Vágólapra másolva!
Újabb esélyt kapott a Kispest-Honvéd, hogy teljesítse az NB I-es induláshoz szükséges feltételeket. Bár a nevezések elbírálásának határideje július 5-én lejárt, hiánypótlás címszó alatt a Kispest - több, meg nem nevezett klubbal együtt - péntekig haladékot kapott, hogy törlessze adósságait. Mivel a pécsiekkel valószínűleg nem sikerül megállapodni az indulási jog eladása ügyében, a vezetőedző, Dérári Lajos partizánakcióba kezdett, hogy megmentse a klubot.

Noha a Kispest nevezett az NB I-re, a komoly - egyes források szerint több mint 200 millió forintos - adóssággal nehéz az indulási jogot megszerezni, nem véletlen, hogy Koncz László tulajdonos ebben a helyzetben nem kívánja tovább finanszírozni a csapat működését.

Csábi József a Vasas edzője/sport/magyarfoci/20020708csabi.htmlDajka László lehet az NB I-es Pécs edzője/sport/magyarfoci/20020707dajka.html

Koncz László persze nem dobná el csak úgy a tulajdonát. Elméletileg két lehetőség áll előtte: vagy talál befektetőket, vagy eladja tulajdonrészét, illetve a csapat indulási jogát az NB I-ben. Utóbbi esetben természetesen nem mindegy, hogy mennyiért. A lehetséges vevői kör is könnyen behatárolható: korábban a Nyíregyháza is képben volt, ám mára a Pécs és az élvonalból kiesett Vasas elöljárói mutatnak érdeklődést az indulási jogért.

A Kispest-Vasas ügyletben egyébként a fúzió ötlete is felmerült, ám a kispesti szurkolók óriási felháborodása után az ötletgazdák visszakozni voltak kénytelenek. Mielőtt belemennénk a "licenc"-eladás bonyolult rejtelmeibe, leszögezhetjük: amennyiben a Kispest nem tud megfelelni az NB I-es követelményeknek, akkor a versenykiírás szerint a múlt bajnokság első kiesője, a Haladás, utána a Vasas indulhat helyette.

Kétségtelen, aki a Kispestet meg akarja venni, annak az adósságokat is át kell vállalnia. Ezért is fura a pécsi terv, pontosabban a vágy: NB I-es tagság, néhány honvédos játékos kell, de az adósság nem.

Ezek után érthető, hogy Détári Lajos, a Kispest edzője, a hajdani világválogatott labdarúgó, imádott klubja megmentéséért partizánakcióba kezdett, s akár saját pénzét is bevetné a csapat megsegítésére. Détári érdeklődésünkre elmondta, a feladat hatalmas, egy hét alatt olyan befektetőket kell találnia a Kispest mellé, akik hajlandóak letenni az éves működés hetven százalékáról, mintegy 140 millió forintról szóló garanciát.

Erre péntekig van ideje a patinás egyesületnek. Bár a nevezések elbírálásának határideje múlt pénteken, július 5-én lejárt, hiánypótlás címszó alatt a Kispest - több, meg nem nevezett klubbal együtt - haladékot kapott. Hogy Détári tud-e élni ezzel a lehetőséggel, az egyelőre talány. Egyelőre csupán annyit mondott, több féllel tárgyalásban áll, de nem kapott felhatalmazást arra, hogy ezekről beszámoljon. Viszont azt többször is hangsúlyozta: az utolsó töltényig harcol a Kispestért. Nem túlzás: Kispesten talán még soha nem szurkoltak ennyien Détárinak.

Bánki József