Vágólapra másolva!
A spanyol kupa küzdelmei az idén új formában kerülnek lebonyolításra: míg korábban már az első fordulótól kezdve oda-visszavágós alapon játszották a meccseket, a mostani szezonban már csak egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, és a legelső fordulóban az élvonalbeli klubokban idegenben kell kezdeniük a szereplést. Mindennek már meg is született az első áldozata: a Villarreal a harmadosztályú Hercules otthonában kapott ki, és mindez a tréner, Víctor Munoz menesztését vonta maga után. A Villarrealon kívül egyébként még öt másik élvonalbeli gárda búcsúzott a sorozattól, köztük a Barcelona is.
Forrás: EPA
A Novelda szurkolói a játéko-sokkal együtt ünnepelték a Barcelona kiverését Fotó: EPA

Az új szisztémát már az első forduló előtt is sokan kritizálták az élvonalbeli együttesek közül, különösen azoknak a kluboknak nem tetszett a dolog, akiknek messzire kell utazniuk a mérkőzésük lejátszása érdekében. A Deportivo mestere, Javier Irureta odáig ment, hogy éreztette: véleménye szerint a sorsolás elkészítésekor szándékosan a Real Madridnak kedveztek. Ami tény: a királyi gárdának az első körben a Madridhoz közeli San Sebastiano del Reyes otthonában kellett pályára lépnie szerdán, míg a címvédő Depornak a Kanári-szigetekre kellett utaznia, hogy ott a Corralejo ellen szerepeljen. A galíciai csapatnak egyébként hét nap alatt három mérkőzésen kell pályára lépnie, és mindhárom alkalommal idegenben: a kupamérkőzés után a bajnokságban az Osasuna ellen Pamplonában szerepel a gárda, majd a Bajnokok Ligája rajtjánál Münchenben vendégeskednek.

A keddi mérkőzéseken egyébként két élvonalbeli együttes lépett pályára, és míg az Osasunának sikerült továbbjutnia a Lemona 3-0-s legyőzésével, a Villarreal máris búcsút mondhatott kupaálmainak. A csapat az egykor szebb napokat is megélt, harmadosztályú Hercules otthonában kapott ki 2-1-re, pedig a lehető legjobb összeállításban lépett pályára. Az alicantei vereség a szakvezető, Víctor Múnoz állásába került.

A vezetőség szerdán sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott a trénerrel, akinek utódját egyelőre nem nevezték meg, de a pletykák szerint két egykori spanyol szövetségi kapitány, Javier Clemente és José Antonio Camacho, valamint a Barcelonától a nyáron távozó Lorenzo Serra Ferrer a legesélyesebb a posztra.

López menesztése még az eredmény tudatában is váratlannak számít, hiszen a mester nagyon sokat tett a klubért, amelynek ambíciózus elnöke, Fernando Roig már évek óta azon dolgozik, hogy kivezesse a nemzetközi porondra a csapatot.

Lópeznek ez az elmúlt két esztendőben nem jött össze, de mindkétszer csak hajszál híján: az 2000-2001-es szezonban a csapat hetedik lett a bajnokságban - ekkor két pont hiányzott az üdvösséghez -, legutóbb pedig bár a Primera Divisiónban csak a 15. pozíciót szerezte meg az együttes, de az Intertotó-kupában egészen a döntőig menetelt, hogy ott egy másik spanyol gárdától, a Málagától vereséget szenvedjen. Ezt még talán elnézték volna a mesternek, de a bajnokságban sem sikerült győzelemmel rajtolni (az első fordulóban 2-2-es döntetlent értek el az Osasunával szemben), és a kupából való korai kiesés az utolsó csepp volt a pohárban.

A nap játékosa: Madrigál (Novelda)/sport/focivilag/20020912anap.html

Szerdán aztán folytatódott a meglepetések sorozata, hiszen a Barcelona 3-2-es vereséget szenvedett a harmadosztályú Novelda otthonában. Pedig a katalánok egyáltalán nem voltak tartalékosak: bár Saviola és Mendieta csak csereként lépett pályára, a kezdő csapatban ott volt Frank de Boer, Xavi és Rochemback is. Louis van Gaal együttese ugyan már a hetedik percben vezetést szerzett, de a hazaiak középcsatáruk, Madrigál vezérletével fordítani tudtak.

A támadó élete meccsét játszotta, mesterhármast ért el, miközben a bíró négy Barcelona-gólt érvénytelenített - és nem biztos, hogy mindegyiket jogosan... A Primera Divisiónban szereplő gárdák közül katalánok mellett egyébként még a Rayo Valecano, a Racing Santander, az RCD Espanyol és a Real Sociedad is kiesett, de a bajnoki címvédő Valencia is alaposan megizzadt a Gimnastic ellen, hiszen csak büntetőkkel ment tovább. A legmeggyőzőbb teljesítményt a Real Madrid aratta, amely kissé tartalékosan is nyolc gólt rúgott, amelyből Portillo és Tote is hármat-hármat vállalt.