Vágólapra másolva!
Amióta Várszegi Gábor megvásárolta az FTC labdarúgó kft. 80 százalékos tulajdonrészét, az MTK táborában is állandó téma a kék-fehérekhez ezer szállal kötődő üzletember biznisze az ősi riválissal. Az anyagi természetű kapcsolódási pontokon túl különösen azóta vált pikánssá a történet, amióta az MTK szakmai igazgatója, Garami József, és a kékek korábbi trénere, Pölöskei Gábor az Üllői útra szerződött. Erről, no meg csapata terveiről beszélgettünk Bognár Györggyel, a Borsodi Ligát toronymagasan vezető MTK szakvezetőjével.

- Miként élte meg a Ferencvárossal való egyre szorosabb kötelék kialakulását, főként, hogy immár korábbi munkatársai alkotják az FTC szakmai stábját?
- Nincs mit megélnem. Noha Garami Józseffel és Pölöskei Gáborral is kifejezetten jóban voltam, és remekül tudtunk együtt dolgozni, számomra az a lényeg, hogy a csapatot egyben tartották. Az MTK-val kapcsolatos dolgokat rendszeresen megbeszéljük Várszegi Gáborral, az FTC pedig nem az én ügyem. Azért az fontos, hogy még sohasem döntöttek a fejem felett. Azt pedig, hogy ki megy a Fradiba és ki nem, manapság már a piac dönti el, ami az utóbbi években alaposan átalakult. A futballisták esetében a döntés az ő kezükben van. Ferenczit egyébként úgy adták el a bolgár Levszkinek, hogy Várszegi Gábor kikérte a véleményemet, s úgy láttam, a szerződés az MTK-nak és a játékosnak is jó, ezért nem volt ellenvetésem. Ha a csapatból mások is hasonló helyzetbe kerülnének, ugyanígy döntenék.

- Milyen erővel jelentkeztek a Hungária körúton a Fradinál - főként a tulajdonossal kapcsolatban - kitört indulatok?
- Semmilyen mértékben. Az öltözőben soha, egyetlen pillanatig sem volt bizonytalanság, nem merült fel bennünk, hogy Várszegi Gábor elengedi a csapat kezét. Mindenki bízik benne, abszolút nyugodtak vagyunk, hiszen hat éve, amióta az MTK-nál szerepet vállalt, mindig betartotta, amit ígért. S nem is csak az anyagiakat illetően.

- A távozók közül a BKV Előréből egy idő után visszahívott Balaskónak az ősszel olykor lehetőséget adott, most viszont elengedték a Dunaferrhez. Netán elégedetlen volt a produkciójával?
- Nem ezért járultunk hozzá a távozásához, hanem mert Illés Béla posztján csekély esélye lenne a csapatba kerülésre.

- A bajnokságban nagy előnnyel vezetnek. Ennek tükrében nyugodtabban lehet kísérletezni a fiatalok fokozatos beépítésével?
- Egy profi futballklub mindig forrásban van, azaz évekig nem lehet egy adott alapcsapatot játszatni. Azok az idők már elmúltak, hogy fejből felmondják az emberek a tíz évvel ezelőtti összeállításokat. Nagy célunk, hogy hosszabb távon a csapatot 70-80 százalékban saját nevelésű labdarúgóink alkossák, ezért folyamatosan lehetőséget kapnak a fiatalok is. De csak fokozatosan. Az úttörő munkát már megtettem a fiatalításban, és szeretném tovább építeni az együttest. Persze mindezt az eredményességgel párhuzamosan, mivel egy edzőnek erre is kell ügyelnie.

- Gellei Imre szövetségi kapitánnyal egyeztettek már a tavaszi programot illetően?
- Igen, éppen a napokban, mivel a kapitánnyal jó és korrekt a viszonyom. Gellei Imre már tájékoztatott a terveiről, ami az én dolgomat is megkönnyíti. Amikor Cipruson edzőtáborozunk, a válogatott ugyanott vesz részt egy nemzetközi tornán, az első fellépés a csehek ellen lesz, amelyen Füzi Ákosra, a második meccsen pedig Hajdu Attilára is számít a kapitány. Ennek tudatában én is könnyebben állíthatom össze programot.

- Milyen a kapcsolata a jelenlegi futballvezetéssel, és mi az, amiben ön szerint változtatásra lenne szükség?
- A fegyelmi szabályzatot és a versenykiírást meg kell reformálni, de szerencsére ezt a magyar futball jelenlegi vezetői is látják, érzékelik. Azonnal alkalmazható szabályokra van szükség, ugyanis túl sok az elhúzódó ügy, ami csak arra jó, hogy elvonja a figyelmet a lényegről, azaz a futballról. Márpedig ez senkinek sem lehet az érdeke.

Korábban:

Jugoszláv sztárfutballista érkezhet a Hungária körútra

Bánki József