Vágólapra másolva!
A stadionrekonstrukciós program az eredeti elképzelésekhez képest megbukott, a Videoton-stadion helyén most semmi sincs például, mert elfogyott a pénz. A minisztérium folytatni akarja a létesítmények felújítását, azonban likviditási gondokkal küzd, mert a tárca előző vezetése az év első felében elköltötte, lekötötte az előirányzatok 94 százalékát, és nemegyszer költségvetési fedezet nélkül ígért támogatást, kötött szerződéseket. Ráadásul a leköszönő kormány májusban többmilliárdos - esetenként szakmailag is megkérdőjelezhető - kötelezettséget vállalt a minisztérium költségvetésének terhére.

A parlament ifjúsági és sportbizottságának számolt be Szilvásy György, a minisztérium közigazgatási államtitkára az előző tárca által indított programok helyzetéről. Az ülés elején az ellenzéki képviselők kivonultak, köztük az ISM volt politikai államtitkára, Szakács Imre is.


Forrás: MTI


Így néz ki jelenleg a bajnok
ZTE otthona
Fotó: MTI


Ráadásul a leköszönő kormány májusban olyan feladatokra is ígért pénzt, amelyekről senki sem tud semmit. Például 800 millió forintot a 2008-as labdarúgó Eb pályázatának előkészítésére, de hogy mire kell ez a pénz - a pályázatot már benyújtották - azt az érintettek sem tudják. Szilvásy György valószínűsíti, hogy ez a forrás más célokra kellett volna, például a minisztérium Bajcsy-Zsilinszky úti irodáinak bérleti díjára, vagy a minisztérium dolgozóinak odaítélt - Szilvásy szerint egyébként megérdemelt - jutalom kifizetésére, amire a fedezet szintén nincs meg. Kérdés, miért nem lehetett egyenesen erre a célra adni a pénzt?

Említette az államtitkár a hódmezővásárhelyi uszoda építését: az ISM kötelezettséget vállalt ebben az esetben is, viszont fedezet itt sincs. Aztán többmilliárdos tétel az, hogy májusban a távozó ISM-vezetés javaslatára a kormány igen gyorsan, a megszokott néhány hónap helyett két-három nap alatt döntött néhány garanciavállalásról, ezek közé tartozik a már elhíresült felsőmocsoládi sportcsarnok építése is. Ezeknek a programoknak a szakmai létjogosultsága is megkérdőjelezhető, mindenesetre a minisztérium folytatja a vizsgálatokat.

Eredmény szeptember végére várható. Világosi Gábor képviselő javasolta, hogy jogászokkal is vizsgáltassák meg ez utóbbi szerződések jogosságát, Érsek Zsolt pedig felvetette a személyes felelősségre vonás lehetőségét is.

Ezeknek minek pénz, meg stadion?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=32985Mikor rendez Magyarország Eb-t vagy vb-t?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=12383Hatszázmilliót kereshet a ZTE a BL-ben/sport/magyarfoci/20020703hatszazmilliot.html

A két évvel ezelőtt nagy csinnadrattával beharangozott stadionrekonstrukciós programmal szintén baj van, bár ezt eddig is lehetett sejteni, mert nagyon nem akarnak megújulni azok a pályák. "Az eredetileg elgondolt program ez év júliusára megbukott, finanszírozhatatlan" - jelentette ki Szilvásy György. Ugyanis elfogyott a pénz. Az ISM és a Sportfólió Kht. a 2000. évi árszinten kalkulált, nem számolt az inflációval, ráadásul eleve nagyon alacsony költséget tervezett, összesen 19,5 milliárd forintot 38 stadionra, és most kiderült, hogy sokkal több kellene. Az okok közé tartozik még az is, hogy a magántőke sem érdeklődik igazán a program iránt, s az építkezés során hiányzott a szakmai kontroll - az ISM semmilyen szerepet nem kapott, csak Deutsch Tamás akkori miniszter gyakorolta a tulajdonosi jogokat a kht.-ben -, elképzelhető, hogy túl drágán vették a beléptető rendszereket.

A GYISM ennek ellenére nem állítja le a rekonstrukciót, mert jónak, szükségesnek tartja, csak az a kérdés, hogy milyen forrásból finanszírozza. Megoldás lehet az állami támogatás nagymértékű növelése, vagy a program időbeli eltolása vagy szűkítése, egyes stadionok kihagyása.

Kósa Tamás