Vágólapra másolva!
Miközben az Európai Labdarúgó Szövetség, élén a svéd elnök Lennart Johanssonnal azt szorgalmazza, hogy a nem teljesített ütemterv miatt ne Portugália rendezze meg a 2004-es Európa-bajnokságot, addig már hivatalosan hét pályázat is érkezett a 2008-as kontinensviadal lebonyolítására. Érdekesség, hogy Magyarország mindkét esetben érdekelt.

Az UEFA elnöke, Lennart Johannson kitart amellett, hogy az előkészületek hiánya miatt meg kell vonni a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát Portugáliától. A portugál Publico című napilap úgy tudja, miután a szövetség még mindig nem garantálta az új stadionok felépítését, Johansson kész megváltoztatni a két év múlva esedékes kontinensviadal színhelyét.

"Nem várhatunk tovább, ha a dolgok nem változnak, akkor lépnünk kell" - hangoztatta a svéd elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tokiói ülésén. "Vannak még más országok is, amelyek szívesen pályáznának az eseményre, így tudunk idejében változtatni. Remélem, nem lesz rá szükség."

Amennyiben Portugália visszalépne (illetve visszaléptetnék), akkor helyettese Spanyolország, esetleg Ausztria és Magyarország lehetne. Mint ismeretes, az eseményre korábban a két ország együtt pályázott, ám a választáskor mind a portugálok, mind a spanyolok megelőzték.

Az UEFA közben hivatalosan is megerősítette, hogy a február 28-án, csütörtökön éjfélkor lejárt határidőig hét pályázat érkezett a 2008-as kontinensviadalra. A hétből öten társbérletben kívánják megrendezni az Eb-t, így Ausztria Svájccal, Horvátország Boszniával, Görögország Törökországgal, Skócia Írországgal, Dánia pedig a finn, norvég, svéd hármassal karöltve szeretne házigazda lenni. Önállóan csak Oroszország és Magyarország vállalkozna az esemény lebonyolítására.

A szövetség először április 25-én állítja fel erősorrendjét, majd 2002. május 31-én minden pályázó bemutathatja nyilvánosan is pályamunkáját. A végső döntést az UEFA végrehajtó bizottsága a 2002. december 12-13-i tanácskozásán hozza meg.