Vágólapra másolva!
A német labdarúgás váratlan sikert ért el a világbajnokságon, mert azt még a legfanatikusabb germán szurkolók sem várták a Nationalelftől, hogy ezüstérmet szerez. Mindennek köszönhetően még nagyobb érdeklődés várható a hamarosan kezdődő Bundesligával kapcsolatban, és ennek első jelei már ma lemérhetők, amikor is a Bayer Leverkusen - Werder Bremen összecsapással megkezdődik a ligakupa.

A sorozatot 1997-ben hívták életre a német labdarúgás vezetői, annak érdekében, hogy a bajnokság kezdete előtt még egy utolsó felkészülési lehetőséget adjanak a germán élcsapatoknak.

Eleinte még csak a bajnok és a kupagyőztes mérte össze az erejét, később azonban tornává bővült a dolog, és immár hat együttes vesz részt benne. Az első körben a bajnokság második helyezettje a hatodikkal, a harmadik pedig negyedikkel mérkőzik, és ezen meccsek győztese az elődöntőben találkoznak a bajnokkal, illetve a kupagyőztessel.

Az idei sorozat első mérkőzésén az előző idény nagy vesztese, a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is a második helyen befutó Bayer Leverkusen ellenfele a Werder Bremen lesz, amelyben várhatóan Lisztes Krisztián is helyet kap majd. A zöld-fehéreknél a nyáron nem sok változás történt, csak kevés új szerzemény érkezett, és az egyik legfontosabb, a 22 esztendős védő, Manuel Friedrich rögtön az első edzőmérkőzésen térdszalag-szakadást szenvedett, vagyis ő még legalább fél évig nem áll a csapat rendelkezésére.

A Bundesliga csapatai 2002-2003/sport/focivilag/20020724abundesliga.html

Ennek megfelelően a Leverkusen elleni várható kezdő tizenegy szinte teljesen megegyezik az előző idény csapatával: az egyetlen változás, hogy a csatársorban a visszavonult Marco Bode helyett a nyáron szerződtetett görög Angelosz Hariszteasz szerepel majd.

A brémaiak felkészülése Friedrich sérülése kivételével jól sikerült, a múlt héten például 6-2-re verték a skót bajnok Celtic FC-t, és a klubnál nagyon bíznak abban, hogy a ligakupában is jól szerepelnek majd, annál is inkább, mert a végső győzelemért járó pénzdíj jól jönne az egyesületnek: a győztes 1,27 millió eurót kap.

Ez az összeg a Leverkusennél is elkelne, de a gyógyszergyáriak várható kezdő tizenegyét végignézve úgy tűnik, hogy Klaus Toppmöller azért nem veszi túlságosan komolyan a ligakupát.

Könyvajánló

Futball-vb 2002


Ennek megfelelően a nyáron szerződtetett brazil középhátvéd, Juan, illetve honfitársa, a csatársorban bevethető Franca, az 1860 Münchentől megvett Bierofka, a Kölntől leigazolt Balitsch, és a Hannovertől érkezett cseh Simák is pályára léphet a brémaiak ellen, kiegészülve az előző idényben leginkább kispadosnak számító Juriccsal, Babiccsal, Kleinével és Berbatovval.