Vágólapra másolva!
Nem akármilyen eredményeket hoztak az UEFA-kupa nyolcaddöntőinek visszavágói, hiszen a cseh Slovan Liberec és az izraeli Hapoel Tel-Aviv is hatalmas meglepetést hozott, és a holland Roda JC Kerkrade is közel állt a szenzációhoz, hiszen a németalföldiek csak tizenegyesekkel kaptak ki az AC Milantól. Két másik holland együttesnek viszont sikerült bejutnia a legjobb nyolc közé, a Feyenoord és a PSV Eindhoven is egy birt gárdán lépett keresztül.

Fotó: EPA
Delmotte tehetetlen, Stajner "gólba tart"

Ezt követően a vendégek játszottak fölényben, de hiába futballozott remekül Sidney Govou és Eric Carriere is, valamelyik hazai védő az utolsó pillanatban mindig közbe tudott avatkozni, így az eredmény nem változott. Egészen a 75. percig, amikor azonban a Liberec szerzett gólt, egy szabadrúgást követően a Slovan remek formában lévő gólvágója, Jiri Stajner talált a hálóba. Ez teljesen összezavarta a vendégeket, míg a csehek újból erőre kaptak, és a hátralévő negyedórában még két gólt értek el, teljessé téve diadalukat. A Liberec az UEFA-kupa idei kiírásában mind a három hazai mérkőzését legalább kétgólos különbséggel nyerte.

A csehek következő ellenfele a Borussia Dortmund lesz, a németek ugyanis kiszenvedték a francia Lille ellen a továbbjutást. Az első meccsen ugyan a gall gárda játszott fölényben, de ezt nem tudta előnyre váltani, és ez a kiesését jelentette, mivel a BVB az idegenben rúgott gólnak köszönhetően ment tovább. A dortmundi találkozón, amelyet szakadó esőben rendeztek, nem sok helyzet akadt - a német gárda braziljai (Éwerthon, illetve Amoroso) szerezhettek volna gólt, de egyikük sem tudott túljárni a francia kapus, Grégory Wimbée eszén. A németek számára azonban a gól nélküli döntetlen is megfelelő eredmény volt, igaz, a hazai drukkerekben elhűlt a vér, amikor Pascal Cygan fejese vészesen közeledett a gólvonal felé, ám Giuseppe Reinának sikerült mentenie a kapu torkából.

Fotó: EPA
Osterc (b) lőtte az elsőt, s már hét találatnál jár

A taljánok nem tudtak mit kezdeni a vendégek szívós játékával (Halmai Gábor remekül szűrte meg a Parma támadásait a középpályán), és a szünet után a Hapoel már sokkal bátrabban futballozott. Egy pazar kontra után Pisont István is betalált, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a továbbjutás sorsa, hiszen az olaszok játéka egyáltalán nem utalt arra, hogy akár csak a szépítést is megszerezhetik. Ez azért sikerült, de a pármaiak valószínűleg legszívesebben elbujdosnának a drukkereik elöl, akik az utolsó percekben már a vendégek minden egyes labdaérintésénél lelkesen "olléztak".

A Hapoelre a következő körben újabb olasz ellenfél vár, mégpedig az AC Milan, de nem sok hiányzott ahhoz, hogy a rossonerik is búcsúzzanak a kupából. A milánói gárda az első meccsen idegenben szerzett egygólos előnyt a holland Rodával szemben, és mivel hétvégén városi derbire kerül sor Milánóban, így Carlo Ancelotti mester néhány kulcsemberét (így Andrij Sevcsenkót és Alessandro Costacurtát) pihentette. A többiek sem vették valami komolyan a találkozót, és erre majdnem ráfizettek, mert a vendégek a második félidőben megszerezték a vezetést, amivel kiharcolták a hosszabbítást, és a ráadásban Regilio Vrede kiállítása miatt hiába játszottak emberhátrányban, kihúzták a tizenegyesrúgásokig. A milánóiak azonban itt is megőrizték a nyugalmukat, míg a Rodából éppen az az Eric van der Luer hibázott, akit a 120. percben csak azért állítottak be, hogy részt vegyen a büntetőpárbajban.

A másik milánói együttes, az Internazionale sem küldte pályára legnagyobb ászát, Christian Vierit az AEK Athén elleni visszavágón, de Héctor Cúper együttese arra azért ügyelt, hogy ne kelljen túlságosan izgulnia a görögök ellen. Amikor az athéniak közel kerültek ahhoz, hogy ledolgozzák hátrányukat, és a második félidő elején 2-1-es vezetéshez jutottak, akkor az olasz gárda megrázta magát, és egy percen belül kiegyenlítette az állást Nicola Ventola révén.

Ez egyben azt jelenti, hogy a legjobb négy közé jutásért hatalmas rangadóra kerül majd sor, mivel az Inter ellenfele nem lesz más, mint a spanyol listavezető, a Valencia, amely a milánóiakhoz hasonlóan 2-2-es döntetlent ért el idegenben, és így megőrizte hazai előnyét. A párosítás nem csak a két gárda remek hazai szereplése miatt tarthat számot nagy érdeklődésre, hanem amiatt is, hogy az Inter mestere, Héctor Cúper az előző idényben még a Valenciánál dolgozott.

A kettős holland-brit párbaj mindkét felében a holland együttes diadalmaskodott, ami egyben azt jelenti, hogy a legjobb négy között mindenképpen lesz németalföldi gárda, hiszen a Feyenoord és a PSV Eindhoven egymással mérkőzik majd. A Philips-gyáriak a Leeds Unitedet vették ki, mégpedig úgy, hogy az első mérkőzésen elért hazai gól nélküli döntetlen után idegenben az utolsó percben szerzett találattal nyertek. Jan Vennegor of Hasselink saját testi épségét sem kímélve juttatta a hálóba a felső kapufáról kipattanó labdát, ráadásul ahogy a védővel, Dominic Matteóval együtt maga is beesett a hálóba, a Leeds játékosa mérgében kis híján ököllel arcon vágta. Az esetnek minden bizonnyal lesznek további következményei.

A Feyenoord Pierre van Hooijdonknak köszönheti, hogy kiverte a skót Rangerst, a támadó ugyanis az első félidő utolsó tíz percében két kísértetiesen hasonló szabadrúgás-gólt szerzett, majd a szünet egy perccel után gólpasszt adott Bonaventoura Kalounak. A Rangers drukkerei ezek után még jobban megutálhatták Van Hooijdonkot, aki amúgy is a "bögyükben" lehetett, hiszen korábban a nagy riválisnál, a Celtic FC-nél futballozott.

Ajánlat:

A nap játékosa: Milan Osterc (Hapoel Tel-Aviv)

Korábban:

UEFA-kupa: nyolcban a Hapoel és a Liberec

Fórum:

Melyik a legerősebb bajnokság?