Vágólapra másolva!
Továbbra sincs nyugalom a brazil futballban. A válogatott kínos világbajnoki selejtezőbeli szereplése utáni népharag ugyan csitulni látszik, ám most a bajnokik miatt dúl a vita. Kiderült ugyanis, hogy több bírói jelentést meghamisítottak, s felvetődött, hogy a játékvezető-testület főnökét is megvesztegették. Armando Marques visszautasította ugyan a vádakat, ám a gyanú nyilván nem alaptalan, hiszen, ha semmibe nem keveredett volna a futballbírók főnöke, aligha menesztik posztjáról a hét végén.

A 65 éves Marques korábban jó nevű bíró volt, részt vett az 1966-os angliai és az 1974-es németországi vb-n, ám, ahogy Alfredo Loebeling feljelentéséből kitetszik, "vénségére elveszítette a fejét", s nem véletlenül idézte be a játékvezetőt beadványa alapján a sportbíróság. Loebeling ugyanis állítja, őt azért tiltották el a bíráskodástól, mert felemelte a szavát a bajnokságot átszövő manipulációk ellen. Ott volt például az első osztályba jutást eldöntő meccs, amelyet a Figueirense és a Caxias játszott december 23-án. A hazai Figueirensének mindenképp győznie kellett, s vezetett is 1-0-ra, ám a lefújás előtt néhány perccel nézők özönlöttek a pályára. "Káosz volt, kitört a botrány, hát félbeszakítottam a találkozót - meséli Loebeling -, majd mindent leírtam a jelentésemben. Aztán döbbenten olvastam, hogy a meccset a pályán elért eredménnyel igazolta a szövetség, mert, mint állították, a bíró semmilyen botrányról nem számolt be. Hát ez borított ki."

Azóta kiderült, másutt is voltak balhék, ám csak azokat a csapatokat büntették, amelyek nem voltak berkeken belül. Amelyek viszont nem a szövetség néhány vezetőjének óhaja szerint viselkednek, mindig ráfizetnek. A bíróküldésnél is kínosan vigyázott a bizottság megvádolt elnöke arra, hogy a kényes meccsekre mindig a hozzá közel állók utazzanak, s még véletlenül se szülessen meglepetés. Rejtélyes ajándékokról, üdülésekről is beszélnek, de mindezt már a sportbíróság vizsgálja.

Korábban:

Korrupcióval vádolják a brazil futballvezéreket

Katona Horváth János