Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon még másfél héttel a bajnokság kezdete előtt is az volt a legfontosabb kérdés, hogy melyik csapatok indulhatnak az élvonalban, és hogy melyik egyesület hány külföldi próbajátékosát szerződteti, addig a Bundesliga csapatai már azt is tudták, hogy az első öt fordulóban percre pontosan mikor kell majd pályára lépniük. A germán egyesületek egyébként a felkészülés közepén járnak, és a Németországban légióskodó magyar focisták sem lazsálnak.

Legtöbb honfitársunk még mindig az Energie Cottbusban szerepel, annak ellenére, hogy Mátyus János és Vincze Ottó is távozott a klubtól. Sebők Vilmos és Vasile Miriuta ugyanis továbbra is itt szerepel, ráadásul a keletnémet klub a nyáron megvette az Újpesttől Lőw Zsoltot és a cseh Robert Vagnert.

A cottbusi együttes az Ausztriában, Bécshez közel található Lindabrunnban edzőtáborozik, és a tréner, Eduard Geyer szokás szerint alaposan meghajtja a futballistákat.

A szakember, aki egykoron Siófokon is dolgozott, és az NDK szövetségi kapitánya is volt, híres arról, hogy rendkívül kemény edzéseket vezényel, és most sem kímélte a futballistákat.

Lőw Zsolt a Cottbusé/sport/magyarfoci/20020505lowzsolt.htmlLehet-e magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=26844

A VfL Wolfsburgtól leigazolt lengyel Andrzej Juskowiak ki is jelentette: ez pályafutása legkeményebb felkészülése. Jó hír a magyar futball kedvelői számára, hogy Lőw Zsolt egyáltalán nem lóg ki a sorból a foglalkozások alatt, sőt, a Kicker című szaklap külön cikkben számolt be arról, hogy a magyar játékos teljesítette a legjobban a Cooper-tesztet: 12 perc alatt 3400 métert futott le.

Ami az edzőmeccseket illeti, a csapat eddig nem a legjobban szerepelt, hiszen csak az osztrák tartományi bajnokságban szereplő Blau-Gelb Laubsdorfot tudta megverni (ezen a találkozón Robert Vagner is gólt szerzett), a Chemnitzer FC-től 2-1-re, a cseh Banik Ostravától pedig 1-0-ra kapott ki. Lőw és Sebők az utóbbi két meccsen szerepelt, és mindketten végig a pályán voltak, sőt, Lőwnek egy kapufát is sikerült rúgnia.

A Cottbus július 23-ig marad Lindabrunnban, és egy nappal előtte a török Denizlispor ellen játszik majd edzőmérkőzést.

Ugyancsak Ausztriában tartózkodik Király Gábor és Dárdai Pál együttese, a Hertha BSC, a berliniek a német-osztrák határhoz közeli Kaprunban edzőtáboroznak.

A csapat új edzővel, a holland Huub Stevensszel készül a bajnoki szezonra, és a szakvezető kissé más módszerekkel dolgozik, mint elődje, Jürgen Röber: a hírek szerint sokkal inkább igyekszik személyre szabni a tréningeket, és külön szabály például, a foglalkozások alatt egyáltalán nem szabad kézzel labdához érni. Ami az edzőmérkőzéseket illeti, az 1. FC Magdeburg 4-0-s legyőzésekor Dárdait már a 21. percben le kellett cserélni, mert felszakadt a szemöldöke, de a magyar középpályás a következő, Rapid Wien elleni találkozón már ismét a kezdő tizenegyben volt. Az 1-1-es döntetlent hozó összecsapáson nem Király védte a Hertha kapuját, a szerda, Legia Warszawa elleni találkozón viszont ismét a magyar portás állt a kapuban. E találkozón Dárdai a szünet után lépett pályára, a berliniek pedig 1-0-ra kaptak ki. A következő ellenfél a török Fenerbahce lesz, mégpedig július 20-án, az ausztriai Wörglben.

A harmadik magyar érdekeltségű német együttes, a Werder Bremen is Ausztriában tartózkodik, még pontosabban Bad Waltersdorfban, és sorra játssza az előkészületi mérkőzéseket. Többnyire alacsonyabb osztálybeli gárdák ellen, és ezeken általában sikerült is fölényes győzelmet aratnia: négy meccsen összesen 48 alkalommal került labda az ellenfelek kapujába. Az egyedüli komolyabb rivális, a török Trabzonspor ellenében viszont 2-1-re kikapott a gárda, ráadásul a félholdasok első találata előtt Lisztes veszítette el a labdát a középpályán.

Az igazi teszt azonban még csak most következik: pénteken a skót Celtic lesz az ellenfél. Ez a találkozó egyébként egyben a bad waltersdorfi Thermen-stadion avatója is lesz.