Vágólapra másolva!
A portugál válogatott gyászos világbajnoki szereplése alapvetően nem befolyásolta a luzitán sztárok egyéni érvényesülését, így Figo honfitársai kelendő portékának számítanak a nyári játékospiacon. A nemzeti tizenegy középhátvédjét, Fernando Coutót például az angol Chelsea FC környékezte meg, s bár a rómaiak új edző, Roberto Mancini ragaszkodik a játékoshoz, egy angol ajánlattal, no meg a fontmilliókkal nehéz versenyezni.

A portugál válogatott csapatkapitánya 1969. augusztus 2-án Espinhóban született, és a helyi Lourosa nevű egyesületben kezdte pályafutását. Hamarosan az FC Porto csapott le rá, és Couto már az 1987-88-as idényben bemutatkozhatott a portugál élvonalban.

Ezt követően előbb a Famalicaónak, majd az Académica Coimbrának adták kölcsön, és 1990 nyarán került vissza véglegesen Portóba. Ekkor már ifjúsági világbajnoknak mondhatta magát, 1989-ben nyert aranyérmet a korosztályos válogatottal.

Csökkentették Davids és Couto eltiltását/sport/focivilag/20010906csokkentettek.html

A válogatottban 1990 decemberében mutatkozott be, és azóta ő a portugálok első számú középhátvédje. A Portóban négy év alatt két bajnoki címet és két kupagyőzelmet gyűjtött össze. 1994-ben az AC Parma vette meg, ahol két idényen keresztül szerepelt, majd az 1996-os Európa-bajnokság után (ahol a luzitánok egyik legjobbja volt) az FC Barcelona igazolta le.

Könyvajánló
Futballkalendárium 2000-2001


Tavaly doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, és először tíz hónapra tiltották el, de ezt később négy hónapra csökkentették. Remekül fejel, és ha nagy ritkán gólt szerez, azt látványos előreszaltóval ünnepli.