Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva rajtol a német labdarúgó-bajnokság, amely augusztus 9-én a Borussia Dortmund - Hertha rangadóval kezdi meg a 2002-2003-as szezont. A csapatok háza táján már nagy a mozgás, s nem kétséges, a világbajnokság befejeztével egyre több igazolás lát majd még napvilágot. Összeállításunkban az jelenlegi játékospiacot szeretnénk áttekinteni, különös tekintettel az élcsapatokra és az egyetlen, magyar játékost szerződtető Cottbusra.

Forrás: EPA


Jancker Udinébe tart
Fotó: EPA


A csapat nagy felfedezettje, és egyik legértékesebb játékosa, Christoph Metzelder viszont egyelőre marad, legalábbis Matthias Sammer nem hajlandó megválni a védőtől. A 21 éves játékosról Vicente Del Bosque, a Real Madrid mestere nyilatkozta azt, hogy a királyi gárda legfőbb kiszemeltje. "Nem eladó!" - jelentette ki Sammer, aki szintén tudja, a két esztendeje, a harmadosztályú Preussen Münstertől mindössze kétszázezer euróért érkezett játékos idővel sok-sok milliót tehet még a dortmundi kasszába.

A Bayer Leverkusen csapata a korábbiakhoz hasonlóan nem rukkolt elő ismert sztárokkal, sőt, Klaus Toppmöller eddigi klasszisai közül is elveszített néhányat, hiszen Michael Ballack és Zé Roberto is elkötelezte magát a Bayern Münchenhez. Az értük kapott 15,5 millió euró (3,9 milliárd forint) azonban így is kevés volt, hiszen az ismeretlen brazil Franca és Juan, Jan Simak (Hannover), Daniel Bierofka (1860 München), Hanno Balics (Köln) és Christoph Preuss (Frankfurt) összesen 25,7 millió euróba (6,4 milliárd forintba) került. A Bajnokok Ligája-menetelésért kapott pénzből persze futotta erre, de még mindig van lehetőség arra, hogy pozitívan zárják a szezont. A Juventus ugyanis legfrissebb ajánlatában már húszmilliót ajánl a világbajnok Lucióért.

A bronzérmes Bayern München, Ballack és Ze Roberto mellett megszerezte Sebastian Deislert is. A távozók listáján két előkelő név is szerepel: Stefan Effenberg egyelőre csapat nélkül áll, míg a brazil Paulo Sergio nagy meglepetésre az egyesült arab emírségekbeli Al-Wahda ajánlatát fogadta el. Lehet, hogy eligazol Carsten Jancker is, akit az olasz Udinese szerződtetne. A gólerős támadót 2003 júliusáig köti szerződés a bajor sztárklubhoz, de állítólag 8 millió euróért elengednék. A Bayern vezetői elismerték, hogy tárgyalnak olasz klubokkal a 27 éves futballista eladásáról. Amennyiben nem jönne létre az üzlet, még mindig ott van az AC Milan ajánlata. A Tuttosport szerint Carlo Ancelotti is megadná a nyolcmilliót. A svájci Ciriaco Sforza a Galatasarayba tart, de a törökök egyelőre sokallják érte az ötmilliós vételárat.

A Hertha labdarúgócsapata megszállott "brazilimádó" lett. A gárda két dél-amerikai játékosa, Marcelinho és Alves mellé Dieter Hoeness menedzser előbb Jardelt (Sporting), Adrianót (Parma) és Luizaót (Porto Alegre) szemelte ki, de valószínűbb, hogy a végén Dodo (Botafogo) és Leandro Machado (Flamengo) költözik Berlinbe. Az érkezettek között egy ismert játékos, a lengyel Legia válogatott labdarúgója, Bartosz Karwan található, míg a távozó Deisler mellett Ali Daei is megválik Németországtól.

Komoly vérfrissítésre számíthatnak a gelsenkircheni nézők is, miután a Schalke fél együttese távozik. Thon és Eigenrauch befejezte az aktív játékot, a cseh Nemec és a norvég Grodas hazatért, Büskens az amatőrcsapat másodedzője lett, Mulder, Tapalovic és Peric pedig szabadlistára került.

A Kaiserslautern Koch-mániában szenved, az eddigi két hasonló vezetéknevű játékos mellé ugyanis megszerezte a Fortuna Köln utánpótlás-válogatott védőjét, Matthias Kochot. Rajta kívül érkezett még néhány ismeretlen "arc", Anfang, Timm, Wiese, Nzelo-Lembi és Teber. A távozók között már több ismerős akad, jövőre nem szerepel a 'Lauternben Strasser, Ognjenovic, Marschall, valamint Pettersson sem.

Magyarok a Bundesligábanhttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29014

A Cottbus az egyetlen csapat, amely magyar labdarúgót igazolt. Lőw Zsolt, a cseh Robert Vagnerrel együtt, Újpestről érkezett az egykori keletnémet városba. A vételár nyolcszázezer euró, azaz kétszázmillió forint volt. Ennek ellenére a magyarok száma csökkent, hiszen Vincze Ottóra és Mátyus Jánosra sem tartott igényt az Energie.