Vágólapra másolva!
Amikor már mindenki azt gondolta, hogy az angol bajnoki cím sorsa az ismét remek formában lévő, és sorozatban nyolc mérkőzést megnyerő Manchester United kezében van, akkor jött a nagy fordulat: a húsvéti fordulóból előrehozott rangadón a Liverpool az Old Traffordon győzte le a Vörös Ördögöket. A liverpooli gárda legutóbbi kilenc meccséből csak egyet nyert meg, de a derbire összeszedte magát, és a szerencsével sem állt hadilábon.

Forrás: REUTERS
A győztes gól szerzőjét Verón sem tudta feltartóztatni

Alex Ferguson némi meglepetésre egyébként ismét visszatért az egycsatáros játékhoz, amely korábban kevés sikert hozott a számára, és a kezdő tizenegyben csak Ruud van Nistelrooy szerepelt a támadósorban. Ennek ellenére a Manchester szédítő iramban kezdte a találkozót, és teljesen a kapujához szögezte a vendégeket. Igaz, a nagy mezőnyfölény nem eredményezett túl sok helyzetet, negyedóra elteltével Giggs előtt adódott lehetőség, de a walesi játékos mellé lőtt. A liverpooliak elsősorban távoli lövésekkel próbálkoztak, ám Fabien Barthez magabiztosan fogta Gerrard és Michael Owen labdáját is. Az első játékrész utolsó percében a MU kis híján vezetést szerzett: váratlanul Paul Scholes tűnt fel a jobb oldalon, beadása az ötössel egy magasságban szállt el keresztbe a kapu előtt, de a berobbanó Van Nistelrooy centikkel lemaradt róla.

A második játékrészben már valamivel kiegyenlítettebb volt a játék képe, de ekkor is a Manchester volt némileg fölényben. A liverpooli középpálya ekkor már sokkal jobban megszűrte a hazai támadásokat, különösen Gerrard volt elemében, aki annak ellenére rendkívül agresszíven futballozott, hogy már az első percben sárga lapot kapott. Az agresszivitás azonban nem párosult durvasággal, így a középpályás megúszta második figyelmeztetés nélkül. Az utolsó negyedórában a Liverpool lehozta Owent, akinek helyére Nicolas Anelka állt be, és a francia csatár első labdaérintéséből kis híján gólt ért el, ám honfitársa, Barthez nagy bravúrral szögletre hárított, a sarokrúgást követően pedig John-Arne Riise próbálkozását kellett védenie.

A mindent eldöntő találat öt perccel a lefújás előtt érkezett: Gerrard adott remek labdát Danny Murphynek, aki átemelte Barthezen a játékszert. A középpályás az előző szezonban is győztes gólt szerzett az Old Traffordon, és találata megint három pontot ért a 'Poolnak, igaz, ehhez az is kellett, hogy másodpercekkel a lefújás előtt Jerzy Dudek földöntúli bravúrral hárítsa Ryan Giggs közeli fejesét.

A Liverpool ezzel sorozatban ötödször győzte le a Manchestert, amely utoljára még 1999-ben tudta megverni a Vörösöket. Noha a bajnokságban még mindig Alex Ferguson együttese vezet, az élmezőny még szorosabbá vált, és a veszített pontok tekintetében a jelenleg csak az ötödik helyen álló Arsenal áll a legjobban. Izgalmas bajnoki hajrára van tehát kilátás.

Manchester United - Liverpool FC 0-1 (0-0)
Manchester, Old Trafford, 67 599 néző
v: Barber
Manchester United: Barthez - G. Neville, P. Neville, Silvestre, Blanc, Beckham (Solskjaer 87.), Roy Keane, Verón, Giggs, Scholes, Van Nistelrooy. Edző: Ferguson
Liverpool FC: Dudek - Henchoz, Hyypiä, Carragher, S. Wright, Murphy (Berger 88.), Hamann, Gerrard, Riise, Heskey, Owen. Edző: Thompson
sárga lap: Verón, Gerrard, Carragher
gól: Murphy (85.)

Ajánlat:

A Premier League állása

Korábban: