Vágólapra másolva!
Hét meccsen lőtt nyolc találatával a vb gólkirályává koronázott Ronaldo szerint a világbajnoki győzelem jobb érzés, mint a szex. Vitatkozni lehet vele, de az összehasonlítás lehetősége elég keveseknek adatott meg. Az biztos, hogy az 1976. szeptember 22-én, Rio de Janeiro külvárosában, Bento Ribeiróban született Ronaldo Luíz Nazario de Lima élettörténete az egyik legszebb happy enddel írt mese a világbajnokságok történelemkönyvében.
Forrás: EPA
Fotó: EPA
Ronaldo a csúcson


Tulajdonképpen akkor bukott alá a mennyből egyenesen a pokolba: 1999. szeptember 25-én megsérült a jobb térdszalagja, a november 21-i leccei bajnokin elszakadt, Gerard Saillant professzor november 30-án Párizsban műtötte. Az Olasz Kupa döntőjén tért vissza 2000. április 12-én, ám 6 percnyi játék után megint elszakadt operált térdszalagja, amit egy nappal később ismét Saillant professzor műtött meg Párizsban. Hosszas rehabilitációs kezelés, személyi trénerrel ellenőrzött brazíliai erőgyűjtés után 2001. szeptember 20-án az UEFA-kupában a román Brassó ellen játszott újra tétmérkőzést. Ezután három hosszú kihagyást igénylő combizomhúzódás hátráltatta, idén márciusban térhetett vissza a válogatottba, az utolsó fordulókban már régi önmagát idézően hintette a gólokat klubcsapatában, az Inter mégis elvesztette a bajnokságot a Juventusszal folytatott versenyfutásban. De a japán-koreai vb-n ismét az 1998 előtti Ronaldót láthattuk: 7 meccsen 8 gólt lőtt, kettőt a Németország elleni döntőn, kiérdemelte az aranycipőt, másodszor is feje fölé emelhette a vb-trófeát.

"Lassan, lassan kezdem felfogni mi történt" - mosolygott a döntő utáni sajtótájékoztatón. "Remekül játszottunk, milliókat tettünk boldoggá. Az egész csapat keményen dolgozott, én magam két és fél éve küzdöm azért, hogy ma este itt lehessek. Még a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet. Hazudnék, ha nem ismerném el, minden alkalommal, amikor pályára lépek, amikor gólt szerzek, amikor csak labdához érek, apró győzelem számomra. Ezzel már akkor is boldog lettem volna, ha nem lehetek újra világbajnok. De Istennek hála, ez is megadatott. Amikor a vb-trófeát a kezemben tartottam, a leggyönyörűbb érzés volt, amit valaha is átéltem. De sohasem jutottam volna el idáig a társaim, a csapat nélkül - semmiféle egyéni siker nem érhet fel azzal, amit együtt érünk el. Különösen azoknak, akik benne voltak abban a csapatban, amely négy éve vesztett. Mi tudjuk, milyen érzés az ünneplés helyett döbbenten, üres fejjel és szívvel ülni. Még egyszer lehetőségünk adatott, s megfogadtuk egymásnak, hogy ezúttal nem hagyjuk veszni."

A 64 válogatott fellépésén 45 gólt jegyző szupersztár most hintett nyolc góljával a világbajnokságokon már 12 találatnál jár. Megelőzte Pelét, s már csak a francia Just Fontaine (13) és a német Gerd Müller (14) áll előtte az örökranglistán. A jobb combjában levő, állandóan kiújuló gyulladás azonban aggodalomra ad okot: "Most csak ünnepelni akarok, de tisztában vagyok vele, hogy a jövő céljai veszélyben vannak. Ám ambiciózus ember vagyok, s megküzdöm értük."

A sajtótájékoztató végén aztán megnevetette a nemzetközi médiát: "A világbajnokság még a szexnél is jobb. Elvégre világbajnokság csak egyszer van négy évente, szex viszont nem."

Németh Andrea