Vágólapra másolva!
Pénteken Portugáliára figyel az európai futballélet. Portóban ugyanis megrendezik a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását, ahol Magyarország a várakozásoknak megfelelően a harmadik kalapba kapott besorolást. Igaz, nem kis szerencsével.

Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján közzétette a kiemelési erősorrendet meghatározó koefficiens-táblázatot, amely szerint az ötven európai ország közül Magyarország a 30. helyen áll, azaz éppen tagja a harmadik kalapnak.

Az UEFA 51 tagországa közül Portugália alanyi jogon, házigazdaként tagja az Eb-mezőnyének, így a maradék 50 csapatnak kell megharcolnia a részvételért. Az európai szövetség döntése értelmében 10 ötfős csoportot hoznak létre, amelyben a megszokott módon oda-visszavágós alapon mérkőznek az együttesek 2002. szeptember és 2003. októbere között.

Ami már most biztos: a kiemelési szisztéma szerint (amelyet a legutóbbi Eb-, és vb-selejtezők eredményei alapján állítottak össze) a világ- és Európa-bajnok Franciaország áll az élen. A koefficiens-táblázat egyébként pofonegyszerű elven működik: a két selejtezősorozatban megszerzett pontokat osztották a mérkőzések számával, és az így kapott hányadosok szerint rangsorolták az országokat.

Ennek alapján a következőképpen festenek a kalapok:
1. kalap
Franciaország, Svédország, Spanyolország, Csehország, Németország, Írország, Románia, Olaszország, Belgium, Törökország
2. kalap
Oroszország, Horvátország, Dánia, Hollandia, Jugoszlávia, Lengyelország, Anglia, Szlovénia, Ukrajna, Skócia
3. kalap
Ausztria, Norvégia, Szlovákia, Izrael, Svájc, Izland, Bulgária, Finnország, Görögország, MAGYARORSZÁG
4. kalap
Ciprus, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Wales, Észtország, Lettország, Észak-Írország, Grúzia, Macedónia, Litvánia
5. kalap
Örményország, Moldávia, Albánia, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Liechtenstein, San Marino, Málta, Luxemburg, Andorra

A kiemelés érdekessége, hogy Magyarország 30. csapatként éppen tagja a harmadik kalapnak, és csupán a jószerencsének köszönhető, hogy a koefficiensek alapján ugyanannyi ponttal álló Ciprust mögénk rangsorolták az illetékesek. A kiemelés alapján lehet bizakodni, hiszen ha szerencsés esetben összejöhet egy Csehország, Lengyelország, Magyarország, Litvánia, Andorra kvartett is. Ha azonban "belehúzunk", akkor egy Spanyolország, Anglia, Grúzia, Albánia csoportban pontot szerezni is nehéz lesz.

A sorsolást pénteken Portóban, a Santa Maria da Feirán található Európai Kongresszusi Központban rendezik.

A mérkőzések időpontjait már megjelölte a szövetség, ezek szerint idén szeptember 7-8-án, október 12-13-án, valamint október 15-16-án lesz forduló: A 2003-as időpontok: március 29-30., április 1-2., június 7-8., június 10-11., szeptember 6-7., szeptember 9-10., október 11-12.

Korábban:

Gellei az Eb-sorsolásra és a csehek elleni meccsre készül

Pincési László