Vágólapra másolva!
A nyár leghosszabban tartó átigazolási szappanoperái közé tartozott (Rio Ferdinand és Alessandro Nesta esetleges transzfere mellett) Gaizka Mendieta ügye is. A spanyol középpályás mindenképpen szeretett volna hazatérni a Laziótól, és ennek legnagyobb akadályát az jelentette, hogy klubja tavaly olyan szerződést kötött a Valenciával, amely szerint Spanyolországba szerződése esetén 14 millió eurót kellene fizetnie. Úgy tűnik, ez többé nem lehet akadály, hiszen a Valencia megegyezett a rómaiakkal a klauzula törléséről.

A tavalyi átigazolási szezon egyik legnagyobb szenzációja volt Gaizka Mendieta Lazióba szerződése, amely azonban egyik fél számára sem volt üdvözítő, hiszen a spanyol futballista eleinte csak szenvedett a Serie A-ban, később pedig már csak a kispadon kucorgott, mivel gyenge formája miatt nem fért be a csapatba.

Nem csoda, hogy már a télen felmerült eligazolásának kérdése, akkor az Athletic Bilbao és a Barcelona hívta, de a játékos szerződésében szereplő klauzula, amely szerint 2003 előtti visszatérése esetén a vevő egyesületnek még a Valenciának is kell fizetnie 14 millió eurót, az összes jelentkezőt elrettentette. Mendieta még a Lazio kispadjáról is bekerült a spanyol világbajnoki keretbe, és amikor játéklehetőséget kapott, nem is okozott csalódást: Dél-Afrika ellen pazar szabadrúgásgólt szerzett, az írek elleni tizenegyespárbajban pedig magabiztosan értékesítette a továbbjutást jelentő büntetőt. Ismét felélénkült iránta az érdeklődés, és elsősorban megint a Barcelona szerette volna megszerezni, a katalánok régi-új mestere, Louis van Gaal kívánságlistáján Mendieta előkelő helyen szerepelt.

A Barca vezetősége azonban ehelyett az argentin Juan Román Riquelméért fizetett ki 11 millió dollárt: Van Gaal őt is remek focistának tartja, de egyelőre nem illik be tökéletesen az általa elképzelt játékrendszerbe, arról nem is beszélve, hogy ő már az ötödik EU-n kívüli focistának számít a keretben, vagyis vagy őt, vagy valamelyik másik dél-amerikait kell kölcsönadni. Mendieta ügye eközben holtpontra jutott, leginkább ugyanis nem a Lazióval, hanem a Valenciával kellett megegyezni, amely nem szívesen látta volna egykori csapatkapitányát az egyik legnagyobb riválisnál. A rómaiak elnöke, Sergio Cragnotti, illetve a spanyol bajnok első embere, Jaime Ortí hosszan tartó tárgyalássorozat végén végül megegyezett, hogy a Valencia módosít az eredeti kontraktusban lévő záradékon. "Velünk minden tárgyalás befejeződött, most már a Barcának és a Laziónak kell megegyeznie, rajtunk semmi sem múlik" - mondta Ortí.

Riquelme a Barcáé/sport/focivilag/20020710anap.htmlNesta közel az Interhez/sport/focivilag/20020709nesta.html

A megegyezés értelmében amennyiben a Barcelona egy évre kölcsönveszi Mendietát a Laziótól, akkor hárommillió eurót kell fizetnie a Valenciának. Amennyiben pedig a katalánok élnek elővásárlási jogukkal, és 2003-ban véglegesen megveszik a középpályást, akkor a Valencia jövő nyáron újabb hatmillió euróhoz juthat hozzá. A következő napokban tehát a Barca és a Lazio ülhet tárgyalóasztalhoz, hogy megegyezzenek Mendieta klubváltását illetően, és a hírek szerint mindez csupán formalitás lesz, hiszen korábban már szinte mindenben sikerült megegyeznie a két egyesületnek. Eszerint a kölcsönszerződésért a Lazio tízmillió eurót kaphat, és ha Mendieta végleg a Barcáé lesz jövő nyáron, akkor ehhez az összeghez további 24 millió euró jön hozzá.

Eközben egy sokkal nagyobb szenzáció is készülődik a Barcelona háza táján, és ez nem más, mint Rivaldo távozása, mégpedig teljesen ingyen. Mint írtuk, a katalánoknál jelenleg a megengedettnél eggyel több EU-n kívüli idegenlégiós van (két argentin, Saviola és Riquelme, valamint három brazil, Rivaldo, Geovanni és Fábio Rochemback), akik közül egytől mindenképpen meg kell szabadulnia az egyesületnek. A frissen igazolt Riquelmét nem sok értelme lenne kölcsönadni, Rochemback és Saviola pedig alapembere lehet a jövő Barcájának. Maradt tehát Geovanni és Rivaldo: előbbi csak elvétve lépett pályára az előző idényben, viszont szerződése még hosszú ideig a klubhoz köti, ráadásul még csak 22 éves. Rivaldo kontraktusa ezzel szemben a jövő nyáron lejár, vagyis egy év múlva ingyen távozhatna, fizetése pedig évi 15 millió euró. Anyagi szempontból tehát jobban megérné őt eladni, sőt, egyes híresztelések szerint a klub elnöke, Joan Gaspart úgy véli, hogy még ingyen elengedi is jobb üzlet most, mint egy év múlva.

A pletykák szerint a világbajnok játékost a katalánok éppen ezért el is engednék, egy kikötéssel: csak külföldre igazolhat, másik spanyol csapatba nem. Egy biztos: érdekes hét vége vár a Barca drukkereire.