Vágólapra másolva!
Ha minden jól megy, akkor az 1998-99-es idény után (amikor is Klausz László szerepelt a Sochaux együttesében) ismét lesz magyar futballista a francia élvonalban, hiszen Thomas Sowunmi már hetek óta a gall első osztály újoncával, az Ajaccióval edz. Szerződést azonban egyelőre még nem kötöttek vele, ami némiképp érthető is, hiszen a klubnak egyelőre fontosabb dolga is akad: jelenleg ugyanis nem tudni, hogy a csapat mestere, Rolland Courbis vezetheti-e majd az edzéseket, hiszen a rendőrség a tréner korábbi marseille-i pénzügyeit vizsgálja.

A korzikai egyesület nagy utat járt be az elmúlt egy évtizedben, hiszen az 1995-96-os idényben még az ötödik vonalban szerepelt, ám ezt követően három év alatt három osztályt ugrott előre, és az 1998-99-es pontvadászatot már a Division 2-ben kezdte el.

Úgy tűnt, hogy innen egy darabig nem is fog előrelépni a csapat, hiszen rendre a középmezőnyben szerepelt, ám a legutóbbi idényben megnőtt a feljutás lehetősége, hiszen a gall pontvadászat átszervezése miatt négy csapat kerülhetett fel a legjobbak közé. A klub ambiciózus elnöke, Michael Moretti kapva kapott a lehetőségen, és szeretett volna egy olyan trénert szerződtetni a csapat élére, akinek a segítségével végrehajthatja nagy álmát, és feljuttathatja együttesét az élvonalba.

Moretti ennek érdekében nem ijedt meg attól sem, hogy egy enyhén szólva is vitatott személyiséget nevezzen ki a csapat élére, és szerződést ajánlott a francia edzőtársadalom egyik fenegyerekének, Rolland Courbisnak, aki tavaly nyáron éppen állás nélkül volt. Jobban mondva, egyik csapatnál sem dolgozott, mert a futballon kívül akadt munkája: szerepet vállalt ugyanis egy francia filmben, amelynek címe (3-0) kiválóan utal az alkotás témájára.

Courbis számára nagyon vonzó volt az Ajaccio ajánlata, arról nem is beszélve, hogy egykoron ennél a klubnál kezdte játékospályafutását, így már csak az volt a kérdés, hogy az egyesület elfogadja-e az ő feltételeit. A filmforgatás miatt ugyanis a szezon első két hónapjában pár napra külföldre kellett utaznia, és így nem tudott teljes erővel a csapatra koncentrálni. Moretti azonban ebbe is belement, és kiderült, hogy jól választott, hiszen az Ajaccio (annak ellenére, hogy tavaly szeptemberben 16 napig edzője nélkül maradt) végül nem csak hogy kiharcolta a feljutást a legjobbak közé, hanem még meg is nyerte a másodosztály küzdelmeit.

"Ez az eredmény legalább akkora elégtételt és örömet jelent nekem, mint amikor a Marseille-jel 1999-ben bejutottam az UEFA-kupa döntőjébe" - jelentette ki Courbis, amikor a feljutás véglegesen bebizonyosodott.

Megkezdődhetett tehát a felkészülés az élvonalra, és az a szurkoló, aki kilátogatott az első, június 17-i edzésre, kis túlzással akár azt is gondolhatta, hogy rossz helyre érkezett, annyi ismeretlen arccal kellett szembesülnie. A foglalkozáson ugyanis összesen 13 új futballista jelent meg, akik egytől egyig az Ajaccio friss szerzeményeinek tekinthetőek.

Voltak közöttük ismertebb futballisták is, mint például Xavier Gravelaine, aki a Caen együttesétől érkezett, a Bordeaux-tól kölcsönkapott Hervé Alicarte, vagy a rennes-i Stéphane Grégoire, de a többség az alacsonyabb osztályokból, vagy külföldről érkezett.

Köztük volt a magyar Thomas Sowunmi is, akit a Dunaferr együttesétől igazoltak le - még ha a transzfer egyelőre nem is végleges, hiszen a kontraktust még nem kötötték meg.

Márpedig, mint kiderült, Courbisszal kapcsolatban a szerződésekkel nagyon vigyázni kell, hiszen a trénert július első napján vád alá helyezték, mivel egykori klubjánál, az Olympique Marseille-nél több rendellenességet is találtak a transzferek körül. A szakembert végül 770 ezer eurós óvadék fejében szabadon engedték, ugyanakkor bizonytalan időre eltiltották minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől. Mindez persze rendkívül érzékenyen érinti az Ajacciót, hiszen a rendelkezés értelmében Courbis az edzéseket sem vezetheti.

Maffiakapcsolatok a Marseille-nél/sport/focivilag/20020415arendorseg.htmlNövekvő nyomás Courbison (1999.09.20.)19990920novekvo.html

"Nem tartom helyesnek, hogy az Ajaccio bűnhődik egy olyan dolog miatt, ami csak a Marseille-t érinti. Remélem, hogy a józan ész diadalmaskodik majd, mert ez a döntés egyszerre nevetséges és nagyon súlyos is" - jelentette ki a klub elnöke, aki természetesen fellebbezett a döntés ellen.

De mivel is vádolják tulajdonképpen Courbist? A szakvezető 1997 júliusa és 1999 novembere között vezette az OM-et, és ebben az időközben három transzferrel kapcsolatban merültek fel "érdekességek". A paraguayi Ricardo Rojast az OM 1999-es elszámolásaiban mint szerződtetett futballistát tüntettek fel, de a védő soha még csak fel sem tűnt a Vélodrome-stadion környékén, és egyetlen meccset sem játszott a Marseille színeiben. Hasonlóan járt a ghánai Arthur Moses is, akit ugyan valóban szerződtettek, de azonnal kölcsönadták a Toulonnak, majd pedig a Fortuna Düsseldorfnak. Ibrahima Bakayoko legalább valóban szerepelt a csapatban, sőt, jelenleg is a Marseille futballistája, ám a rendőrség szeretné tudni, hogy miért kapott 5,3 millió frankot a transzferrel kapcsolatban Gilbert Sau játékosügynök, noha semmi köze nem volt a focistához.

A hatóságok szerint Courbis mindhárom transzfer esetén szép kis summát kapott, teljesen illegálisan. A tréner szerint azonban a könyvelés során eltűnt összegekből semmi sem került az ő zsebébe, sőt, úgy tervezi, hogy három egykori munkaadóját beperli becsületsértés miatt. Az ügy mindenesetre sokáig elhúzódhat, a kérdés csak az, hogy addig ki vezeti majd az Ajaccio edzéseit.