Vágólapra másolva!
Az Intertotó-kupa harmadik fordulójában bekapcsolódó nagycsapatok közül magyar szempontból a három magyarral, Babossal, Petővel és Fehérrel felálló holland NAC Breda a legérdekesebb. A csapat a francia Troyes ellen otthon lép pályára.

Az Intertotó-kupa "magyar csapatai" közül elvérzett mind, de a harmadik fordulóban bekapcsolódó együttesek közül számunkra érdekes lehet a holland NAC Breda. A bajnokság hatodik helyén végző együttes a klub történetének legjobb teljesítményét nyújtotta, s ezzel lehetőséget kapott a kupaszereplésre is. A kezdőcsapatban várhatóan Babos Gábor és Pető Tamás kaphat helyet, legalábbis ők játszottak a felkészülési mérkőzéseken is. A csapat négy új labdarúgót igazolt a nyáron: a belga Van den Ende (Den Bosch) mellett három holland, Koning (NEC), Boussaboun (Groningen) és Colin (Genk) érkezett. Az ellenfél, a francia Troyes, nagy szenvedve lépett tovább egy héttel ezelőtt, pedig ellenfele, az északír Coleraine nem tartozik a kontinens élmezőnyébe.

Elrajtolt a Bajnokok Ligája/sport/focivilag/bl/20020718blsztipanovicsek.html

Nagy kérdés, hogy a sorozat eddigi meglepetéscsapatai mire lesznek képesek a harmadik körben, sokkal erősebb ellenfelekkel szemben. A fehérorosz BATE Borisovra igen kevesen tippeltek volna, de tény, a tavalyi bajnoki bronzérmes, jelenlegi listavezető együttes a dán Köbenhavn után ugyanis kettős győzelemmel, 5-0-lal a szó legszorosabb értelmében kiütötte a német 1860 Münchent, s mivel négy meccsen még gólt sem kapott, Bolognában is esélyesnek számít. Legalábbis úgy gondoljuk, döntetlenre mindenképpen jó. Bolognában is történt egy-két játékoscsere: Tarantino, Pecchia, Fresi és Runström távozott, helyettük Paramatti (Juventus), Colucci (Verona), Ardito (Como), Frara (Juventus) és Pandera (AlbinoLeffe) kaphat lehetőséget a bizonyításra.

A cseh Synot két hazai találkozóján egyaránt 4-0-ra győzött, ám a francia "mumus" lelkileg nyomasztólag hathat a gárdára. Tavaly ugyanis két sikeres meccs után a Rennes állította meg a csapatot, ezúttal a Sochaux vár Milan Boksa tanítványaira. A csehek eddig a moldáv Constructorult és a svéd Helsingborgsot búcsúztatták, a francia csapat pedig a Kispest által megismert Zalgiris Vilnius ellen szenvedte meg a továbbjutást. Miután a Sochaux idegenben kifejezetten gyatrán szokott játszani, a Synot az esélyesebb.

Érdekes helyzetben van az orosz Krilja Szovjetov is, amely hazája bajnokságában tartja tavalyi formáját, s jelenleg is az ötödik helyen áll. A csapat hosszú ideig veretlen volt, legyőzte többek között az éllovas Lokomotív Moszkvát, továbbjutott a lett Dinaburg ellen az Intertotó-kupában is. A sorozat ugyan szerdán, a CSZKA ellen megszakadt (0-2), ám hazai környezetben a holland Willem II ellen ismét megtalálhatják az elvesztett fonalat Poskusék. A holland "döntetlenkirály" az elmúlt héten Mariana góljával hosszabbításban vívta ki a döntetlent és a továbbjutást a svájci St. Gallen ellen. Balszerencse, hogy az első meccsen nincs lehetőség a ráadásra.

A francia Lille idegenben is nyerhet, hiszen ellenfele, a román Gloria Bistrita nagy szerencsével verekedte magát a harmadik körig, luxemburgi és albán ellenfele nem okozott problémát. A csapat hazai pályán utoljára március 9-én, az Universitate Craiova ellen kapott ki (1-2). A Lille ugyan elméletileg gyengült, hiszen Pascal Cygan az Arsenalba, Bruno Cheyrou pedig a Liverpoolba szerződött, de nem okozhat gondot számára akár az idegenbeli siker sem.

A hét végi program:
szombat:
NAC Breda (holland) - Troyes (francia)
Stuttgart (német) - Perugia (olasz)
Fulham (angol) - Egaleo (görög)
Gloria Bistrita (román) - Lille (francia)
Bologna (olasz) - BATE Borisov (fehérorosz)
Malaga (spanyol) - Gent (belga)
Marek (bolgár) - Slaven Belupo (horvát)

vasárnap:
Synot (cseh) - Sochaux (francia)
Torino (olasz) - Villarreal (spanyol
FC Zürich (svájci) - Aston Villa (angol)
Kaiserslautern (német) - Teplice (cseh)
Krilja Szovjetov (orosz) - Willem II (holland)

Pincési László