Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen gondolták volna, mondjuk december elején, hogy alig több mint egy hónap múlva a Manchester United kétpontos előnnyel fogja vezetni a Premier League-et, a Vörös Ördögök akkor ugyanis mindössze a kilencedik helyet foglalták el. A gárda azóta viszont sorozatban nyolc meccset nyert, és mivel a Liverpool viszont negatív szériába kezdett, s a többi élcsapat is sorra hullatja a pontokat, így Alex Ferguson együttese ismét az aranyérem legfőbb várományosának számít.

Az MU győzelmi sorozatában a legnagyobb szerepelt a holland támadó, Ruud van Nistelrooy játszotta, aki egymás után hét bajnokin volt eredményes - a Manchester pedig mind a hetet megnyerte. A nyolcadikon nem csak a klub szériája volt a tét, hanem a Premier League rekordja is: amennyiben a csatár a Blackburn ellen is betalál, akkor új csúcsot állít fel az 1992 óta létező Premiershipben, és egyben beállítja az angol élvonal rekordját.

Nos, a Blackburn elleni találkozó első félidejében nagyon úgy tűnt, hogy a széria megszakad, mert Van Nistelrooy egyetlenegyszer sem tudott kapura lőni. Egy perccel a szünet előtt azonban a védő, Laurent Blanc váratlanul előretört, és miután két hátvéden átkígyózott, a kapus buktatta. A tizenegyes mögé természetesen a holland állt, nem is hibázott, és ezzel beírta magát a históriáskönyvekbe. A második félidő elején azonban a Blackburn kiegyenlített, és bár a helyzetek adottak voltak a Manchester számára (Van Nistelrooy például a felső kapufát találta el egy ollózásból), de a győztes gól csak nem akart érkezni. Már csak nyolc perc volt hátra, amikor a tizenhatoson belül Ryan Giggshez került a labda, aki egy váratlan ötlettől vezérelve sarokkal tette tovább, az érkező Roy Keane pedig a kapuba lőtt. A három pont a Manchesteré lett, akárcsak az elsőség.

Az MU-val azonos ponttal álló Newcastle United ugyanis csak egy soványka gól nélküli döntetlenre volt képes a Leicester City otthonában. Sőt, a győzelemhez inkább a kiesés ellen küzdő Rókák álltak közelebb, ám a sereghajtó képtelen volt gólt szerezni - ebben az idényben immár tizenharmadik alkalommal. Tovább folytatódott a Liverpool negatív sorozata, a Vörösök legutóbbi kilenc bajnokijukból mindössze egyet tudtak megnyerni, és már öt pont a hátrányuk a Manchesterrel szemben - mindez decemberben még tizenegy pontos előny volt.

Pedig a Liverpool pazarul kezdte a meccset a Southampton ellen, hiszen az első tíz percben három gólhelyzetet is kidolgozott, és az egyikből Michael Owennek sikerült is betalálnia. Félóra elteltével azonban a csapat középpályását, a válogatott Steven Gerrardot sérülés miatt le kellett cserélni, és ez mély ütés volt a hazaiak számára, innentől kezdve ugyanis játékuk sokkal rosszabb lett. Ráadásul egy perccel a szünet után a Szentek csatára, Kevin Davies kiegyenlítette az állást, pedig ezt megelőzően utoljára tizenhárom hónappal ezelőtt volt eredményes. A 'Pool edzője, Phil Thompson hiába küldte be a végére Nicolas Anelkát is, a francia támadó sem tudott segíteni a csapaton.

Korábban: