt kíváncsi.

A trénertől azután vált meg a Bayer Leverkusen, hogy 2000. október 20-án a hajából vett minta elemzése során kiderült: rendszeresen fogyasztott kábítószert. A német szövetség rögtön felbontotta a vele kötött szerződést, így nem lehetett a válogatott szakvezetője. Idén májusban jogerősen felmentették abban a perben, amelyben 63 rendbeli, kis mennyiségű (3-5 gramm) kokain birtoklásával vádolták, majd visszakapta edzői licencét. Legutóbb a török Besiktast irányította. A bécsi klubban Walter Schachnert váltja a kispadon.

Az osztrák bajnokságban éllovas Austria Wien vezetői pénteken délután hivatalos sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy Christoph Daum lett a csapat új vezetőedzője.

"Meg vagyok győződve arról, hogy elérhetjük a közösen megfogalmazott célokat, s az együttest az európai élmezőnybe juttathatjuk" - mondta bemutatkozása alkalmával a német tréner, de hozzátette: "Hogy ez mennyi időt fog igénybe venni, azt nem tudom."

Frank Stronach, a bécsi klub főszponzora elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy az eddigi vezetőedző, Walter Schachner és Daum közösen irányítja majd a csapatot, de az osztrák szakember elutasította ezt a lehetőséget.

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a korábban doppingbotrányba keveredett tréner mennyi időre kötelezte el magát.