Vágólapra másolva!
Nem Magyarország az egyetlen hely, ahol a klubok anyagi gondokkal küszködnek, de az csak nálunk fordulhat elő, hogy egy egyesület újabb és újabb haladékot kap arra, valahogy megszerezze az indulásához szükséges összeget. Ausztriában például az FC Tirol hiába számított egyeduralkodónak az elmúlt három évben, a klubot annak ellenére is a harmadik ligába száműzték, hogy az idén is megnyerte a bajnoki címet.

Az innsbruckiak aranyérme 2000-ben még meglepetést okozott, egy évvel később már favoritként nyerték meg a bajnoki címet, a legutóbbi pontvadászatban pedig rajt-cél győzelmet arattak, hiszen az első fordulótól kezdve ők álltak az élen. A téli szünetben már kilenc pont volt a Tirol előnye, ám akkor elkezdődtek a suttogások arról, hogy az egyesület anyagi helyzete korántsem olyan stabil, mint azt sokan gondolnák.

A klub vezetői maguk is elismerték, hogy adósságokkal küszködnek és ezen játékoseladással igyekeztek enyhíteni a télen: a svájci védő, Marco Zwyssig hazatért az FC Baselbe, a kapus Marc Zieglert pedig az FK Austria Wiennek adták el, és az is bevételt jelentett, hogy a trénert, Kurt Jarát élő szerződése ellenére elengedték a Hamburghoz.

Az így meggyengült együttes az új trénerrel, Joachim Löwvel is simán begyűjtötte az aranyérmet, de a bajnokság végén nyilvánvalóvá vált, hogy immár nem a csapat együtt tartása, hanem az életben maradás a tét. A klub ugyanis nem tudta bemutatni a megfelelő financiális garanciákat a következő idényre, így az osztrák szövetség június 7-ét szabta meg végleges határidőnek az egyesület számára. A Tirol ekkor már játékoseladásból sem tudott pénzt szerezni, hiszen focistáik több mint három hónapja nem kaptak fizetést, és az osztrák törvények értemében ennek köszönhetően ingyen távozhattak.

Tovább romlott a klub helyzete, amikor pár nappal a határidő lejárta előtt a vezetőség egyik tagját, Robert Hochstafflt sikkasztás miatt letartóztatták: a rendőrség szerint a sportigazgató hárommillió fontnak megfelelő összeget utalt át az egyesület kasszájából saját cége bankszámlájára. Ez az összeg pont kisegítette volna a Tirolt a bajból, ám a szövetség nem várhatott tovább, megvonta a klubtól a profilicencet, ami egyben azt jelenti, hogy az osztrák bajnokcsapatnak a harmadik vonalban, amatőrként kell kezdenie a következő idényt.

FC Tirol a webenhttp://www.fc-tirol.at/

Az egyesület fellebbezését elutasították, és ezt követően a klub fuzionált az osztrák harmadik vonalban szereplő Wattensszel, amely a továbbiakban Wattens/Wacker Tirol néven szerepel majd, mérkőzéseit pedig az innsbrucki Tivoli-stadionban játssza majd, amelyet tavaly újítottak fel, és fontos szerepe van a közös osztrák-svájci pályázatban a 2008-as Európa-bajnokságra.

Azonban szinte ez a két tényező (a név és a stadion) köti csak össze az újonnan létrejött klubot az elmúlt három évben bajnoki címet nyert csapattal. A játékosok egytől egyig távoztak, és utolsóként a szakvezető, Joachim Löw is így tett, aki nem látta biztosítva, hogy az egyesület azonnal feljuthat a második vonalba.