Vágólapra másolva!
Amikor a Bröndby IF vezetősége bejelentette, hogy a következő idényben Michael Laudrup lesz a csapat új vezetőedzője, a szurkolók nagy örömmel fogadták a hírt. Az egykori világklasszis futballista nagy népszerűségnek örvend hazájában, és a válogatott pályaedzőjeként a kellő tapasztalatot is megszerezhette. Laudrup első lépése azonban már nem okozott ekkora eufóriát: az újdonsült mester ugyanis azzal kezdte tevékenységét, hogy hat focistát szabadlistára tett.

Pedig Laudrupot mindenki kiváló választásnak tartotta a Bröndby vezetőségében, s különösen azután voltak elégedettek kinevezésével, hogy asszisztenseként egy másik egykori remek focistát, John Jensent nevezte meg. Az egykori válogatott középpályás már két éve dolgozik szakvezetőként, edzői karrierje eddig meglehetősen érdekesen alakult: első idényében a Herfölge játékos-edzőjeként bajnoki címet nyert Dániában, ám a következő esztendőben kiesett csapatával a legjobbak közül. Az elmúlt idényben tehát a második vonalban dolgozott, ahol a középmezőnybe vezette a Herfölgét, és örömmel fogadta el egykori csapattársa felkérését.

A drukkerek számára egykori kedvencük visszatérése szintén nagy örömet okozott, a klub elnöke, Per Bjerregaard pedig kijelentette: "Michael Laudrup és John Jensen személyében egy álomduó irányítja a csapatot." Az álom azonban hamarosan rémálommá változott, hiszen Laudrup első lépése az volt, hogy a játékoskeret egyharmadát szabadlistára tette. "Egyszerűen túl sok motiválatlan játékos van a keretben, akik úgy érzik, olyan messzire vannak az első csapattól, hogy egyáltalán nem harcolnak a bekerülésért" - mondta Laudrup, és ez a kijelentés még nagyobb megrökönyödést váltott ki. A szabadlistára tett játékosok között ugyanis olyanok is szerepeltek, akik az előző idényben meghatározó játékosai voltak a Bröndbynek, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat aranyérmet nyerjen.

Olaj volt a tűzre, hogy Laudrup bejelentését nem szemtől szembe az érintetteknek mondta meg, hanem a sajtó útján hozta nyilvánosságra. Asszisztense, John Jensen pedig tovább növelte a feszültséget, amikor kijelentette: az elbocsátott focisták úgy viselkednek, mint az elkényeztetett gyerekek. A szabadlistára tett focisták közül Magnus Svensson, Kenneth Rasmussen, Oumar Barro, Peter Foldgast, Mikkel Jensen és Peter Degn alkotják a legillusztrisabb névsort. Közülük Kenneth Rasmussen az előző idény egyik legjobbja volt, Peter Degn egykoron az Evertonban is megfordult és szerepelt a dán válogatottban, de a legmeglepőbb Magnus Svensson "mellőzése". A svéd középpályás ugyanis tagja volt a háromkoronások világbajnoki keretének, mindegyik vb-találkozón pályára lépett, s bár nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, megbízhatóan futballozott. Ő leginkább Jensen kijelentésén háborodott fel. "Nagyon remélem, hogy ezeket a szavakat nem nekem szánta. Azt hiszem, mindig is a legkeményebben edző focisták közé számítottam, a Bröndbynél pedig amúgy sincsenek elkényeztetett játékosok" - mondta felháborodottan Svensson.

Lehetséges, hogy pár hónap múlva Laudrup lépését igazi mesterfogásnak tartják majd Dániában, de jelenleg ezt meglehetősen nehéz elképzelni, már csak azért is, mert a szabadlistára tettek között van a klub első számú középpályássora is. Márpedig a Bröndby eddig csak egy focistát igazolt Morten Wieghorst személyében. Persze lehet, hogy Laudrup és Jensen is játszani szeretne a csapatban...