Vágólapra másolva!
Stabilizálódott a futballklubok gazdasági helyzete az elmúlt három évben, egyre kevesebb a nehezen kezelhető adósság, mert a csapatok megfontoltabban költenek. Egy, a futballt iparos ember szintjén űző játékos évi nettó keresete átlag hárommillió forint, a hazai sztárok ennek 10-15-szörösét viszik haza.

Szóval az idei bajnoki rajt sem alakul zökkenőmentesen. Muszbek Mihály ligaigazgató ennek ellenére úgy véli, hogy sokat javult három év alatt a klubok gazdálkodása, és sokat változott a szemléletük is. A Sopron és a Dunaferr kivételével már mindegyik klub magánkézben van, a bevételek általában már fedezik a kiadásokat, vagyis alig vannak óriási adósságok - ellenpélda éppen a Kispest - és kifizetetlen számlák miatt perek.

Egymilliárd forint feletti bevételt remél az MLL/sport/magyarfoci/20020712egymilliard.htmlHatszázmilliót kereshet a ZTE a BL-ben/sport/magyarfoci/20020703hatszazmilliot.htmlVagner rekordösszegért igazolt Cottbusba/sport/magyarfoci/20020614vagner.htmlKomoly befektető érkezik a Haladáshoz/sport/magyarfoci/20020601komoly.htmlTízmillió forintos nagyságrendű támogatás a lila-fehéreknek/sport/magyarfoci/20020507tizmillio.htmlFoci volt, foci lesz. És most?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29153

"Úgy látjuk, hogy átigazolásokban is jóval kevesebb feketepénz mozog, pláne, hogy az új törvény értelmében a lejárt szerződésű játékosok szabadon igazolhatnak, vagyis nem két klub egyezkedik egymással; a csapat és a játékos megállapodik a fizetségről, és kész. Nincsenek horribilis szerződéskötési összegek sem. Egy iparos szintű játékos átlagos éves keresete hárommillió forint, a legmenőbbek ennek 10-15-szörösét kapják. Persze az iparosok megpróbálnak sztárgázsit kiharcolni, de szerencsére a klubtulajdonosok már ellenállnak, és megmondják, hogy te ennyit érsz, ennyit kapsz, különben is: iparosokból túlkínálat van a piacon. Sztárokból viszont sajnos nincs, nálunk egyelőre inkább csak sztárocskák vannak" - mondta Muszbek Mihály.

Szóval a nyugat-európai futball pénzügyi válsága nem érte el Magyarországot, köszönhetően annak, hogy nálunk nincsenek nagyon magas keresetek. Persze minden relatív! A hazai profi játékosok alig tíz százalékának, 35-40 labdarúgónak van évi 20 millió forintosnál nagyobb szerződése. A szerződés aláírásáért a játékosok általában az éves szerződési díjukat kérik, de van olyan, is aki gyakorlatilag ingyen ír alá, aztán kapja a havi fizetését, mint mindenki más.
Az NB I-es klubok átlagos költségvetése évi 450 millió forint, a múlt bajnokságban a csúcs egymilliárd volt - Muszbek csak annyit mondott, hogy egy fővárosi csapat büdzséje volt -, a legkevesebb pedig 250 millió. De a nemzetközi porondon az egymilliárddal is csak a legszegényebbek közé lehet tartozni.

Kósa Tamás