Vágólapra másolva!
Két érdekes mérkőzést is játszanak a német labdarúgó-bajnokság hét végi fordulójában. A Cottbus-Bremen mérkőzés nekünk, magyarok számára izgalmas, hiszen magyarok néznek szembe egymással, míg vasárnap a két meglepetéscsapat, a listavezető Bochum és a harmadik helyen álló Rostock csap össze.

A német Bundesliga 5. fordulójában magyar rangadóra kerül sor, az Energie Cottbus (Miriuta és Lőw csapata) a Lisztes Krisztiánnal felálló Werder Brement fogadja. A szörnyű kezdés után az egykori keletnémet együttes meglepetésre idegenben, Hannoverben gyűjtötte be a három pontot, míg a vendégek otthon ütötték ki a Nürnberget. Cottbusban a brazil Da Silva sérült, Kaluzny sem teljesen fitt, míg Geyer edző hosszú vacillálás után Lőw javára döntött Rosttal szemben a középpálya bal oldalán. Reméljük, ez a hét végén sem lesz másként.

A Bundesliga állása és mesterlövészei/sport/focivilag/20020912abundesliga.htmlMenetrend, eredmények/sport/focivilag/20020809bundesliga.html

Brémában megváltóként várták a francia Micoud-t, s bár féltettük Lisztes Krisztián helyét, Schaaf edző úgy döntött, mindketten játszanak. A döntés a trénert igazolta, a Werder 4-1-re győzött a Nürnberg ellen, s a találkozó után maga Lisztes is elismerte, nagyon jó, hogy ilyen játékintelligenciájú társat kapott a középpályára. A namíbiai Tjikuzu viszont nem járt szerencsével, miután a válogatottól nem érkezett vissza idejében, a szakvezetés az amatőrcsapathoz száműzte.

Dortmundban nagy mérkőzés vár a Schalkéra. A hazaiaknál Wörns, Reina és Herrlich sérült, de fáj a térde a ghánai Addónak is. A brazil Amoroso Achilles-inával szenved, várhatóan lelátón kap csak helyet. A vendégcsapatban Neubarth edző kénytelen változtatni, miután a beteg Möller mellett Böhme, Matellan, Agali és Kmetsch sem egészséges. Visszatért viszont Wilmots, míg Trojan és Rodriguez a Stuttgart ellen mutatkozhatott be a Bundesligában.

Berlinben vége a baráti hangnemnek/sport/focivilag/20020911berlinben.html

A Hertha Bielefeldbe látogat, s reménykedik abban, hogy megszerzi idei első győzelmét. A klub vezetése már megtette a lépéseket, megvonta a játékosok prémiumát, s Dieter Hoeness menedzser komolyabb szankciókat is ígért, amennyiben nem javul a teljesítmény. A Bielefeld ellen utoljára 1999 augusztusában találkozott a két gárda, akkor 1-1-es döntetlen született. Érdekes, hogy a hazai együttes eddig mindössze egyszer tudta otthoni környezetben legyűrni a berlini csapatot, éppen húsz évvel ezelőtt, 2-1-re. A Bielefeldben Borges, Sternkopf és Aracic sérült, a Herthában Lapaczinski, Van Burik, Alves, Preetz, Simunic, Nene és Schmidt marad ki. Sőt, a Kicker szerint Dárdai sem kap helyet a kezdőcsapatban.

A Bayern München Nürnbergbe megy, ahol tavaly 2-1-re győzött is. Most is a bajorok az esélyesek, már csak azért is, mert jobb a játékosállományuk, s jobban szerepelnek az idei szezonban. A hazaiaknál Wiblishauser és Krzynowek nem léphet pályára, a Münchenben Scholl, Santa Cruz és Deisler maródi.

A bajnokság eddigi meglepetéscsapata, a listavezető, még veretlen Bochum a másik kellemes színfoltot, a 3. helyen álló Rostockot fogadja. Az elmúlt évek két gyengécske együttese nagy csatát vívhat, s ha nyer a Bochum, akkor az egymás elleni hazai mérleget ötvenszázalékosra javítja. Az eddigi öt találkozón ugyanis az első két siker után sorozatban háromszor is a Rostock nyert, legutóbb két éve 2-1-re. A két együttes a legjobb összeállításában léphet pályára, egyedül a vendégektől hiányzik a piros lapja miatt eltiltott Lantz.

Az 5. forduló párosítása:

szombat, 15.30
1860 München - Wolfsburg
Leverkusen - Hannover
Bielefeld - Hertha
Mönchengladbach - Stuttgart
Dortmund - Schalke 04
Cottbus - Bremen
Nürnberg - Bayern München

vasárnap, 17.30
Hamburg - Kaiserslautern
Bochum - Rostock

Pincési László