Vágólapra másolva!
Tovább tart a góltalanság az Afrikai Nemzetek Kupáján, hiszen a legutóbbi játéknapon is képtelenek voltak betalálni a csapatok. Ez egyben azt jelenti, hogy az eddig lejátszott tíz meccsen mindössze három alkalommal rezdültek meg a hálók, ami elképesztően alacsony gólátlagot jelent. Úgy tűnik, végképp leszámolhatunk a látványos, gólgazdag afrikai labdarúgás legendájával.

A B csoportban az első két mérkőzésen egyetlen gólt sem láthatott a közönség, és a harmadik meccsen sem változott a helyzet, hiszen Dél-Afrika és Ghána összecsapásán is 0-0 lett a végeredmény. Pedig itt már a második percben a hálóba került a labda, amikor is a Bafana-Bafana védője, Aaron Mokoena a kapuba fejelt, de a játékvezető lökést látott, és ezért nem adta meg a találatot, amely a lassítások alapján teljesen szabályosnak tűnt.

Ezt követően is a dél-afrikai együttes játszott veszélyesebben, és a 28. percben nagy lehetőséghez jutott, mivel a ghánaiak védője, John Mensah a saját tizenhatosán belül kézzel ért a labdába. A jogos büntetőt a Manchester United középpályása, Quinton Fortune végezte el, de nevével ellentétben (amely ugyan angolul szerencsét jelent) a kapusba lőtte a tizenegyest. A peches futballista rögtön ezután szabadrúgást kapott, mert mérgében a kapusba is belerúgott egyet. Pár perccel később a dél-afrikiak is áldhatták a szerencsét, mivel Michael Essien lövése a felső kapufáról pattant ki.

A második játékrészben és a Bafana-Bafana támadott többet, és a gárda portugál edzője, Carlos Queiroz kettős cserével próbálta felrázni csapatát, lehozta például Fortune-t is, és a helyére beállt Bradley August kis híján első labdaérintéséből gólt ért el. Azonban neki sem sikerült megtörni a segoui stadion átkát, így ott egyelőre nem láttak találatot a nézők.

Igaz, ezen a napon Bamakóban sem zördültek meg a hálók, de az ez eredmény egyáltalán nem keserítette el a hazai drukkereket. Az előzetesen a továbbjutásra teljesen esélytelennek tartott mali együttes ugyanis az egyik legnagyobb favorit ellen értek el gól nélküli döntetlent, ráadásul úgy, hogy közelebb álltak a győzelemhez. A több mint ötvenezer szurkolótól bíztatva a hazaiak végig fölényben játszottak, sokkal többet birtokolták a labdát, ám a kiválóan játszó két nigériai középső védő, Taribo West és Isaac Okoronkwo mellett kevés helyzetet tudtak kidolgozni.

A Szuper Sasok nem nagyon erőltették meg magukat, a focisták többségén látszott, hogy a hátuk közepe sem kívánta ezt a meccset, de a kilencven perc során a legrosszabb teljesítményt kétségtelenül a játékvezető nyújtotta. A bíró először az első félidőben tévedett nagyot, amikor még csak szabadrúgást sem adott azért, hogy a nigériai kapus, Ike Shorunmu a tizenhatoson kívülre kifutva elütötte a hazai csatárt, Bassala Tourét. Igaz, a támadó elpöckölte a kapus mellett a labdát, de a védők ki tudták rúgni a gólvonalról. A játékvezető a második félidőben több alkalommal is elfelejtette felmutatni a sárga lapot, majd teljesítményére feltette a koronát azzal, hogy a 75. percben nem adott tizenegyest Julius Aghahowa buktatásáért. Az utolsó percben a mali gárda kis híján megszerezte a vezetést, ám Diarra fejesét Shorunmu nagy bravúrral kiütötte.