Vágólapra másolva!
Amikor májusban befejeződtek az angol második vonal, a Frist Division küzdelmei, akkor meglehetősen nagy volt az öröm a West Bromwich Albion háza táján, hiszen a klubnak 16 év után sikerült felkerülnie a legjobbak közé. A nyáron nagy volt a készülődés a Premier League-re, ám a legutóbbi napokban történt események kissé elhomályosították mindezt, hiszen a focisták kijelentették: amennyiben nem kapják meg az előzetesen beígért prémiumot, akkor sztrájkba kezdenek.

A West Bromwich Albion utoljára 1986-ban szerepelt a legjobbak között, azóta az alacsonyabb osztályokban (többnyire a második vonalban) vitézkedett, és némi meglepetésre harcolta ki a feljutást a Premier League-be, hiszen a szezon során végig a Wolverhampton Wanderers gárdája tűnt biztos befutónak. A Farkasok azonban az utolsó fordulókban betliztek, a Baggies (ez a West Brom beceneve) viszont remekül hajrázott, és megszerezte a közvetlen feljutást érő második helyet. Nagy volt az öröm a klub háza táján, és a vezetőség nagyon fogadkozott, hogy igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne csak átszállójegyet váltsanak a Premier League-be.

A nyáron túl sok új futballista nem érkezett a klubhoz (ingyen sikerült megszereznie a Tranmere Roverstől Joe Murphyt, illetve a Manchester Unitedtől Ronnie Wallworköt), viszont a klucsembereket egytől egyig sikerült megtartani. Pár nappal ezelőtt pedig a szakvezető, a feljutást kiharcoló Gary Megsonnal is szerződést hosszabbítottak: a tréner, aki 2000 őszén a kieső helyen vette át a csapatot, 2005-ig aláírt a klubhoz.

Pedig az idény vége felé egyáltalán nem volt biztos, hogy marad a West Bromnál, hiszen konfliktusba keveredett az egyesület elnökével, és eleinte úgy tűnt, hogy a hatalmi harcban ő húzza a rövidebbet. A tréner nyilvánosan kritizálta a klub első emberét, Paul Thompsont, és a feljutást követő első elnökségi ülésről negyedóra elteltével távozott. A vezetőség nagy része azonban az edző mellett állt, és így végül Thompson volt az, aki leköszönt a posztjáról, de utolsó nyilatkozatában elmondta: véleménye szerint az, hogy az együttesnek nincsen megfelelő játékosmegfigyelő-hálózata, és ezt a munkát Megson édesapja, illetve pár régi ismerőse végzi, évekre visszavetheti a fejlődésben a West Bromot. Az új elnök, egyelőre ideiglenesen, az igazgatótanács egyik tagja, Jeremy Peace lett, aki jó kapcsolatban van Megsonnal, és úgy tűnt, hogy ezzel rendeződik is a helyzet.

Két nappal ezelőtt azonban új konfliktushelyzet alakult ki, ezúttal a vezetőség és a játékosok között. Kiderült ugyanis, hogy az új elnök megváltoztatta az elődje által a Premier League-re kidolgozott prémiumrendszert, és a korábban beígért 15 ezer helyett valamivel kevesebb jutalmat ígért a győzelem esetére. Mindez persze nem tetszett a labdarúgóknak, akik egy nyílt levelet hoztak nyilvánosságra. Ebben a következőt lehetett olvasni: "Úgy érezzük, hogy a vezetőség megpróbál pénzéhesnek beállítani minket, de erről szó sincsen. Megtisztelve érezzük magunkat, hogy ebben a klubban játszhatunk, és nem akarjuk, hogy megromoljon a kapcsolatunk a drukkerekkel. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy nekünk is részesednünk kell a sikerből, amit a feljutás jelentett a West Bromnak. A felkerülés kiharcolásáért a focisták átlagosan négyezer font jutalmat kaptak. Azt hittük, hogy ha sikeresek leszünk, akkor meglesz a jutalmunk, de egyre inkább tisztában vagyunk vele, hogy az elnökség a Premier League-ben is másodosztályú prémiumot akar adni nekünk. Csalódottak vagyunk, hogy így alakult a dolog, de meg kell védenünk az álláspontunkat" - állt a futballisták által közzétett levélben.

Patthelyzet az angol foci közvetítési vitáiban/sport/focivilag/20020418noname.htmlHivatalos WBA honlaphttp://www.wba.co.uk/

A labdarúgók odáig mentek, hogy sztrájkkal fenyegettek, ám a vezetőség szerint mindez nem fog megtörténni, a játékosok pályára fognak lépni a Premier League első fordulójában a Manchester United ellen, hiszen ennek következményei nagyon súlyosak lennének. Az elnökség ugyanakkor azt is kijelentette, hogy esze ágában sincsen visszaváltoztani a prémiumrendszert. "Az a megállapodás, amit az előző vezetőség ajánlott fel, egyszerűen tarthatatlan hülyeség. Az általunk felkínált jutalom is jónak tekinthető, és az összeg a bennmaradás esetén még nagyobb lehet. A klub jelenlegi helyzetében ennél többet semmiképpen sem tudunk felkínálni" - állította az egyesület szóvivője, David Bick.