Vágólapra másolva!
Úgy látszik, az afrikai válogatottak ügyelnek arra, hogy a kontinensviadal szünnapjain is szerepeljenek a híradásokban. Kedden a ghánai válogatott küldte haza legnagyobb sztárját, Emmanuel Kuffourt, egy nappal később pedig a Kongói Demokratikus Köztársaság csatára, az AS Monacóban futballozó Shabani Nonda utazhatott haza.

A kongóiak korábban éveken keresztül győzködték Nondát, hogy az ő válogatottjukban szerepeljen - a támadó ugyanis édesanyja révén a burundi nemzeti tizenegyben is játszhatott volna . Nonda végül az egykori Zaire mellett döntött, és a jelenlegi volt az első Afrikai Nemzetek Kupája a számára. A gárda első csoportmérkőzésén nem is játszott rosszul, de a címvédő Kamerun ellen a kongóiak 1-0-s vereséget szenvedtek. A bíztató játék után az együttes szurkolói abban bíztak, hogy kiharcolhatják a továbbjutást a csoportból, de két nappal később a szövetségi kapitány, Louis Watounda nagy meglepetésre hazaküldte Nondát.

A tréner azt állította, hogy erre a játékos rossz egészségi állapota miatt volt szükség, de a csapathoz közel állók szerint erről szó sem volt, szerintük Nonda összeveszett a szövetségi kapitánnyal. A kongói válogatott újonca, az angol Newcastle Unitedben szereplő Lomana Tresor Lua-Lua, aki a tornán szerepel először a válogatottban, a következőket mondta az esettel kapcsolatban: "Nem tudom, hogy miről vitáztak, de az biztos, hogy komolynak tűnt a dolog. Nagyon csalódott vagyok, mert úgy érzem, hogy jól ment együtt a játék, ráadásul nem tesz jót az együttesnek, hogy a csapatkapitány minden különösebb indoklás nélkül távozik."

Kuffour és Nonda esete nem volt egyedülálló a tornán, hiszen korábban már két focista is hasonló indokból távozott Maliból: az egyiptomi csapatból Ibrahim Szaid, míg a marokkóiból Abdeslam Ouaddou is ugyanilyen körülmények között utazott vissza Európába.

Korábban:

Kuffourt hazaküldték az Afrika-kupáról