Vágólapra másolva!

Valószínűleg nincsen olyan futballdrukker (még ha a Newcastle nagy riválisának, a Sunderland FC-nek szorít is) Angliában, aki ne ismerné el Bobby Robson tevékenységét. Az idén a 69. életévét betöltő szakember játékosként sem volt akárki, hiszen húsz alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, de igazi sikereit trénerként érte el: az Ipswich Townnal UEFA-kupát nyert, az angol válogatottat az 1966-os vébét követő legjobb eredményhez vezette 1990-ben, majd Európában is öregbítette az angol edzők jó hírnevét.

Dolgozott az FC Portónál, a Sporting Lisboánál, a PSV Eindhovennél és az FC Barcelonánál is, és amikor már mindenki azt gondolta, hogy még hátralévő öreg napjait nyugdíjban tölti el, akkor elfogadta gyermekkori kedvenc klubjának, a Newcastle Unitednek az irányítását, és a középmezőnyben bukdácsoló gárdából élcsapatot faragott.

Mindezek összesen pedig kitettek annyit, hogy a királynő születésnapja alkalmából Robson is felkerüljön arra a listára, amelyen a leendő lovagok szerepelnek. Az angol labdarúgás történetében eddig olyan futballisták, illetve szakvezetők nyerték el a Sir címet, mint Alf Ramsey, Tom Finney, Walter Winterbottom, Matt Busby, Jock Stein, Geoff Hurst, Stanley Matthews, Bobby Charlton és legutoljára Alex Ferguson.

Márpedig egy Sirnek nem lehet olyan együttese, amely nem a bajnoki címért és a nemzetközi kupákért küzd, így a Newcastle igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy még erősebb csapatot állíthasson ki a következő szezonban. A Szarkák francia középpályása, Laurent Robert kérése (a játékos abbéli kívánalmait fejtette ki: jó lenne pár minőségi futballistát szerződtetni annak érdekében, hogy helyt tudjanak állni a BL-ben) tehát meghallgatásra talált. A klub ugyanis szerződtette a portugál Hugo Vianát, akit korosztálya egyik legtehetségesebb futballistájának tartanak jelenleg a világon.

A 19 esztendős középpályás a Sporting Lisboa híres utánpótlás-nevelésének produktuma, az előző idényben mutatkozott be a lisszaboni gárda első csapatában, és gyorsan alapemberré nőtte ki magát, olyannyira, hogy a válogatottba is bekerült, és ott volt a világbajnokságon is, bár egyetlen perc erejéig sem lépett pályára. A vébé előtt még úgy tűnt, hogy Viana a spanyol Celta Vigo futballistája lesz, hiszen klubja már megegyezett a galíciaiakkal. Ekkor lépett be a történetbe a Newcastle, amely Bobby Robson portugáliai kapcsolatait is felhasználta, és így megelőzte a Celtát, valamint a focistáért szintén versenybe szálló Liverpool FC-t. Persze nem véletlen, hogy a Gyíkok éppen a Szarkák ajánlatát fogadták el, a Newcastle ugyanis 8,5 millió fontot fizetett a középpályásért, ami brit átigazolási csúcsnak számít: tizenéves labdarúgóért még soha nem fizettek ennyit Nagy-Britanniában.

A már megszerzett Viana mellett persze azért van még olyan focista, akit Robson szívesen látna együttesében, és nem is akárkiről van szó: a tréner hivatalosan is elismerte, hogy érdeklődnek a brazil válogatott sztárja, Rivaldo iránt. Az FC Barcelona középpályásának jövő nyáron jár le a szerződése, és ha a katalánok most nem adják el, akkor egy év múlva már egyetlen centet sem kérhetnek érte. Nagy kérdés persze, hogy a Newcastle meg tudná-e fizetni azt a minden bizonnyal csillagászati összeget, amit a Barca kérhet a brazilért, de már maga az érdeklődés is jelzi, hogy az angol klubnál valóban komolyan gondolják csapatuk megerősítését.

Erre utalnak a további kiszemeltek nevei is: az ugyancsak portugál Simao Sabrosa, a francia Jérémie Bréchet vagy Julien Escudé neve mind ismerősen cseng a nemzetközi játékospiacon. Az utóbbi két futballista iránti érdeklődés egyébként azt is mutatja, hogy Robson melyik poszton szeretné erősíteni keretét: mindkét gall játékos a védelemben érzi otthon magát. Igaz, a Newcastle-nak már van egy fiatal francia hátvédje Olivier Bernard személyében, akit azonban a West Ham United csábít, és ha a védő aláír a Kalapácsosokhoz, akkor a helyére mindenképpen kell szerződtetni valakit.

Ki lesz a BL-győztes?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=7183

Akár még az is elképzelhető, hogy ez a valaki egy kínai focista lesz, a Newcastle ugyanis szeretné szorosabbra fonni kapcsolatait a kínai Dalian Shide nevű egyesülettel. A két klub ifjúsági szinten már többször is együttműködött egymással, utánpótláskorú focistákat küldtek a másikhoz, de elképzelhető, hogy hamarosan egy közös csapatot is alapítanak majd, amely már a jövő évi kínai bajnokságban, a C-League-ben elindulna. Az újdonsült egyesület székhelye Hongkongban lenne, és a NUFC elnöke, Freddie Shephard már meg is kezdte a tárgyalásokat a Dalian első emberével, Xu Minggel, illetve a Hongkongi Labdarúgó-szövetség elnökével, Martin Hong Po-kuival az ügyben.