Vágólapra másolva!
Tragikus okok miatt maradt el szerdán az olasz kupa egyik elődöntőjének első mérkőzése: a Brescia-Parma találkozón már a kezdőkörben álltak a csapatok, amikor kiderült, hogy a hazaiak védője, Vittorio Mero (aki a találkozón eltiltás miatt nem léphetett volna pályára) halálos autóbalesetet szenvedett. A másik elődöntőn a Juventus gárdája idegenben nyert 2-1-re a Milan ellen, és ezzel nagy lépést tett a finálé felé.

Mero, aki pályafutása nagy részét az alacsonyabb osztályokban töltötte, és csak a legutóbbi szezonban mutatkozott be a Serie A-ban, a Parma elleni találkozón ugyan nem játszhatott volna, de meg akarta tekinteni társait, és éppen Brescia felé tartott autójával, egy Volkswagen Polóval a sztrádán, amikor a baleset történt. Az esetben nem Mero volt a hibás, a másik gépkocsi azonban elhagyta a helyszínt, ahol a futballista az ütközés pillanatában meghalt.

Eközben Bresciában a mérkőzésre készülődtek, és a csapatok már kint voltak a pályán, amikor megérkezett a tragikus hír. A hazai vezetők el akarták titkolni a dolgot a futballisták elől, de a csapatkapitány, Roberto Baggio (aki hosszú sérülése után először lépett volna pályára) észrevette, hogy valami nincsen rendben, és a klubok képviselői a játékvezetővel tárgyalnak, ezért odament, hogy megtudakolja, mi is történt. Amikor megtudta, hogy miről van, mezében temette arcát, majd a csapatkapitányi karszalagot levéve a többiekhez ment, hogy elmondja a tragikus hírt. Látszott, hogy mindkét együttes futballistáit mélyen megrázta a hír, és a játékvezető végül úgy döntött, hogy a mérkőzést nem játsszák le. A találkozót új időpontja előreláthatólag január 30. lesz.

A San Siróban a tragikus eseményt követően egyperces néma gyászszünettel kezdődött a találkozó, és a focistákon látszott, hogy őket is rendkívül megviselte a dolog. Ezt követően azonban a labdarúgásé volt a főszerep, és a hazaiak kezdték jobban a meccset. Ez persze nem véletlen, hiszen míg a rossoneriktől egyedül Andrij Sevcsenko hiányzott a sztárok közül, addig a Juve mestere, Marcello Lippi Buffont, Del Pierót, Nedvedet, Pesottót, Thuramot és Trézéguet-t is pihentette, utóbbi kettő még a kispadon sem kapott helyet.

A milánóiak sem dolgoztak ki túl sok helyzetet, de egyet értékesíteni tudtak az egyre jobb formába lendülő Javi Moreno révén, és így a szünetre ők térhettek vezetéssel. A második játékrész elején aztán gyorsan egyenlített a Juve, Birindelli lövése Gattusóról pattant a kapuba. Az utolsó húsz percre mindkét tréner beleerősített: a Milannál Sevcsenko, a torinóiaknál pedig Nedved és Del Piero állt be. Utóbbi húzás bizonyult sikeresebbnek, mert négy perccel a lefújás előtt Cristiano Zenoni beadását Del Piero értékesítette. Előnyt szerezve a visszavágóra a Juvénak.

Korábban:

Meghalt Vittorio Mero, a Brescia futballistája