Vágólapra másolva!
Nem mondhatni, hogy az Afrika-kupa résztvevői elkápráztatták a nézőket a hétfői napon, hiszen a négy meccsen mindössze egy gól született. Ezt a nigériaik fiatal támadója, Julius Aghahowa szerezte, aki találatát látványos szaltósorozattal ünnepelte.

Aghahowa 1982. február 12-én született a nigériai Benin Cityben, és a helyi Police FC-ben kezdte pályafutását. Mindössze 15 esztendős volt, amikor egy helyi ifjúsági tornán felfigyeltek rá a Nigériában már nagycsapatnak számító Insurance nevű egyesület emberei, és szerződtették az ifjú tehetséget. Innen aztán bekerült a korosztályos válogatottba, amellyel 1999-ben második lett az ifjúsági Afrika-bajnokságon, majd ugyanebben az esztendőben jelen volt az ifivébén is, ahol egy gólt szerzett.

Ezt követően vette meg a tunéziai Espérance Tunis, amely 275 ezer fontnak megfelelő összeget fizetett érte. A tuniszi egyesülettel bejutott az Afrikai Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol csapata vereséget szenvedett a marokkói Raja Casablancától, de teljesítménye nem lehetett rossz, hiszen a felnőtt válogatott keret tagja lett. A legutóbbi Afrika-kupán teljesen ismeretlen focistakánt három gólt szerzett, a negyeddöntőn Szenegál ellen mindjárt kettőt, amivel tulajdonképpen megmentette csapatát a kieséstől.

2000 decemberében az ukrán Sahtar Doneck ötmillió fontot fizetett érte, de Aghahowa rögtön első meccsén betalált, és gyorsan közönségkedvenc lett. A jelenlegi idényben négy gólnál tart Ukrajnában. Rendkívül gyors, a száz métert állítólag 10,3 másodperc alatt futja, atlétikus képességeiről pedig gólöröme ad tanúbizonyságot: általában az ellenfél tizenhatosától egészen a kezdőkörig szokott elszaltózni.

Ajánlat:

Nigéria győzelemmel kezdett az Afrika-kupán