Vágólapra másolva!
A négy magyar játékost foglalkoztató, európai kupaporondon érdekelt külföldi csapat közül egyik sem várhatja előnnyel az Intertotó-kupa hét végi fordulóját. Amíg a Santa Clara esélye a nullával egyenlő, addig az egygólos hátrányban lévő Bregenz, valamint a döntetlennel rajtoló Haka és Ashdod reménykedhet a továbbjutásban.

A múlt hét legnagyobb Intertotó-meglepetését a BATE Boriszov együttese okozta, amely totógyilkos módon a sorozat egyik legbiztosabb tippjének számító összecsapást "rontotta el". A fehérorosz gárda ugyanis meglepetésre győzött az 1860 München otthonában, s ezzel a párharc esélyesévé lépett elő. A Jurij Puntus által irányított csapat eddig minden mérkőzését megnyerte (az első körben a dán Academicát búcsúztatta), s immáron 270 perce nem kapott gólt. A csapat esélyét növeli, hogy otthonában remekül játszik: a bajnokság listavezetője eddig hat meccséből ötöt megnyert, a gólkülönbsége 14-2.

Nem kisebb bravúrt hajtott végre a hazájában szenvedő Haka, mint idegenben gól nélküli döntetlent ért el az angol Fulham ellen. A finn középcsapat hazai környezetben már kétszer is vereséget szenvedett, s hat meccsen hét gólt kapott. Ám a kupasorozat más, Londonban például Kovács Péter révén több nagy ziccere is volt a Hakának, amely tavaly megszorongatta a Liverpoolt is. Ha folytatódik a sikerszéria, továbbjuthat a Haka.

Ugyan győzött a belga Gent, mégsem mehet biztosra a hét végi visszavágón. Az etnikai keveredésben már-már belga játékost alig foglalkoztató csapat 2-0-ra nyert a görög Kaklamanosz góljaival, ám ellenfele, az ír St. Patrick's már okozott meglepetést az előző körben, amikor a horvát Rijekát búcsúztatta. A hazai bajnokságban nyújtott remek teljesítménye ellenére azonban megjegyzendő: három góllal csak egyszer tudott nyerni a tavalyi szezonban. Ennek ellenére nyerhet a csapat! Így érzi ezt Pat Dolan menedzser is, aki szerint kilencven perc alatt bármi történhet. Optimizmusa annak ellenére töretlen, hogy egyik legjobb légiósa, az ugandai Charles Mbabazi Livingstone eltiltás miatt nem játszhat.

Az osztrák Bregenz csapata remek teljesítménnyel csupán egygólos hátrányt szedett össze Torinóban, igaz, magyar szempontból nem örülhettünk, mert Klausz nem játszott, sőt, még csak nem is nevezte őt Rainer Hörgl vezetőedző. Ha játszik a visszavágón, szükség lehet góljaira. A két cseh csapat gálaelőadást rendezett hazai környezetben: a Teplice 5-1-re verte a portugál Santa Clarát, a Synot pedig 4-0-ra elgázolt a svéd Helsingborgsot. A visszavágót így akár lélekben fel is adhatják a játékosok, míg az ellenfél bizonyíthatja, nem rossz annyira, mint ahogy az eredmények mutatják. A Santa Clarában Vayer a félidőben váltotta Silva Tavarest, de nem tudott hozzátenni semmit a játékhoz. Az izraeli Ashdod, Nyilas Elek egykori és Pisont István jelenlegi csapata, Bulgáriába utazik, esélyeit csökkenti, hogy hazai pályán mindössze 1-1-es döntetlenre futotta erejéből.

Eldőlt már a Teuta (albán)-Gloria Bistrita (román), valamint a Dinaburg (lett)-Kirilja Szovjetov (orosz) összecsapás is, a most idegenbe utazó két együttes egyaránt 3-0-ra nyert az odavágón. A csodák ideje pedig már lejárt.

A hét végi párosítás
szombat:
Troxes (francia) - Coleraine (északír) - első mérkőzésen 2-1
FH Hafnarfjördur (spanyol) - Villarreal (spanyol) - 0-2
St Patrick's (ír) - Gent (belga) 0-2
Dinaburg (lett) - Kirilja Szovjetov (orosz) - 0-3
St. Gallen (svájci) - Willem II (holland) - 0-1
Levadia Maardu (észt) - Zürich (svájci) 0-1
Teuta Durres (albán) - Gloria Bistrita - 0-3
Marek (bolgár) - Ashdod (izraeli) - 1-1
Lokeren (belga) - Stuttgart (német) - 0-2
Santa Clara (portugál) - Teplice (cseh) - 1-5
Bregenz (osztrák) - Torino (olasz) - 0-1

vasárnap:
Helsingborg (svéd) - Synot (cseh) - 0-4
BATE Boriszov (fehérorosz) - 1860 München (német) - 1-0
Haka (finn) - Fulham (angol) - 0-0
Zalgiris Vilnius litván) - Sochaux (francia) - 0-2
Belenenses (portugál) - Slaven Belupo (horvát) - 0-2

Pincési László