Vágólapra másolva!
A francia bajnokság két hagyományos "nagycsapata", az Olympique Marseille és az AS Monaco az elmúlt esztendőkben hírnevéhez méltatlanul szerepelt, ám most úgy tűnik, hogy mindkét klub magára talált, és versenyben lehet a dobogós helyezésekért. Az OM esetében mindezt egy edzőváltással érték el, a nagyhercegség együttesénél azonban a várakozásokkal ellentétben nem cserélték le a szakvezetőt, Didier Deschamps-ot, akivel pedig az előző idényben nem nagyon voltak elégedettek.

Június elején még minden jel arra utalt, hogy a 2002-2003-as pontvadászatot nem az egykori világ- és Európa-bajnok irányításával kezdi el az AS Monaco. Deschamps, aki egy évvel ezelőtt mindenféle edzői tapasztalat nélkül került a csapat kispadjára, nem tudta hozni a várt eredményeket a gárdával, sőt, kifejezetten rosszul szerepelt az együttes, amely végül csak a 15. lett, márpedig a Monaco utoljára 1976-ban végzett ilyen hátul a bajnokságban.
Ráadásul a tréner állandóan konfliktusba keveredett a csapat meghatározó játékosaival: előbb Marco Simonét, majd Christian Panuccit "zavarta el" a klubtól, a bajnokság közben összekülönbözött Marcelo Gallardóval, sőt, azzal az Oliver Bierhoffal is vitája volt, akit pedig az ő külön kérésére szerződtettek az AC Milantól.

A bajnokság végeztével nagyon sokan azt gondolták, hogy Deschamps napjai meg vannak számlálva Monte-Carlóban, különösen azok után, hogy az egyesület elnöke, Jean-Louis Campora a tréner megkérdezése nélkül visszahívta a milánóiaktól a kölcsönadott Simonét. A szakvezető ekkor már három hete nem találkozott a presidenttel, aki a hírek szerint ráadásul felvette a kapcsolatot a Lille OSC-vel az elmúlt két évben sikert sikerre halmozott bosnyák edzővel, Vahid Halilhodzsiccsal is.

Deschamps minderről csak az újságokból értesült, és véleményét ő is csak a L'Équipe-ben mondta el. "Nagyon remélem, hogy bármi is történik majd, arról szemtől szemben értesítenek majd, nem a hátam mögött fognak intézkedni" - nyilatkozta a szakember. Campora pár nappal később az egyik lapban azt állította, hogy Deschamps egyszer már felajánlotta lemondását, de ő azt akkor nem fogadta el, és szinte csak órák kérdésének tűnt, hogy a trénert valóban elküldjék az egyesülettől.

A felek június első hetében találkoztak is az egyik monte-carlói hotelben, azonban a várttól eltérően nem a szerződésbontásról, hanem az együttműködés folytatásáról döntöttek. A pletykák szerint Deschamps volt az, aki engedett, és kijelentette, hogy megpróbál majd együtt dolgozni Simonéval, aki valóban visszatért a Monacóhoz. Ráadásul abba is belement, hogy két asszisztenst is kinevezzenek mellé Jean Petit és Jean-Luc Ettori személyében, akik eddig is a szakmai stábban dolgoztak, de utóbbi kapusedzőként, előbbi pedig játékosmegfigyelőként.

A játékoskeretet illetően már nem volt túl sok idő a felkészülési időszak kezdetéig, de a klubnak és Deschamps-nak már jól körülhatárolt terveik voltak az erősítéseket illetően. A görög AEK Athénnal például már májusban felvették a kapcsolatot, a hellénektől a középpályás Andreasz Zikoszt és a középcsatár Demisz Nikolaidiszt is szerették volna megvenni. Végül csak előbbi transzfer valósult meg, Zikosz hároméves szerződést írt alá a klubhoz.

A csatársorba így végül (persze a kölcsönből visszaérkezett Simonén kívül) senki sem jött, a hátsó alakzatba viszont annál inkább: az élvonalba feljutott AC Ajacciótól a fiatal Sébastien Squillacit és a még fiatalabb Patrice Evrát is leigazolták, valamint visszajött a norvég Rosenborg BK-nak kölcsönadott Hassan el-Fakiri is. Mivel a távozók közül csupán Bierhoff számított gyakrabban foglalkoztatott játékosnak (egy másik csatár, Wagneau Éloi is elment, de ő csak elvétve kapott játéklehetőséget Deschamps-tól), így a Monaco továbbra is rendkívül bő játékoskerettel rendelkezett, amin még az sem javított sokat, hogy nem sokkal az átigazolási időszak lejárta előtt Eric Abidalt kölcsönadták a Lille OSC-nek.

Deschamps most azonban nem esett bele ugyanabba a hibába, amibe egy évvel korábban, és a jelenlegi pontvadászatban eddig igyekezett ragaszkodni egy állandó kezdő tizenegyhez. Különösen a középpálya az a csapatrész, amely kilenc forduló alatt szinte végig változatlan maradt: Zikosz eddig egyetlen percet sem hagyott ki (ezt rajta kívül senki sem mondhatja el magáról), de Jérome Rothen és Ludovic Giuly is mindegyik találkozón a kezdő csapat tagja volt.

A védelemben az Ajacciótól szerződtetett két focista, Squillaci és különösen Evra telitalálatnak bizonyult, és a mexikói Rafael Márquez is alapembernek számított, ám rá térdsérülése miatt jó darabig nem számíthat a tréner - őt Julien Rodriguez pótolhatja. A legnagyobb gondok a támadósorban lehetnek, ahol szinte csak Shabani Nonda a vérbeli csatár, de ő egyelőre állja a sarat, és már öt gólnál tart. A kilencedik játéknapon pedig a hazai közönség legnagyobb örömére több mint egy év után Simone is pályára lépett a csapatban - lehet, hogy valóban szent a béke közte és Deschamps között?