Vágólapra másolva!
A futballvilág figyelme a hét végétől Afrikára szegeződik, hiszen ekkor kezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája, de már az esemény nyitónapja előtt fontos kérdések dőltek el a fekete kontinensen. Az afrikai szövetség ugyanis közgyűlést tartott a torna helyszínén, Maliban, ahol nyilvánosságra hozták, hogy 2006-tól a kontinensviadal egyben a világbajnoki kvalifikációt is magában foglalja majd.

Afrikában Európával eltérően kétévente rendeznek kontinensbajnokságot, és a világbajnoki selejtezők ettől függetlenül zajlanak le.

Ez azt jelenti, hogy kétévente az afrikai válogatottaknak egyszerre két sorozat selejtezőiben is helyt kellett állniuk: a CAN-kupára való kvalifikáció mellett a vébérészvételért is harcba kellett szállniuk. Míg korábban ez nem jelentett olyan nagy problémát, hiszen csak néhány afrikai labdarúgó kereste kenyerét Európában, addig manapság ez már nagy gonddá nőtte ki magát, hiszen a rendkívül feszített versenynaptárba ez nem nagyon fért bele.

Az európai élkluboknak fontos BL-meccseken és bajnokikon kellett nélkülözniük afrikai sztárjaikat, és emiatt többször is panaszkodtak a FIFA-nál. A nemzetközi szövetség által tervbe vett egységes versenynaptárba sem nagyon tudták beerőltetni egymás mellé a vébéselejtezőket és a CAN-kupa selejtezőit, ezért most a küzgyűlés úgy döntött, hogy a következő világbajnokságtól a kontinensviadal egyben vébéselejtezőként is fog szolgálni. Ez azt jelenti, hogy minden második Afrikai Nemzetek Kupáján az első négy helyezett, plusz még egy gárda jut ki a soros világbajnokságra.

Ennek köszönhetően jelentősen lecsökken az afrikai válogatottak által játszott tétmérkőzések száma, ami ideális az európai klubok számára, de a fekete kontinensen nem mindenhol örülnek ennek. A kisebb országok - elsősorban a kelet-afrikai államok - szerint ezzel a számukra még nehezebbé vált a világbajnoki kvalifikáció, arról nem is beszélve, hogy ez a döntés jelentősen kedvez a mindenkori kontinensviadal rendezőjének. Mindez azonban késő bánat: a CAF meghozta döntését.

Ajánlat:

Mesebeli Afrika-kupa