Vágólapra másolva!
A magyar futball legújabb botránya az edzőkérdés: három élvonalbeli csapatot is olyan szakember irányít, akinek nincs meg az MLSZ által előírt végzettsége. Így aztán olyan magyarosan megy az élet, papíron más az edző, mint a valóságban. A szövetség viszont ragaszkodik a szabályához - legalábbis ez derült ki Bozóky Imre elnökkel folytatott beszélgetésünkből.

- Nem kényelmetlen az edzőcirkusz?
- Milyen cirkusz? Nincs itt cirkusz.

- Azért mégiscsak van valami.
- Én nem tudok róla.

- Arról sem, hogy három csapatnál is árnyékedző ül a padon?
- Arról tudok, de ez nem cirkusz. Kétezer januárja óta él az MLSZ szabálya, mindenki tudta, milyen papírok kellenek ahhoz, hogy valaki edző lehessen, és a többség be is látta ennek szükségességét, most néhányan megpróbáltak úgy tenni, mintha nem tudnának róla.

- Ettől még lehet valaki jó edző.
- Lehet, de azért hozunk szabályokat, hogy betartsuk és betartassuk őket. Kétezer-négytől pedig kötelező lesz, az UEFA előírta.

- Érdekes, hogy az edzőkérdésben újra és újra előkerül az UEFA, s aki az európai szövetség nevét kimondja, egyszerűen minden ellenérvet lesöpör. Ugyanakkor még senki nem mondta el korrekten, hogy kinek és mit is ír elő az UEFA. Mert arról például szó nincs az UEFA-rendelkezésben, hogy a Derecske ifi II-nél milyen papírja legyen az edzőnek, hogy a TF-diploma ott is érvénytelen.
- Az elmúlt negyven évben tele voltunk diplomásokkal, látjuk, hova jutottunk. Szeretnénk jobb futballt, s ennek érdekében reformáltuk meg az edzőképzést. Kiírtuk, a szakemberek megnézték, például a volt csehszlovák kapitány, az UEFA edzőbizottságának elnöke, Jozef Venglos is azt mondta, jó, amit csinálunk. Úgy gondolom, el kell fogadni, hogy ezen az úton járunk.

- Akkor az állami képzésnek vége?
- Hát milyen volt az, amikor a hokiedző meg az atlétaedző egy padban ült a futballistával? Más-más sportágak, más-más módszerek, más-más szemléletmód, és még sorolhatnám.

- Tehát ezentúl fölösleges az állami papír, a megszokott segédedzői meg edzői oklevél, vagy a TF-diploma?
- Nem fölösleges.

- De mit ér vele, ha az MLSZ nem fogadja el?
- Tanulni soha nem fölösleges, más kérdés persze, hogy mi ragaszkodunk az általunk meghirdetett UEFA-licencrendszerhez.

- Akkor, ha például Tököli úgy gondolja, később edző akar lenni, ne is gondoljon a TF elvégzésére, hanem tanfolyamra jelentkezzen?
- Igen, az UEFA-rendszerű képzésre iratkozzon be.

- Szóval ez többet ér, mint egy egyetemi diploma?
- Bizonyos vonatkozásban igen. De erről a szakembereket kell megkérdezni.

- De hivatalosan semmit nem ér a diploma a magyar futballban?
- Érdekes, ha az MLSZ valamit megpróbál lépni, minden kísérletet valaki meghiúsít. Igaz, ha nem teszünk semmit, azért is bántanak bennünket. Most csupán annyi történik, hoztunk egy szabályt, és igyekszünk neki érvényt szerezni.

- És hogy van az, hogy Bozsik Péter a Bajnokok Ligájában leülhet a Zete kispadjára, a Siófok ellen meg nem?
- Azért van így, mert a Bajnokok Ligája UEFA-rendezvény, s ott csak kétezer-négytől él a szabály.

- Lám, az UEFA-t mindenre, meg mindennek az ellenkezőjére is fel lehet használni. Pedig az európai szövetség csak azt határozta meg, hogy kétezer-négytől az általa kiírt két kupában lehetőleg milyen papírja legyen az induló csapatok edzőjének. De a magyar bajnoksággal nem foglalkozik.
- Így van. Nem érdeklik a nemzeti bajnokságok, az a mi gondunk, hogy milyen nálunk a futball. Mi írjuk ki a bajnokságot, mi szabjuk meg a feltételeket.

- Éppen ezért az az ember érzése, hogy visszaéltek információs fölényükkel, s az UEFA-szabályt csak részben ismertették és ismertetik az értők, féligazságokat szajkóznak, mások meg beletörődnek, gondolván, így az MLSZ-rendelet megváltoztathatatlan.
- Erre csak azt mondhatom, meg kell kérdezni az edzőket, milyen színvonalú a képzés.

- Megkérdeztem, jót is, rosszat is mondanak, csak itt az a baj, hogy amikor a szabályt hozták, hamis volt a kiinduló helyzet. Úgy rúgták fel a régi képzést, úgy nullázták le a régi papírokat, mintha azokat kártyán nyerték volna az emberek. Mintha nem is felnőtt emberekkel lenne dolga a nagy hatalmú szövetségnek, s például gondosan elhallgatták, hogy méltányossági szempont is létezik az UEFA-szabályban.
- Kivel lettünk volna méltányosak? Egyébként is volt méltányosság, két év. Aki nálunk edzősködni akar, kétezer eleje óta tudja, mik a feltételek. Be kell iratkozni, el kell végezni a tanfolyamot, ennyire egyszerű az egész.

- És az újpesti edző, a szlovákiai Molnár László? Ő honnan tudhatta volna, hogy az ő A licence nem olyan értékű, mint a magyar papír?
- Erre azt mondhatom, védeni kell a saját portékát, a magyar edzőket.

- Sajátságos szempont, hiszen éppen arról tanúskodnak az eredményeink, hogy van mit tanulnunk másoktól. De visszatérve a méltányosságra, az UEFA az MLSZ-nek is megadja a jogot, hogy bizonyos emberek, volt szuperjátékosok vagy sikeredzők esetében eltekintsen minden papírtól.

Bozóky az UEFA fellebbviteli bizottságának tagja lett/sport/magyarfoci/20020731uefa.htmlHova Jut a Magyar Foci?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29451

- Kinél tekinthettünk volna el?

- Például a FIFA-vándoredző Temesvári Miklós, több diplomával, itthon még gyerekeket sem oktathatna. De nem is az a baj, hogy nem gyakoroltak ilyen gesztust, hanem az, még nem is mondták el, hogy ilyet is megenged az UEFA.
- Mondhattuk volna, és aztán azóta is mindenki a kiskaput keresné. És meg kell nézni, korábban volt méltányosság, s hol tartunk. Meggyőződésem, jól döntöttünk az új képzés bevezetésével.

- Úgy érzi, jobb lesz ettől a magyar futball?

Könyvajánló



Labdarúgás: felkészítés-versenyzés