Vágólapra másolva!
A katalán gárda már majd egy éve szerette volna megszerezni a Boca Juniors sztárját, Juan Román Riquelmét, az argentin középpályás azonban csak tegnap írta alá szerződését a Barcelonával. Az egyik legjobb argentin focistának tartott játékos azonban lehet, hogy a következő szezonban sem a Barcában szerepel majd, hiszen valószínű, hogy egy idényre kölcsönadják őt.

Riquelme 1978. június 24-én született Buenos Aires Belgrano kerületében, és pályafutását az Argentinos Juniorsnál kezdte el. Már az ificsapatban felfigyeltek tehetségére, és csak az volt a kérdés, hogy a két nagy egyesület, a River Plate és a Boca Juniors közül melyik szerzi meg.

Nos, Riquelme nagy példaképe, Maradona nyomán a Bocát választotta, és 1996 novemberében, Carlos Bilardo irányítása alatt be is mutatkozhatott az élvonalban. Két héttel később megszerezte első találatát a legjobbak között, és az idény hátralévő részében négyszer volt eredményes. Ekkor már természetesen stabil tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak, és az 1997-es ifjúsági világbajnokságon aranyérmet szerzett.

Időközben a Bocában is meghatározó futballista lett, az 1998-as aperturában és az 1999-es clausurában is bajnoki címet nyert, utóbbiban a torna legjobb játékosának is megválasztották. A válogatottban is bemutatkozhatott, de a nemzeti tizenegyben nagyon kevés lehetőséget kapott, a mindenkori szövetségi kapitányok inkább azoknak szavaztak bizalmat, akik Európában futballoznak.

Pedig Riquelmének remekül ment a játék, 2000-ben és 2001-ben is megnyerte a Bocával a Libertadores-kupát, és utóbbi esztendőben az uruguayi El Pais hagyományos szavazásán Dél-Amerika legjobb játékosának választották meg. Klubja már majd egy éve el akarta adni, hiszen ezzel jókorát lendíthetett volna rossz anyagi helyzetén, és érdeklődőben sem volt hiány, de a transzfer csak nem akart összejönni. Riquelme is távozni akart Argentínából, ahol nem érezte biztonságban magát, hiszen az év elején például unokatestvérét rabolták el némi váltságdíj reményében.

A Barca végül hétmillió fontot fizetett ki érte, ami szinte aprópénznek számít a mai játékosárak mellett. Egyelőre azonban nem biztos, hogy Riquelme a katalánoknál kezdi a bajnokságot, hiszen a klubnak már négy EU-n kívüli futballistája van (Rivaldo, Geovanni, Fábio Rochemback és Saviola), márpedig a spanyol szabályok éppen ennyit engednek meg. Így ha a fent említett négy focistából senki sem távozik, akkor Riquelmét egy idényre kölcsön kell adják.