Vágólapra másolva!
A Leeds United gárdája az átigazolási szezon eddigi legnagyobb összegét zsebelhette be azzal, hogy eladta Rio Ferdinandot harmincmillió fontért, és bár az egyesület adóssága meglehetősen nagy, ez a pénz elég lehet ahhoz, hogy a leedsiek erősítsenek keretükön. A kérdés már csak az, hogy az új szakvezető, Terry Venables mennyit áldozhat a pénzből, és hogy kiket szeretne látni a csapatban. A hírek szerint a volt szövetségi kapitány elsősorban egy középhátvédet és egy bal oldali középpályást igazolna csapatába.

A Leeds adóssága állítólag több mint hetvenmillió font, ám a klub elnöke, Peter Ridsdale jelenleg csak 15 millióra van szükség ahhoz, hogy átmenetileg rendezzék a helyzetet, vagyis a Ferdinandért kapott összeg másik fele elméletben Venables rendelkezésére áll. Nem csoda, hogy a napokban az angol sportsajtóban sorra jelennek meg a találgatások azzal kapcsolatban, hogy a Leeds kiket fog igazolni, mert abban szinte mindenki biztos, hogy a klub, amely idény nyáron eddig egyetlen új focistát sem szerződtetett, erősíteni fog keretén. A szakértők abban is megegyeznek, hogy a csatársoron már teljesen felesleges tovább javítani: ebben a csapatrészben Robbie Fowler, Robbie Keane, Mark Viduka, Alan Smith és a sérüléséből felépülő Michael Bridges személyében elég alternatívája van Venablesnek.

Ferdinand eligazolásával azonban jókora lyuk maradt a védelem tengelyében, és bár ez a csapatrész sem áll rosszul (olyan focisták állnak a szakvezető rendelkezésére, mint Jonathan Woodgate, Dominic Matteo és a világbajnokságon biztató formát mutató, korábban másfél éven keresztül sérült dél-afrikai Lucas Radebe), de egy tapasztalt középhátvéd még elkelne a csapatba. A zuhanyhíradó szerint Venables legszívesebben a válogatott kerettag Gareth Southgate-t igazolná le legszívesebben, hiszen a Middlesbrough futballistáját jól ismeri: Southgate annak idején Venables keze alatt mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, és sokak szerint akkoriban játszott élete legjobb formájában. Őt azonban nem lesz valami elcsábítani a Borótól, hiszen a klub nagy reményekkel várja a következő idényt, amelyben végre szeretné kiharcolni a nemzetközi kupaszereplés jogát, és ennek érdekében alaposan megerősítették a keretüket a nyáron.

A 15 millió font persze elég nagy ajánlat lehet ahhoz, hogy a Boro ne utasítsa vissza, de a Leeds vezetőségét ismerve szeretnének valami olcsóbb megoldást találni. Ez pedig könnyen Matt Elliott lehet, aki az elmúlt években a Leicester Cityvel közel kétszáz bajnokin szerepelt a Premier League-ben, és a Rókák élvonalbeli kiesésével potom pénzért megvásárolható.

A nap játékosa: Rio Ferdinand20020615anap.htmlleedsunited.comhttp://www.leedsunited.com/

Ami a középpályás-sort illeti, azzal, hogy sem Lee Bowyer, sem pedig Olivier Dacourt nem távozott (pedig a nyár elején szinte biztos volt, hogy mindketten elmennek Leedsből), itt sincsen szükség túl sok erősítésre. Venables szerint azonban egy bal oldali középpályás mindenképpen elkelne, hiszen ezen a poszton csak Harry Kewell bevethető. Természetesen a kiszemelt is megvan, itt is egy olyan focistáról van szó, aki Venables régi ismerőse: Nick Barmbyról. Ő is akkor mutatkozott be a nemzeti csapatban, amikor Venables volt a szövetségi kapitány, ráadásul az utóbbi időben a Liverpoolban nem sok lehetőséget kapott: előbb sérült volt, majd pedig John-Arne Riisét nem tudta kiszorítani a csapatból.